špagety Carbonara
|

Recept na lahodné špagety Carbonara, které vás nadchnou

Dnešní recept věnuji své oblíbené italské kuchyni a oblíbeným Carbonara špagetám.

Příběh receptu

Jak už víte, miluji italskou kuchyni, protože je lahodná, jednoduchá a opravdu rychlá. Nejraději mám těstoviny, které se označují v Itálii obecně jako „pasta“. Italové těstoviny používají jako předkrm, hlavní jídlo nebo večeři. Těstovin mají opravdu velké množství – plněné i neplněné. Pokud jste se ještě nesetkali s jídlem „spaghetti alla carbonara“, dovolte mi tento pokrm nejdříve trochu představit.

Carbonara je italský způsob přípravy těstovin rozšířený hlavně v Římě a jeho okolí. Jde o kombinaci vajec, těstovin a slaniny a nejčastěji se vaří z klasických špaget, ale Carbonara mohou být připraveny i z jiných těstovin. Takže pokud pojedete do Itálie, můžete v jídelním lístku vidět i označení „pasta alla carbonara“.

Základní recept původně obsahoval pouze italskou slaninu, vejce a těstoviny, ale postupem času se recept upravoval podle chuti k dokonalosti. Nyní v něm můžete najít i sýr, cibuli, česnek, brokolici, mořské plody nebo houby. Někdy jsou dokonce vejce nahrazována smetanou (hlavně v restauracích kvůli možné salmonele ze syrových vajec).

Můj dnešní recept na lahodné špagety Carbonara neobsahuje smetanu, ale původní verzi vajíček.

špagety Carbonara (pro české podmínky)

Italská delikatesa přizpůsobená na české podmínky, kterou zvládne opravdu každý.
5 zatím 1 hodnocení
Čas přípravy15 minuty
Čas vaření/pečení15 minuty
Čas celkem30 minuty
Počet porcí: 2 porce
Typ jídla: těstoviny
Národní kuchyně: italská
Obtížnost: snadné
Příležitost: párty a oslavy, recepty pro každý den, romantická večeře, večer s přáteli

Ingredience

  • 200 g špagety
  • 100 g slanina
  • 50 g parmezán
  • 2 stroužky česnek
  • ½ cibule
  • 1 polévková lžíce máslo
  • 2 ks vejce
  • oregano, (podle chuti)
  • sůl, (podle chuti)

Jak na to

  • Uvařte si špagety podle návodu na obale, aby byly "al dente".
  • Mezitím si nakrájejte cibuli na jemno a stroužky česneku rozkrojte na poloviny. Na větší pánvi rozpusťte lžíci másla. Na másle zpěňte cibuli a poté k ní přihoďte nakrájenou slaninu a česnek. Vše posypte oreganem a zamíchejte.
    Než česnek zhnědne, vyndejte ho z pánve a vyhoďte. Hnědý česnek je hořký a ztrácí svou chuť – a to nechceme.
  • Uvařené špagety sceďte, ale trochu "špagetové vody" nalijte na pánev k cibuli a ke slanině. Uvařené špagety dejte na pánev k naší připravené směsi.
    recept na těstoviny
  • Vše posypeme bazalkou, nastrouhaným parmezánem a zamícháme. Poslední fází je syrové vajíčko – to rozklepneme do směsi a pořádně zamícháme, dokud je směs teplá. Špagety Carbonara můžeme podávat posypané sýrem nebo ozdobené čerstvou bazalkou.
    recepty na těstoviny

Nutriční hodnoty

Kalorie: 848kcal | Sacharidy: 80g | Bílkoviny: 36g | Tuky: 42g | Nasycené mastné kyseliny: 18g | Cholesterol: 311mg | Vláknina: 4g | Cukr: 4g | Vápník: 361mg
Zkoušeli jste recept?Označte mě @brunetavkuchyni nebo přidejte tag #receptypodlebrunety
jako od babičky, rychlé recepty do 30 minut

Recept na lahodné špagety Carbonara

obtížnost: snadné • doba přípravy: cca 15 minut • doba vaření: 15 minut • počet porcí: 2 porce

špagety carbonara

Ingredience na Carbonara

  • 200 g špaget (já použila špagety Adriana)
  • 100 g libové slaniny
  • 50 g parmezánu
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 cibule
  • 1 polévková lžíce másla
  • 2 vejce
  • oregano
  • sůl

Postup

Nejdříve si dejte uvařit špagety Adriana podle návodu, aby byly „al dente“. Do osolené vroucí vody přidejte špagety a mezitím si nakrájejte cibuli na jemno a stroužky česneku rozkrojte na poloviny. Na větší pánvi rozpusťte lžíci másla. Na másle zpěňte cibuli a poté k ní přihoďte nakrájenou slaninu a česnek. Vše posypte oreganem a zamíchejte.

Než česnek zhnědne, vyndejte ho z pánve a vyhoďte. Hnědý česnek je hořký a ztrácí svou chuť – a to nechceme. Uvařené špagety sceďte, ale trochu „špagetové vody“ nalijte na pánev k cibuli a ke slanině. Uvařené špagety dejte na pánev k naší připravené směsi.

Vše posypeme bazalkou, nastrouhaným parmezánem a zamícháme. Poslední fází je syrové vajíčko – to rozklepneme do směsi a pořádně zamícháme, dokud je směs teplá. Špagety Carbonara můžeme podávat posypané sýrem nebo ozdobené čerstvou bazalkou. A jak jsem říkala, skvěle se k tomu hodí i bílé víno! Dobrou chuť.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu