mrkvová polévka se zázvorem

Krémová mrkvová polévka se zázvorem na zahřátí

Už vás nebaví pořád dokola dělat ty stejné polévky? Krémová mrkvová polévka se zázvorem vás určitě mile překvapí.

Příběh receptu

Moje babička pochází původně z Polska a v Čechách žije od svých 20 let. Nikdy jsem od ní nejedla jídlo, které by mi nechutnalo. V oblasti vaření je společně s mým taťkou vzor. Mrkvovou polévku už jsem předtím jedla, ale přišla mi taková – nijaká. Ale když ji udělala moje babička, byla jsem nadšená a hned jsem loudila o recept.

Postupem času jsem si ho trochu upravila podle své chuti, aby byl dokonalý. Dnes se s vámi podělím o recept na lahodnou krémovou mrkvovou polévku se zázvorem. Je jednoduchá, lahodná a hlavně zdravá. Doporučuji ji během celého roku i jako prevenci proti nachlazení a různým nemocem.

Krémová mrkvová polévka podle mojí babičky

obtížnost: snadná • doba přípravy: cca 10 minut • doba vaření: 45 minut • počet porcí: 6 porcí (2,5 l polévky) • vhodná příloha: krutony, kuličky do polévky, zakysaná smetana na ozdobu

Ingredience

  • 7 ks větších mrkví
  • 1 ks cibule
  • 1 menší brambora
  • smetana na vaření
  • trocha másla
  • 2 l zeleninového vývaru nebo vody
  • sůl
  • koření: skořice, sladká paprika, zázvor
  • na dochucení: kapka citronu, cukr
  • na ozdobu: zakysaná smetana, plátky mrkví, nasekané bylinky, skořice

Postup

Nejdříve si připravte zeleninu. Oškrábejte mrkev, omyjte ji a nakrájejte ji na kolečka. Následně si oloupejte cibuli, kterou nakrájejte na hrubo. Do většího hrnce si dejte trochu másla, na kterém zpěňte cibuli. Až cibule zesklovatí, přidejte kousky mrkve a podlijte je zeleninovým vývarem nebo vodou. Hrnec přikryjte pokličkou a nechte vařit do změknutí mrkve. Občas polévku zamíchejte, popřípadě dolijte vodu, pokud se vám vyvaří.  

Až vám mrkev změkne, rozmixujte polévku tyčovým mixérem do hladkého krému. Pokud je polévka moc vodová, přidejte nakrájenu bramboru pro zahuštění. 

Krémovou mrkvovou polévku osolte a okořeňte podle chuti sladkou paprikou, skořicí a zázvorem. Vzhledem k tomu, že každá várka mrkví může být jinak sladká, ochutnejte polévku a dochuťte ji. Pokud je polévka moc sladká, kápněte do polévky kapku citronů a důkladně zamíchejte. Pokud vám naopak polévka přijde kyselá, můžete ji přisladit trochou moučkového cukru. 

Polévku podáváme teplou společně s krutonky nebo opečenými toasty. Můžete ji ozdobit kopečkem zakysané smetany, nasekanými bylinkami, celou skořicí nebo nastrouhanými kousky mrkve. 

Dobrou chuť.  

 

Foto

mrkev na polévku

zamícháme mrkev

mrkvová polévka

zahřívací mrkvová polévka

zázvor v polévce

mrkvová polévka

mrkvová polévka se zázvorem

Název:
recipe image
Název receptu:
Krémová mrkvová polévka se zázvorem
Autor:
Zveřejněno:
Doba přípravy:
Doba vaření:
Celkový čas:
Sdílej

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *