Linecké cukroví – generacemi ověřený recept a historie slepovaného
Bez lineckého cukroví by to nebyly Vánoce. Linecké nebo někdy označované slepované cukroví má na štědrovečerním stole rozhodně své místo. Vyzkoušejte recept na nejlepší linecké cukroví, které je ověřené generacemi.
Kdo by neznal linecké cukroví. Jde o dva malé kousky cukroví slepené marmeládou a posypané moučkovým cukrem. Food blogeři, milovníci produktových fotek a cukrárny linecké cukroví milují nejenom protože skvěle chutná, ale protože je hrozně fotogenické. Kombinace barevného džemu a vánoční bílé barvy prostě k Vánocům patří, že?
Historie lineckého cukroví
Tradiční i méně tradiční linecké cukroví zdobí každý rok štědrovečerní stůl. Ale víte, odkud se vzalo? Trošku jsem pátrala a překvapilo mě, že původní recept nebyl vůbec určený jako vánoční dobrota. První zmínka o lineckém cukroví pochází z roku 1653. Tehdy se ještě v podobě koláče, objevilo v kuchařce rakouské hraběnky Anny Margarity Sagramosy. Ano, prapůvodní linecké cukroví byl vlastně koláč s lahodnou mandlovou máslovou krustou, naplněný zavařeninou z černého rybízu a nahoře měl mřížkovou krustu.
Pekaři však chtěli nějakou menší dobrotu, která vydrží delší dobu a bude i svátečnější. První linecké cukroví, jak ho známe dnes se připisuje rakouskému pekaři jménem Johann Konrad Vogel. On a jeho kolegové vykrajovali z těsta na linecký koláč různé tvary – hvězdy, kolečka nebo srdce. Doprostřed dávali zavařeninu z černého nebo červeného rybízu, což byl stejný postup jako u dortu. A tak se v rakouském Linci začalo linecké cukroví vyrábět ve velkém. Jo a nemyslete si, linecké cukroví není tradiční cukroví pouze v Čechách, ale také v zahraničí. Dokonce ho najdete i v Americe.
Jak správně udělat linecké těsto?
Pekli jste někdy vánoční cukroví s babičkou? Pak si určitě pamatujete základní poučku na pro linecké těsto 3-2-1. Na 3 díly hladké mouky patří 2 díly másla a 1 díl cukru. Této poučky se držte, protože lépe to nejde! Důležitá je i kvalita použitých surovin. Neměňte máslo za margarín a použijte kvalitní hladkou mouku!
Na zvláčnění se přidává ještě vajíčko. A pro lepší chuť a vůni můžete přidat ještě vanilku, skořici, citronovou kůru, hřebíček nebo další koření.
Když použijete správný poměr surovin, kvalitní ingredience a zapracujete těsto správným způsobem, budete mít dokonalé linecké cukroví. Správné linecké musí být jemné, voňavé, po upečení křehké a po rozležení vláčné.
A tady je už slibovaný recept.
Recept na tradiční linecké cukroví
Ingredience:
- 350 g hladké mouky
- 250 g kvalitního másla
- 120 g moučkového cukru
- 2 vajíčka
- 10 g vanilkového cukru
- špetka skořice
- kůra nastrouhaná z jednoho malého citronu
- na slepování: zavařenina z červeného rybízu, marmeláda z rybízu, jahod nebo jiného ovoce (to, co vám chutná)
- ještě potřebujete: hrst hladké mouky na pomoučení válu
Postup:
1. fáze – příprava těsta
Do mísy prosejte hladkou mouku a smíchejte ji s moučkovým cukrem. Následně přidejte vychlazené a na kostičky nakrájené máslo a těsto prohněťte. Já používám kuchyňského robota pro usnadnění práce, ale jde to i ručně.
Do 2. misky rozbijte vajíčka, spirálou je promíchejte a přidejte do mísy s těstem. Přidejte všechny následující ingredience a propracujte do hladkého těsta.
Vytvořené těsto zabalte do fólie a dejte do ledničky vychladit alespoň na 3 hodiny, ale ideálně přes noc.
2. fáze – vykrajování a pečení
Vychlazené těsto vyndejte z ledničky a na pomoučeném vále ho vyválejte na cca 1 cm plát. Z tohoto plátu vykrajujte sudý počet koleček. Do poloviny z nich vykrojte doprostřed ještě nějaký symbol – srdíčko, kolečko, hvězdičku, stromeček atd.
Troubu předehřejte na 150 °C. Vykrájená kolečka dejte na plech s pečicím papírem a pečte dozlatova, přibližně 5 minut. Hotové cukroví má být stále poměrně světlé, jen lehce zezlátlé především po okrajích. Rozhodně ho nenechte v troubě zezlátnout moc, protože jinak bude tvrdé.
Upečené cukroví nechte chvíli odpočívat na plechu, teprve po pár minutách ho opatrně přeneste k vychladnutí na mřížku. Tvary s otvorem poprašte moučkovým cukrem. Dílky pak slepujte zavařeninou nebo marmeládou. Natřete jí vždy spodní stranu jednoho kousku bez otvoru a navrch přilepte odpovídající tvar s dírkou nebo symbolem uprostřed.
Lineckému cukroví svědčí několikadenní odležení. Doporučuji je dát do papírové krabice na balkon, do chladné spíže nebo do sklepa.
Tip Brunety: Podívejte se i na další vánoční recepty.
Tradiční linecké cukroví
Ingredience
- 350 g hladká mouka
- 250 g máslo
- 120 g moučkový cukr
- 2 ks vejce
- 10 g vanilkový cukr
- špetka skořice
- citronová kůra
Kuchyňské vybavení (může se hodit)
Jak na to
1. fáze – příprava těsta
- Do mísy prosejte hladkou mouku a smíchejte ji s moučkovým cukrem. Následně přidejte vychlazené a na kostičky nakrájené máslo a těsto prohněťte. Já používám kuchyňského robota pro usnadnění práce, ale jde to i ručně.
- Do 2. misky rozbijte vajíčka, spirálou je promíchejte a přidejte do mísy s těstem. Přidejte všechny následující ingredience a propracujte do hladkého těsta.
- Vytvořené těsto zabalte do fólie a dejte do ledničky vychladit alespoň na 3 hodiny, ale ideálně přes noc.
2. fáze – vykrajování a pečení
- Vychlazené těsto vyndejte z ledničky a na pomoučeném vále ho vyválejte na cca 1 cm plát. Z tohoto plátu vykrajujte sudý počet koleček. Do poloviny z nich vykrojte doprostřed ještě nějaký symbol – srdíčko, kolečko, hvězdičku, stromeček atd.
- Troubu předehřejte na 150 °C. Vykrájená kolečka dejte na plech s pečicím papírem a pečte dozlatova, přibližně 5 minut. Hotové cukroví má být stále poměrně světlé, jen lehce zezlátlé především po okrajích. Rozhodně ho nenechte v troubě zezlátnout moc, protože jinak bude tvrdé.
- Upečené cukroví nechte chvíli odpočívat na plechu, teprve po pár minutách ho opatrně přeneste k vychladnutí na mřížku. Tvary s otvorem poprašte moučkovým cukrem.
- Dílky pak slepujte zavařeninou nebo marmeládou. Natřete jí vždy spodní stranu jednoho kousku bez otvoru a navrch přilepte odpovídající tvar s dírkou nebo symbolem uprostřed.
- Lineckému cukroví svědčí několikadenní odležení. Doporučuji je dát do papírové krabice na balkon, do chladné spíže nebo do sklepa.
3 Komentáře