Kuřecí stehna se zeleninou – šťavnaté kuře bez marinování!

pečené kuře bez marinování!

Kuřecí stehna se zeleninou jsou skvělou pochoutkou pro běžný i slavnostní oběd. Nestíháte kuře namarinovat předem? Nevadí! Zkuste recept na pečená kuřecí stehna se zeleninou od Brunety v kuchyni. Recept na skvělý a lahodný oběd je tady!

Příběh receptu

Měla jsem doma kuřecí stehna, ale nestihla jsem si je připravit předem. Většinou si totiž vytvářím svou vlastní marinádu a nechám maso marinovat minimálně 3 hoďky nebo přes noc. Dneska jsem takový luxus neměla, takže jsem trochu improvizovala.

Tento recept vznikl, když jsme trávili domácí karanténu kvůli koronavirové epidemii. Nechtěla jsem zbytečně chodit do obchodu, takže jsem mrkla na obsah naší lednice. Z papriky, cibule, česneku, másla, kuřecích stehen a koření jsem vytvořila chutné a šťavnaté jídlo, které si oblíbil i můj přítel.

Kuřecí stehna jsou lahodná, šťavnatá, zdravá a pochutná si na nich opravdu každý. Jako přílohu můžete použít rýži nebo tarhoňu. Ale dost povídání, určitě chcete recept. Tady ho máte.  

Kuřecí stehna se zeleninou

obtížnost: střední obtížnost • doba přípravy: cca 10 minut • doba dušení: cca 10 minut• doba pečení: 60 minut • počet porcí: 4 porce

 

Ingredience

  • 4 kuřecí stehna
  • 1 zelená paprika
  • 1 červená paprika
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • zelené olivy (já kupuji olivy Franz Josef Kaiser)
  • 2 lžíce cukru
  • 80 ml vinného octa
  • sůl, pepř, oregano
  • máslo
  • trocha olivového oleje
  • Příloha: rýže nebo tarhoňa

 

Postup

Nejdříve si očistíme a omyjeme zeleninu. Papriky si nakrájíme na proužky, cibuli a stroužky česneku nakrájíme na plátky. Na pánev si dáme trochu olivového oleje, na kterém zprudka orestujeme připravené kousky paprik, cibule a česneku. Zeleninu v pánvi osolíme, opepříme a necháme chvilku restovat. Po chvilce přidáme 2 lžíce cukru a zalijeme zeleninu vinným octem. Pánev přikryjeme pokličkou a necháme podusit, dokud se vinný ocet nevypaří.

Mezitím si předehřejeme troubu na 200 °C a připravíme kuřecí stehna. Ta omyjeme, osolíme  a opeříme z obou stran a pokapeme je olivovým olejem. Necháme je chvilku odpočinout, dokud se nám nevypaří vinný ocet z pánve. Pokud máme připraveno, tak do zapékacího pekáčku vložíme podušenou zeleninu, cibuli a česnek. Na tuto zeleninovou směs položíme kuřecí stehna, na ně dáme rozpůlené kousky oliv a lehce podlijeme vodou. Přikryjeme pekáček alobalem a necháme péct při 200 °C přibližně 40 minut.

Poté sundáme alobal, polijeme kuřecí maso výpekem a na každý kousek masa položíme tenký plátek másla. Pekáček vrátíme do trouby, kde maso ještě 10 minut pečeme odkryté. Mezitím si připravíme rýži nebo tarhoňu.

Posledních 5 minut věnujeme funkci grilování, aby byla kůžička pěkně křupavá. Podáváme společně s tarhoňou nebo rýží ještě teplé. Dobrou chuť! 

 

Foto

Kuřecí stehna se zeleninou – šťavnaté kuře bez marinování!

kuře bez marinování!

pečené kuře bez marinování!

Sdílej
Bruneta v kuchyni
Ahoj, jsem Bruneta v kuchyni - baví mě nejenom vaření, ale i cestování.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *