Domácí Bombardino Scozzese po Česku zahřeje v chladných dnech

bombardino scozze po česku

Sice už je po Vánocích, ale i tak nám přetrvávají chladné večery, které si můžeme zpříjemnit nějakým horkým nápojem. Pokud už vás nebaví punč nebo svařák, zahřejte domácím Bombardinem Scozzese stejně jako Italové.

Příběh receptu

Dnes vám ukážu recept na horký alkoholický nápoj s názvem domácí Bombardino Scozzese. Že jste ještě neslyšeli o nápoji zvaném Bombardino? Nevadí. Teplý nápoj Bombardino pochází z horské oblasti Livigna v Itálii. Vznikl na základě požadavku tehdejšího ředitele lyžařských vleků Alda Del Bó ve středisku Mottolino. Barista Erich Ciapponi proto vytvořil nápoj smícháním a zahřátím dvou druhů alkoholu a přidáním smetany. Nápoj se ve středisku podával bez názvu. Svůj název Bombardino dostal až po zvolání jednoho nadšeného konzumenta, že je to „Bombardare“. Od té doby nese nápoj název Bombardino.

Bombardino má zářivě žlutou barvu po výrazném vaječném likéru Advoccat. Tento nápoj je kombinací horkého vaječného likéru a tvrdého alkoholu v podobě brandy, rumu nebo whisky. Nyní se často setkáte i s variací s přidáním mléka. Původní Bombardino bylo tvořeno polovinou likéru Advocaat a polovinou brandy. Bombardino mělo vždy krémovou smetanovou čepičku.

Můžete se ještě setkat s následujícími variantami:

  • Calimero – brandy, vaječný likér a káva
  • Pirata – vaječný likér a rum
  • Scozzese – vaječný likér a whisky

Já jsem pila Bombardino ve dvou kavárnách a musím říct, že mi velice zachutnalo. Letos jsem ho zkoušela doma a přítel byl nadšen. Já jsem zkoušela variantu Scozzese, protože brandy se u nás doma moc často nevyskytuje. A tuto variantu vám dnes i ukážu.

Domácí Bombardino Scozzese po Česku

obtížnost: snadné • doba přípravy: 10 minut • počet porcí: 2 porce

Ingredience

  • 80 ml (2 panáky) vaječného likéru *
  • 40 ml (1 panák) whisky
  • 40 ml (1 panák) mléka
  • smetana na šlehání
  • kakao, čokoláda nebo marshmallow na ozdobení

* Vaječný likér můžete použít kupovaný nebo domácí, ale u domácí většinou ztrácíte výrazně žlutou barvu. 

Postup

V menším hrnci pomalu zahřejte vaječný koňak, whisky a mléko. Směs nevařte, pouze prohřejte, aby se vám nevyvařil alkohol. Výslednou tekutinu přelijte do nahřáté průhledné sklenice nebo zimního hrnku. Já mám ráda obě varianty, protože v průhledném hrnku vidíte ty krásné barvy. Ale ze zimního vánočního se lépe pije.

Výsledné domácí Bombardino Scozzese doplňte kopcem ušlehané krémové smetany a ozdobte kakaem, čokoládou nebo marshmallow.

Tak co, chutná vám?

Foto

whisky a vaječný koňak

Domácí Bombardino Scozzese po Česku

Moravský vaječný likér

Domácí Bombardino Scozzese

bombardino po česku

Sdílej
Bruneta v kuchyni
Ahoj, jsem Bruneta v kuchyni - baví mě nejenom vaření, ale i cestování.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *