Nepečený dezert z vaječného likéru a ovoce
Máte doma vaječný likér a honí vás mlsná? I dospěláci mohou mít chuť na něco sladkého. Připravila jsem pro vás nepečený dezert z vaječného likéru a ovoce. Pozor, tento recept obsahuje alkohol, takže není vhodný pro děti, ale vás rozhodně ohromí!
Vaječný likér může být dobrota nejenom do těsta, ale i do dezertů a dortíků. Připravila jsem pro vás recept na nepečený dezert z vaječného likéru a ovoce.
Příběh receptu
Měla jsem doma zbytek domácího vaječného likéru z Vánoc a přemýšlela jsem, co s ním. Upekla jsem bábovku z vaječňáku, ale i tak mi zbylo asi 300 ml. V ledničce jsem našla mascarpone, takže jsem se rozhodla zkusit vytvořit nějaký nepečený dezert do skleničky. Vznikla z toho dobrota pro dospěláky, kterou můžete servírovat k Valentýnu, k výročí nebo jen tak na chuť. Tady je recept na nepečený dezert z vaječného likéru a ovoce.
Chutnal mně i mému manželovi, který sladké moc nemusí.
Jaký použít vaječný likér?
Můžete použít domácí nebo kupovaný vaječný likér, ale vaše volba ovlivní nejen vzhled, ale také sladkost. Med nebo čekankový sirup tedy přizpůsobte likéru, který použijete. U kupovaného likéru bude dezert více do žluta, což ovšem nevadí.
Jaké použít ovoce?
Můžete použít mražené nebo čerstvé ovoce. Já tento recept dělala loni v únoru a nesehnala jsem cenově dostupné ovoce v pěkném stavu. Takže mě zachránilo mražené ovoce. Opět – med a čekankový sirup upravte podle sladkosti ovoce.
Čím ozdobit?
Tento nepečený dezert můžete ozdobit ovocem, šlehačkou, čokoládou nebo sněhovými pusinkami. Zvláště, pokud ho budete dělat na Valentýna.
Recept na nepečený dezert z vaječného likéru a ovoce
Nepečený dezert z vaječného likéru
Ingredience
- 250 g mascarpone
- 225 ml vaječný likér, (domácí nebo kupovaný)
- 2 polévkové lžíce med, (nebo čekankový sirup)
- 400 g mražené ovoce, ideálně borůvky, jahody nebo lesní směs
Kuchyňské vybavení (může se hodit)
Jak na to
- Do rendlíku dáme mražené ovoce, trochu medu (nebo čekankového sirupu) a chvíli povaříme na nízký stupeň. Jakmile ovoce povolí a bude dostatečně sladké, necháme ovocný rozvar vychladnout.
- Následně si připravíme krém z vaječného likéru. Mascarpone, med (nebo čekankový sirup) a vaječný likér prošleháme ruční metličkou nebo šlehačem do krému. Případně to můžeme nechat na kuchyňského robota.
- Jakmile máme hotovo, navrstvíme krém i rozvar na sebe. Můžete použít mističky, dlouhé skleničky nebo plastové průhledné kelímky. Vrstvíme vždy krém – ovocný rozvar – krém. Na závěr můžeme přidat ovocný rozvar nebo čerstvé ovoce na ozdobu.
- Máme téměř hotovo. Teď už jen stačí dát skleničky/mističky do lednice na pár hodin, ideálně přes noc, aby krém zatuhnul.
Poznámky
Nutriční hodnoty
Doufám, že vám bude chutnat!