špagety carbonara

Recept na lahodné špagety Carbonara, které vás nadchnou

Dnešní recept věnuji své oblíbené italské kuchyni a oblíbeným Carbonara špagetám.

Příběh receptu

Jak už víte, miluji italskou kuchyni, protože je lahodná, jednoduchá a opravdu rychlá. Nejraději mám těstoviny, které se označují v Itálii obecně jako „pasta“. Italové těstoviny používají jako předkrm, hlavní jídlo nebo večeři. Těstovin mají opravdu velké množství – plněné i neplněné. Pokud jste se ještě nesetkali s jídlem „spaghetti alla carbonara“, dovolte mi tento pokrm nejdříve trochu představit.

Carbonara je italský způsob přípravy těstovin rozšířený hlavně v Římě a jeho okolí. Jde o kombinaci vajec, těstovin a slaniny a nejčastěji se vaří z klasických špaget, ale Carbonara mohou být připraveny i z jiných těstovin. Takže pokud pojedete do Itálie, můžete v jídelním lístku vidět i označení „pasta alla carbonara“.

Základní recept původně obsahoval pouze italskou slaninu, vejce a těstoviny, ale postupem času se recept upravoval podle chuti k dokonalosti. Nyní v něm můžete najít i sýr, cibuli, česnek, brokolici, mořské plody nebo houby. Někdy jsou dokonce vejce nahrazována smetanou (hlavně v restauracích kvůli možné salmonele ze syrových vajec).

Můj dnešní recept na lahodné špagety Carbonara neobsahuje smetanu, ale původní verzi vajíček.

Recept na lahodné špagety Carbonara

obtížnost: snadné • doba přípravy: cca 15 minut • doba vaření: 15 minut • počet porcí: 2 porce

špagety carbonara

Ingredience na Carbonara

  • 200 g špaget (já použila špagety Adriana)
  • 100 g libové slaniny
  • 50 g parmezánu
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 cibule
  • 1 polévková lžíce másla
  • 2 vejce
  • oregano
  • sůl

Postup

Nejdříve si dejte uvařit špagety Adriana podle návodu, aby byly „al dente“. Do osolené vroucí vody přidejte špagety a mezitím si nakrájejte cibuli na jemno a stroužky česneku rozkrojte na poloviny. Na větší pánvi rozpusťte lžíci másla. Na másle zpěňte cibuli a poté k ní přihoďte nakrájenou slaninu a česnek. Vše posypte oreganem a zamíchejte.

Než česnek zhnědne, vyndejte ho z pánve a vyhoďte. Hnědý česnek je hořký a ztrácí svou chuť – a to nechceme. Uvařené špagety sceďte, ale trochu „špagetové vody“ nalijte na pánev k cibuli a ke slanině. Uvařené špagety dejte na pánev k naší připravené směsi.

Vše posypeme bazalkou, nastrouhaným parmezánem a zamícháme. Poslední fází je syrové vajíčko – to rozklepneme do směsi a pořádně zamícháme, dokud je směs teplá. Špagety Carbonara můžeme podávat posypané sýrem nebo ozdobené čerstvou bazalkou. A jak jsem říkala, skvěle se k tomu hodí i bílé víno! Dobrou chuť.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *