Velikonoční sekaná s vejcem a bylinkovým pestem

Velikonoce se blíží! I když letos budou Velikonoce trochu jiné než obvykle, neznamená to, že si nemůžete užít rodinnou pohodu. Dnešní recept je věnován velikonoční sekané s vejcem a bylinkovým pestem.   

Příběh receptu

Pro věřící jsou Velikonoce nejdůležitějšími svátky v roce, protože jsou spjaté s památkou smrti a zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Pro ostatní je to spíše pěkná tradice předávaná z generace na generaci. S tím,že každý kraj a dokonce i každá rodina má různé zvyky, které dodržuje. 

Na Velikonoční pondělí se většinou dělá slavnostní oběd v podobě jehněčího masa, kachny nebo velikonoční sekané. Od své kolegyně z práce jsem dostala domácí pesto z medvědího česneku, a napadlo mě využít ho právě do slavnostní velikonoční sekané s vejcem.

No a proč vejce? Vajíčko je jedním symbolem Velikonoc. Jde o symbol nového života, plodnosti, úrodnosti a narození. Proto do velikonoční sekané rozhodně patří! Ale dost poučování a povídání. Máte přeci hlad, ne?  

Velikonoční sekaná s vejcem a bylinkovým pestem

obtížnost: snadné • doba přípravy: cca 15 minut • doba pečení: 60 minut • počet porcí: 4 porce

Ingredience

  • 0,5 kg mletého masa
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • hrst strouhanky
  • 5 vajec
  • sůl, pepř, majoránka
  • bazalkové pesto nebo pesto z medvědího česneku
  • olej
  • voda na podlití

Postup

Nejdříve si v mírně osolené vodě uvaříme 3 vejce na tvrdo. Mezitím si vyndáme maso z ledničky, aby nebylo studené a oloupeme si cibuli a česnek.

Maso dáme do velké mísy a přidáme k němu na jemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a hrst strouhanky. Do této směsi rozklepneme dvě vejce a celou směs osolíme, opepříme a přidáme majoránku. Celou tuto směs důkladně promícháme, aby se spojila v jeden velký celek.

Chvíli necháme směs odpočinout a mezitím si oloupeme uvařená vajíčka a předehřejeme troubu na 180°C. Maso si rozprostřeme na pečící papír nebo potravinářskou folii a lehce ho potřeme bazalkovým nebo česnekovým pestem. Na pesto poklademe na polovinu rozkrojená vajíčka. Maso zabalíme do velké šišky, aby bylo vajíčko schované uvnitř sekané.

Sekanou vložíme do pekáčku a podlijeme asi 1 cm studené vody. Pečeme v troubě na 180°C po dobu přibližně jedné hodiny. 

Hotovou velikonoční sekanou s vejcem můžete podávat s bramborovou kaší, pečenými brambory nebo domácím pečivem a zeleninou. Doufám, že vám a vaší rodině bude velikonoční sekaná s vejcem chutnat stejně jako mému příteli.  

Foto

sekaná s vejcem

velikonoční sekaná

sekaná k obědu

pečeká sekaná

Velikonoční sekaná s vejcem a bylinkovým pestem

sekaná s vejcem

sekaná plněná vejcem

 

Přidej se do mé Velikonoční food výzvy.

Sdílej

Napsat komentář