Nepečený dezert z vaječného likéru a ovoce
|

Nepečený dezert z vaječného likéru a ovoce

Máte doma vaječný likér a honí vás mlsná? I dospěláci mohou mít chuť na něco sladkého. Připravila jsem pro vás nepečený dezert z vaječného likéru a ovoce. Pozor, tento recept obsahuje alkohol, takže není vhodný pro děti, ale vás rozhodně ohromí!

Vaječný likér může být dobrota nejenom do těsta, ale i do dezertů a dortíků. Připravila jsem pro vás recept na nepečený dezert z vaječného likéru a ovoce.

Příběh receptu

Měla jsem doma zbytek domácího vaječného likéru z Vánoc a přemýšlela jsem, co s ním. Upekla jsem bábovku z vaječňáku, ale i tak mi zbylo asi 300 ml. V ledničce jsem našla mascarpone, takže jsem se rozhodla zkusit vytvořit nějaký nepečený dezert do skleničky. Vznikla z toho dobrota pro dospěláky, kterou můžete servírovat k Valentýnu, k výročí nebo jen tak na chuť. Tady je recept na nepečený dezert z vaječného likéru a ovoce.

Chutnal mně i mému manželovi, který sladké moc nemusí.

Jaký použít vaječný likér?

Můžete použít domácí nebo kupovaný vaječný likér, ale vaše volba ovlivní nejen vzhled, ale také sladkost. Med nebo čekankový sirup tedy přizpůsobte likéru, který použijete. U kupovaného likéru bude dezert více do žluta, což ovšem nevadí.

Jaké použít ovoce?

Můžete použít mražené nebo čerstvé ovoce. Já tento recept dělala loni v únoru a nesehnala jsem cenově dostupné ovoce v pěkném stavu. Takže mě zachránilo mražené ovoce. Opět – med a čekankový sirup upravte podle sladkosti ovoce.

Čím ozdobit?

Tento nepečený dezert můžete ozdobit ovocem, šlehačkou, čokoládou nebo sněhovými pusinkami. Zvláště, pokud ho budete dělat na Valentýna.

Recept na nepečený dezert z vaječného likéru a ovoce

Nepečený dezert z vaječného likéru

Lahodný nepečený dezert pro dospělé, který připravíte za 10 minut (a necháte přes noc v ledničce).
5 zatím 1 hodnocení
Čas přípravy10 minuty
odpočinek v lednici přes noc8 hod
Čas celkem8 hod 10 minuty
Počet porcí: 6 porcí
Chod: dezerty a pečení, svačiny
Typ jídla: bez masa, nepečené dezerty, sladká jídla
Národní kuchyně: česká
Obtížnost: snadné
Příležitost: narozeniny, romantická večeře, Silvestr, Valentýn, Vánoce, vykuchtěno ze zbytků

Ingredience

  • 250 g mascarpone
  • 225 ml vaječný likér, (domácí nebo kupovaný)
  • 2 polévkové lžíce med, (nebo čekankový sirup)
  • 400 g mražené ovoce, ideálně borůvky, jahody nebo lesní směs

Kuchyňské vybavení (může se hodit)

Jak na to

  • Do rendlíku dáme mražené ovoce, trochu medu (nebo čekankového sirupu) a chvíli povaříme na nízký stupeň. Jakmile ovoce povolí a bude dostatečně sladké, necháme ovocný rozvar vychladnout.
  • Následně si připravíme krém z vaječného likéru. Mascarpone, med (nebo čekankový sirup) a vaječný likér prošleháme ruční metličkou nebo šlehačem do krému. Případně to můžeme nechat na kuchyňského robota.
  • Jakmile máme hotovo, navrstvíme krém i rozvar na sebe. Můžete použít mističky, dlouhé skleničky nebo plastové průhledné kelímky. Vrstvíme vždy krém – ovocný rozvar – krém. Na závěr můžeme přidat ovocný rozvar nebo čerstvé ovoce na ozdobu.
  • Máme téměř hotovo. Teď už jen stačí dát skleničky/mističky do lednice na pár hodin, ideálně přes noc, aby krém zatuhnul.

Poznámky

Skvěle se hodí na výročí, Valentýna, ale také různé narozeninové či silvestrovské oslavy. Zvláště, pokud vám zbyl vaječňák ještě od Vánoc.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 279kcal | Sacharidy: 18g | Bílkoviny: 5g | Tuky: 21g | Nasycené mastné kyseliny: 13g | Cholesterol: 65mg | Vláknina: 2g | Cukr: 14g | Vápník: 116mg
Zkoušeli jste recept?Označte mě @brunetavkuchyni nebo přidejte tag #receptypodlebrunety
1. máj, alkohol, neplýtváme jídlem, recepty do skleničky, Silvestr, Valentýn, Vánoce

 

Doufám, že vám bude chutnat!

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu