Recept na lahodné špagety Carbonara, které vás nadchnou
Dnešní recept věnuji své oblíbené italské kuchyni a oblíbeným Carbonara špagetám.
Příběh receptu
Jak už víte, miluji italskou kuchyni, protože je lahodná, jednoduchá a opravdu rychlá. Nejraději mám těstoviny, které se označují v Itálii obecně jako „pasta“. Italové těstoviny používají jako předkrm, hlavní jídlo nebo večeři. Těstovin mají opravdu velké množství – plněné i neplněné. Pokud jste se ještě nesetkali s jídlem „spaghetti alla carbonara“, dovolte mi tento pokrm nejdříve trochu představit.
Carbonara je italský způsob přípravy těstovin rozšířený hlavně v Římě a jeho okolí. Jde o kombinaci vajec, těstovin a slaniny a nejčastěji se vaří z klasických špaget, ale Carbonara mohou být připraveny i z jiných těstovin. Takže pokud pojedete do Itálie, můžete v jídelním lístku vidět i označení „pasta alla carbonara“.
Základní recept původně obsahoval pouze italskou slaninu, vejce a těstoviny, ale postupem času se recept upravoval podle chuti k dokonalosti. Nyní v něm můžete najít i sýr, cibuli, česnek, brokolici, mořské plody nebo houby. Někdy jsou dokonce vejce nahrazována smetanou (hlavně v restauracích kvůli možné salmonele ze syrových vajec).
Můj dnešní recept na lahodné špagety Carbonara neobsahuje smetanu, ale původní verzi vajíček.
špagety Carbonara (pro české podmínky)
Ingredience
- 200 g špagety
- 100 g slanina
- 50 g parmezán
- 2 stroužky česnek
- ½ cibule
- 1 polévková lžíce máslo
- 2 ks vejce
- oregano, (podle chuti)
- sůl, (podle chuti)
Jak na to
- Uvařte si špagety podle návodu na obale, aby byly "al dente".
- Mezitím si nakrájejte cibuli na jemno a stroužky česneku rozkrojte na poloviny. Na větší pánvi rozpusťte lžíci másla. Na másle zpěňte cibuli a poté k ní přihoďte nakrájenou slaninu a česnek. Vše posypte oreganem a zamíchejte. Než česnek zhnědne, vyndejte ho z pánve a vyhoďte. Hnědý česnek je hořký a ztrácí svou chuť – a to nechceme.
- Uvařené špagety sceďte, ale trochu "špagetové vody" nalijte na pánev k cibuli a ke slanině. Uvařené špagety dejte na pánev k naší připravené směsi.
- Vše posypeme bazalkou, nastrouhaným parmezánem a zamícháme. Poslední fází je syrové vajíčko – to rozklepneme do směsi a pořádně zamícháme, dokud je směs teplá. Špagety Carbonara můžeme podávat posypané sýrem nebo ozdobené čerstvou bazalkou.
Nutriční hodnoty
Recept na lahodné špagety Carbonara
obtížnost: snadné • doba přípravy: cca 15 minut • doba vaření: 15 minut • počet porcí: 2 porce
Ingredience na Carbonara
- 200 g špaget (já použila špagety Adriana)
- 100 g libové slaniny
- 50 g parmezánu
- 2 stroužky česneku
- 1/2 cibule
- 1 polévková lžíce másla
- 2 vejce
- oregano
- sůl
Postup
Nejdříve si dejte uvařit špagety Adriana podle návodu, aby byly „al dente“. Do osolené vroucí vody přidejte špagety a mezitím si nakrájejte cibuli na jemno a stroužky česneku rozkrojte na poloviny. Na větší pánvi rozpusťte lžíci másla. Na másle zpěňte cibuli a poté k ní přihoďte nakrájenou slaninu a česnek. Vše posypte oreganem a zamíchejte.
Než česnek zhnědne, vyndejte ho z pánve a vyhoďte. Hnědý česnek je hořký a ztrácí svou chuť – a to nechceme. Uvařené špagety sceďte, ale trochu „špagetové vody“ nalijte na pánev k cibuli a ke slanině. Uvařené špagety dejte na pánev k naší připravené směsi.
Vše posypeme bazalkou, nastrouhaným parmezánem a zamícháme. Poslední fází je syrové vajíčko – to rozklepneme do směsi a pořádně zamícháme, dokud je směs teplá. Špagety Carbonara můžeme podávat posypané sýrem nebo ozdobené čerstvou bazalkou. A jak jsem říkala, skvěle se k tomu hodí i bílé víno! Dobrou chuť.