Domácí makové mléko – zdravé mléko bez laktózy

domácí makové mléko

Zdravá a chutná alternativa mléka – to je domácí makové mléko. Stačí vám hrstka máku a voda a můžete si vykouzlit zdravou a na bílkoviny bohatou variantu mléka bez laktózy.

Příběh receptu

Mák je v mnoha zemích považován za halucinogen a nesmí se pěstovat, což u nás naštěstí neplatí. Mák je totiž kvalitním zdrojem bílkovin, zinku, železa, hořčíku a hlavně vápníku. 100 g máku obsahuje 1460 mg vápníku. Pro srovnání například sojové mléko má 120 mg, 100 g luštěnin má 143 mg a 100 g brokolice obsahuje 77 mg. Mák je tedy velice užitečný, zdravý a bezlaktózový produkt.

Mák také pomáhá předcházet rakovině prsu a bojuje i s depresemi, protože pozitivně ovlivňuje nervovou soustavu. Jo a pokud trpíte migrénami, tohle vám také při pravidelné konzumaci pomůže. Osobně vyzkoušeno! Makové mléko si oblíbili lidé s alergií na laktózu a hojně se používá i v Raw stravě. Makové mléko můžete pít jen tak nebo jej použít jako základ do pudinků, smothies nebo dezertů. Jaj jej tedy připravit?

Domácí makové mléko

obtížnost: snadné • doba přípravy: cca 2-3 hodiny louhování • počet porcí: 1,5 litr makového mléka

 

Ingredience

  • 4 hrnečky máku
  • 6 hrnečků přefiltrované nebo převařené studené vody
  • tyčový mixér
  • sítko nebo plátýnko

Postup

Recept je velice jednoduchý. Mák jsem přimíchala do studené přefiltrované vody a nechala jsem jej odstát přibližně 2-3 hodiny. Pokud nemáte přefiltrovanou vodu, můžete použít i převařenou, ale nechejte ji nejdříve vychladnout!

Následně jsem mák ve vodě rozmixovala tyčovým mixérem a přefiltrovala do uzavíratelné flašky přes jemné sítko. Můžete přefiltrovat i přes plátýnko. Vzniklé makové mléko můžete uchovávat v ledničce maximálně po dobu 2 dnů.

Z takto připraveného mléka můžete připravit dezerty, pudinky, ale mléko můžete použít pro své ranní musli. Samozřejmě se dá i klasicky pít. No, a jak už jistě víte, nerada plýtvám, takže zbytek máku nevyhazuji. Používám ho jako náplň do buchet, koláčů, dezertů nebo do Mug cake.

Foto

mák je velice zdravý

rozmixujeme mléko

makové mléko přefiltrujeme

domácí makové mléko

makové mléko

 

Sdílej
Bruneta v kuchyni
Ahoj, jsem Bruneta v kuchyni - baví mě nejenom vaření, ale i cestování.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *