Avokádo v kuchyni – jak ho oloupat a připravit
Avokádo v kuchyni využívám stále častěji. Dříve mě na pultech obchodů tento zelený kousek ovoce moc nezajímal, ale nyní z něj připravuji rychlé pomazánky, výživné svačiny nebo chuťově výrazné obědy. Ale jak avokádo oloupat? To si povíme v dnešním článku.
Je to ovoce? Je to zelenina?
Avokádo je exotické ovoce s tmavozelenou až černou slupkou a velice tvrdou velkou peckou. Spousta lidí si myslí, že je to zelenina, ale není to tak. Jde o exotické ovoce, které roste na hruškovci přelahodném. Ano, velice zajímavý název stromu. Hruškovec přelahodný pochází původně z Jihu Mexika, ale postupem času se rozšířil na území Střední a Jižní Ameriky, na území Ekvádoru, Peru, Jamajky a Karibských ostrovů. Nyní se avokádo pěstuje hlavně ve Španělsku, Izraeli, Kalifornii a Mexiku.
Chuť avokáda je jemně máslová až oříšková a používá se do mnoha pokrmů, protože jde o výživově nadupanou surovinu. Doplní vám bílkoviny, vlákninu, zdravé tuky, draslík, folát a vitamíny (B, E, C).
Je avokádo nebezpečné?
Docela mě pobavil článek: Avokádo je zdraví nebezpečné. Samozřejmě, že nadpis trochu klame, ale docela mě překvapilo, kolik lidí skončí na pohotovosti při pokusech o zdolání slupky nebo pecky avokáda. Poprvé jsem také slyšela pojem „avokádová ruka“. Toto hruškovité ovoce nebezpečné není! Naopak má podle vědců pozitivní účinky na cholesterol.
Pravidelná konzumace avokáda snižuje nebezpečný cholesterol, a naopak zvyšuje ten dobrý. Ale avokádu jsou přisuzovány i další zatím však vědecky nepotvrzené účinky:
- zlepšuje náladu
- pomáhá s úbytkem váhy
- doplňuje energii
- zpevňuje kosti
- zlepšuje paměť
- chrání zrak
- zlepšuje hladinu cukru v krvi
- udržuje zdravý nervový systém
- bojuje proti leukémii
- zlepšuje kvalitu pleti
- pomáhá s růstem vlasů
- stimuluje menstruaci u žen
- může zmírnit příznaky zvětšené prostaty u mužů
Více o avokádu se můžete dočíst na stránce blendea.
Ale teď to nejdůležitější, jak se do avokáda vůbec dostat.
Avokádo v kuchyni
Jak oloupat avokádo
Abyste také neskončili na pohotovosti s „avokádovou rukou“, pozorně si přečtěte následující postup, jak ho oloupat.
I když se může zdát, že je to ovoce nedobytné. Není tomu tak. Avokádo oloupete velice snadno a rychle pomocí 5 kroků:
- avokádo zbavíme stopky
- podélně jej nožem nařízneme kolem dokola
- šroubovitým pohybem pootočíme obě poloviny proti sobě
- nůž zasekneme do pecky a vyndáme ji – pozor na tento krok, protože může být nejbolestivější!
- dužinu vydlabeme polévkovou lžicí
Vidíte, že oloupání avokáda není tak složité.
A co se dá z avokáda udělat? Všechno možné. Avokádo v kuchyni se nejčastěji přidává k toustům, lívancům, salátům, vajíčkům, ale používá se i jako součást zdravých smoothies drinků, jogurtů nebo tvarohů. Z avokáda se vytváří i úžasné guacamole.
Inspirujte se i mými recepty z avokáda – recepty z avokáda.
Co s peckou?
Pokud vám avokádo zachutnalo, můžete si jej zkusit vypěstovat z pecky. Pecku doporučuji nevyhazovat. Stačí ji pouze důkladně očistit od zbytku dužiny, napíchat párátky nebo špejlemi a dát do sklenice s vodou pro vyklíčení.
Návod na pěstování avokáda:
- vyjmutou pecku avokáda omyjte
- pecku otočte špičkou nahoru
- po obvodu pecky zapíchejte 3–4 párátka
- položte pecku do horní části sklenice, aby párátka přesahovala přes její okraj
- sklenici až po párátka naplňte vodou
- hladinu sklenice udržujte, aby byla pecka z části pod vodou
Klíčení avokádové pecky trvá přibližně 2–8 týdnů. Jakmile má kořínek cca 20 cm a z pecky roste malá rostlinka, zasaďte pecku do květináče tak, aby asi půlka pecky vyčuhovala ven. Máte pěknou rostlinku avokáda, ze které vám časem může vyrašit plod. Avokádo roste cca 14–18 měsíců.
Jak jste na tom s avokádem vy?
Komentáře