Recept na kuřecí prsa s avokádem a volským okem
Vyzkoušejte recept na kuřecí prsa s avokádem a volským okem. Avokádo jsem přidala do svého jídelníčku kvůli jeho skvělým účinkům na tělo. Snižuje „špatný cholesterol“ a naopak zvyšuje ten „dobrý“. Navíc dodává energii, zpevňuje kosti, zlepšuje paměť, pleť i náladu. A to se v tomto jarním období docela hodí, nemyslíte? Pokud si chcete o avokádu přečíst něco víc, tak mrkněte na můj článek Avokádo v kuchyni a rady, jak ho připravit.
Příběh receptu kuřecí prsa s avokádem
Když máte doma avokádo, které už pomalu ale jistě dozrává a nestíháte dělat žádnou pomazánku, co ho použít k obědu? Přítel miluje kuřecí maso snad na všechny způsoby a já jsem přemýšlela, jak ke kuřecímu prsíčku zakomponovat avokádo.
Nebylo to jednoduché, ale výsledek stál za to. Níže najdete recept na kuřecí prsa s avokádem a volským okem – tedy jeho třetí verzi, která se konečně povedla a chutnala skvěle.
Kuřecí prsa s avokádem a volským okem
Ingredience
- 4 ks kuřecí prsa
- 1 ks avokádo
- 1 panák bílé suché víno
- 4 ks vejce
- 1 ks červená cibule
- 1 lžíce olej
- 1 lžička jablečný ocet
- máslo
- sůl, (podle chuti)
- pepř, (podle chuti)
Jak na to
- Nejdříve si připravíme všechny ingredience, ať nás při vaření a smažení nic nezdržuje. Oloupeme si cibuli a nakrájíme ji nahrubo.
- Avokádo nejdříve zbavíme stopky, pokud nějakou má. Potom jej nařízneme dokola a otočíme obě poloviny proti sobě. Takhle nám vzniknou dvě poloviny – jedna s peckou a druhá bez ní. Polovinu bez pecky odložte stranou a na polovinu s peckou si vezměte nůž. Tady v tomto bodě prosím opravdu opatrně, ať nejedete na pohotovost s avokádovou rukou! Nůž zasekněte do pecky a vyndejte ji lehkým otočením nože do strany. Dužinu z obou polovin vydlabejte lžicí a rozkrojte na proužky.
- Trochu oleje nalijeme na pánev a začneme jej zahřívat. Mezitím si omyjeme kuřecí prsa a osušíme je lehce papírovou kuchyňskou utěrkou. Osolíme, opepříme a vložíme na rozpálenou pánev. Osmažíme je z obou stran přibližně 3 minuty a poté k nim přidáme červenou cibuli a trochu másla. Necháme chvíli smažit.
- Na pánev přilijeme jablečný ocet a trochu bílého vína, přikryjeme pokličkou a dusíme, dokud nebudou prsa hotová a zároveň se nám nevypaří alkohol z omáčky.
- V poslední fázi odkryjeme pokličku a na kuřecí prsa dáme nakrájené avokádo, aby změklo. Poléváme výpekem z pánvičky a stáhneme plamen na minimum. Na druhé pánvičce si osmažíme volská oka.
- Máme hotovo! Nyní jen stačí kuřecí prsa s avokádem naaranžovat na talíř společně s volským okem a cibulkou. Samozřejmě polijeme i vytvořenou omáčkou, aby bylo jídlo šťavnatější. Jako přílohu můžete použít hranolky, krokety, vařené brambory, šťouchané brambory nebo jejich pečenou variantu.
Nutriční hodnoty
Kuřecí prsa s avokádem a volským okem
Ingredience
- 4 kuřecí prsa
- avokádo 🥑
- trocha bílého vína
- 4 vajíčka
- 1 červená cibule
- trocha oleje
- 1 lžička jablečného octa
- trocha másla
- sůl, pepř
Postup
Nejdříve si připravíme všechny ingredience, ať nás při vaření a smažení nic nezdržuje. Oloupeme si cibuli a nakrájíme ji na hrubo.
Avokádo nejdříve zbavíme stopky, pokud nějakou má. Potom jej nařízneme dokola a otočíme obě poloviny proti sobě. Takhle nám vzniknou dvě poloviny – jedna s peckou a druhá bez ní. Polovinu bez pecky odložte stranou a na polovinu s peckou si vezměte nůž. Tady v tomto bodě prosím opravdu opatrně, ať nejedete na pohotovost s avokádovou rukou! Nůž zasekněte do pecky a vyndejte ji lehkým otočením nože do strany. Dužinu z obou polovin vydlabejte lžicí a rozkrojte na proužky.
Trochu oleje nalijeme na pánev a začneme jej zahřívat. Mezitím si omyjeme kuřecí prsa a osušíme je lehce papírovou kuchyňskou utěrkou. Osolíme, opepříme a vložíme na rozpálenou pánev. Osmažíme je z obou stran přibližně 3 minuty a poté k nim přidáme červenou cibuli a trochu másla. Necháme chvíli smažit.
Na pánev přilijeme jablečný ocet a trochu bílého vína, přikryjeme pokličkou a dusíme, dokud nebudou prsa hotová a zároveň se nám nevypaří alkohol z omáčky. Mezitím si můžeme zpříjemnit čekání skleničkou vína. Když už je otevřené, tak přeci nebudeme plýtvat, že. 😊
V poslední fázi odkryjeme pokličku a na kuřecí prsa dáme nakrájené avokádo, aby změklo. Poléváme výpekem z pánvičky a stáhneme plamen na minimum. Na druhé pánvičce si osmažíme volská oka.
Máme hotovo! Nyní jen stačí kuřecí prsa s avokádem naaranžovat na talíř společně s volským okem a cibulkou. Samozřejmě polijeme i vytvořenou omáčkou, aby bylo jídlo šťavnatější. Jako přílohu můžete použít hranolky, krokety, vařené brambory, šťouchané brambory nebo jejich pečenou variantu.
Komentáře