Domácí čokoládový likér pouze pro dospělé

domácí čokoládový likér

Domácí čokoládový likér můžete udělat pro sebe na zpříjemnění chladných večerů, ale můžete ho i darovat své rodině nebo přátelům.

Příběh receptu

Letošní Vánoce jsme měli s přítelem trochu dilema, co dát našim rodičům a prarodičům. Vyřešili jsme to pomocí domácího čokoládového likéru a dalších jedlých dárků. Nyní už mám zpětnou vazbu od obdarovaných, takže jsem se rozhodla, dát vám tip na domácí likér pro všechny dospělé.

Recept jsem našla na internetu, ale jak je mým zvykem, upravila jsem si jej podle své chuti a dostupnosti ingrediencí. Bohužel nemám vyzkoušeno, jak dlouho likér vydrží, protože hned po obdarování přežil v ledničce dva dny, než tam zbyla prázdná lahev. Ale likér jsme s přítelem tvořili přibližně dva týdny před Vánoci. Hotový likér uchovávejte v chladu a temnu, aby vám vydržel, co nejdéle.

 

Domácí čokoládový likér

obtížnost: snadné • doba přípravy: cca 5 minut • doba vaření: 15 minut • počet porcí: 1 litr likéru

Ingredience

  • 0,5 l hnědého rumu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 5 kostiček hořké čokolády ( použila jsem Figaro)
  • 5 kostiček ledové čokolády (já použila čokoládu Moritz)
  • 1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka (já použila klasické Salko)

Postup

Do hrnce nalijeme smetanu ke šlehání a k ní přidáme kousky hořké čokolády a kostičky čokolády ledové. Tuto směs pomalu zahřejeme na mírném plameni. Neustále hmotu mícháme, aby se nám dokonale rozpustila čokoláda. Za stálého míchání přivedeme směs k bodu varu a poté ihned odstavíme z plotny.

Necháme náš likér pomalu vychladnout. A aby se nám ve směsi netvořily hrudky nebo nevzhledný škraloup, občas vytvořenou směs promícháme.

Než nám vychladne naše připravená směs, ohřejeme vodu v rychlovarné konvici. Do menšího hrnce vložíme plechovku Salka nebo jiného kondenzovaného mléka a zalijeme ji horkou vodou. Necháme prohřát přibližně 3 minuty a plechovku vytáhneme. Při vyndávání plechovky z horké vody buďte velice opatrní, ať se nespálíte!

Do naší vychladlé směsi smetany a čokolády nalijeme za stálého míchání prohřáté Salko. Vmícháme dohladka a  poté přidáme 0,5 l hnědého rumu. Opět pořádně promícháme a můžeme nalít do připravených sklenic nebo flašek.

tip brunety v kuchyniTip Brunety

Domácí čokoládový likér můžete darovat k narozeninám nebo k Vánocům. Stačí nalít likér do ozdobných flašek. Pokud nemáte ozdobné flašky, využijte znovu uzavíratelnou flašku například od rumu.

Flašku důkladně vymyjte horkou vodou a jarem a stáhněte z ní etikety. Pokud nejde lepidlo z etiket dolů, namočte flašku na pár minut do horké vody a zbytky lepidla oloupejte.

No a pak už stačí pouze nalít likér, zavřít víčko a vytvořit ozdobnou etiketu s věnováním.

Foto

 

ledová čokoláda

domácí čokoládový likér

food blog

Sdílej
Bruneta v kuchyni
Ahoj, jsem Bruneta v kuchyni - baví mě nejenom vaření, ale i cestování.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *