Okurková voda – příznivé účinky a nejlepší recepty z ní
Je tu léto! Nezapomeňte dodržovat pitný režim a občas vyměňte alkoholické drinky za nealkoholickou verzi. Připravila jsem pro vás 5 nejlepších receptů na okurkovou vodu.
Každý den bychom měli vypít alespoň 2,5 litrů vody. A obzvláště v létě nesmíme pravidelný pitný režim podceňovat. Pokud se snažíte pít vodu horem dolem, ale už vám leze na nervy její nijaká chuť, zkuste ji oživit okurkou!
Chlazená voda s okurkou je velice oblíbený trend, který můžete vidět v luxusních salonech v amerických filmech a seriálech, ale také v českých hospůdkách a barech. Domácí okurková limonáda je prostě terno!
Proč je okurková voda super?
Salátová okurka je z 95 % tvořena vodou. Což je super, pokud se vám nedaří dodržovat pitný režim. Stačí přidat do svého jídelníčku okurku třeba k svačině a hned zlepšíte hydrataci. Kromě toho ale v okurkách najdete mnohem více. Salátová okurka je bohatá na vitamíny a minerály. Najdete v ní například draslík, hořčík, fosfor, křemík, vápník, flavonoidy, mangan, kyselinu pantotenovou, měď a další látky.
Z vitamínu to jsou hlavně B1, C a K. Vitamín B1 má vliv na naši energii, ale také na nervový systém, srdce a ledviny. Vitamín C je důležitý pro náš imunitní systém, ale pomáhá také při tvorbě kolagenu a působí jako antioxidant. No a vitamín K dohlíží na správnou srážlivost krve, správnou funkci jater a jeho cílem je také podpořit příjem vápníku.
Příznivé účinky okurkové vody
A proč je dobré pít okurkovou vodu?
- Okurka je z větší části voda, takže nenásilně přispějete k dodržení pitného režimu.
- Minerální látky v okurkách pomáhají hydratovat buňky.
- Okurky patří mezi antioxidanty, takže pomáhají vyplavovat škodlivé toxiny z těla.
- Vyživíte svou pokožku a svaly.
- Pravidelná konzumace okurek vám pomůže zlepšit paměť, takže ideální pro sklerotiky jako jsem já.
- Okurková voda čistí organismus a přispívá k lepšímu zažívání.
- Dodá vám energii, reguluje krevní tlak a díky vitaminů C příznivě působí i na srdce, nervový systém a ledviny.
Někde jsem četla, že díky okurkové vodě zhubnete. No, popravdě samo od sebe to nepůjde. Okurková voda vám pomůže snížit chuť na sladké a pročistí vaše střeva a organismus, ale zázračný tukožrout to vážně není.

Nejlepší ověřené recepty na okurkovou vodu
Miluji okurkovou vodu! A receptů mám vyzkoušených opravdu hodně. Tady jsou moje nejoblíbenější!
Osvěžující okurková voda
Nejjednodušší a nejrychlejší recept na obyčejně neobyčejnou okurkovou vodu.
Ingredience
- ½ salátové okurky / okurky hadovky
- 1 l čisté neperlivé vody
Postup
Salátovou okurku omyjte, nakrájejte na kolečka nebo na kousky a dejte do džbánu. Přilijte vodu a nechce macerovat několik hodin, ale ideálně přes noc.
Okurkovo-citrónová voda s mátou
Mou oblíbenou variantou je i okurková voda s citronem a čerstvou mátou. Miluju tu vůni!
Ingredience
- ½ salátové okurky / okurky hadovky
- 1 litr neperlivé vody
- snítka čerstvé máty
- 1 citrón
- špetka soli
Postup
Citron i okurku omyjte, nakrájejte na plátky nebo na kousky a vložte do džbánu. Čerstvou mátu společně se solí vložte do hmoždíře a rozdrťte. Tuto směs přidejte do džbánu a zalijte vodou. Můžete přidat i celé snítky máty na ozdobu. I v tomto případě doporučuji nechat macerovat několik hodin nebo si okurkovou vodu připravit den předem.

Okurková voda s jahodami
Pokud máte domácí jahody, vyzkoušejte i tuhle skvělou sladší variantu.
Ingredience
- ½ salátové okurky / okurky hadovky
- 1 litr neperlivé vody
- 5 středních zralých jahod
- několik lístků rozmarýnu
- snítka máty
- džbán s vodou
Postup
Salátovou okurku a jahody umyjte, nakrájej na tenké plátky a vložte do skleněného džbánu. Bylinky a rozmarýn rozdrťte v hmoždíři a přidejte do džbánu. Zalijte vodou a nechte pár hodit odstát.
Okurková voda se zázvorem
Čerstvý zázvor dodá okurkové vodě úplně jinou chuť.
Ingredience
- ½ salátové okurky / okurky hadovky
- 1 litr neperlivé vody
- 70 g čerstvého zázvoru
- 1 lžíce medu
Postup
Čerstvý zázvor nastrouhejte a dejte do džbánu s vodou. Pokud nemáte rádi kousky zázvoru, tak můžete po několika hodinách vodu přecedit do jiného džbánu. Do zázvorové vody pak dejte na kousky nakrájené okurky a med.
Jestli vám čerstvý zázvor nevadí, nechte ho ve vodě a přidejte k němu med a okurky na kousky.
Okurkovou vodu můžete pít při pokojové teplotě, ale já ji mám nejraději vychlazenou nebo s ledem.
Hroznová okurková voda
Kdo by nemiloval hroznové víno, že? Pokud máte rádi Vineu a podobné nápoje, tohle vám bude moc chutnat.
Ingredience
- ½ salátové okurky / okurky hadovky
- 1 litr neperlivé vody
- ½ limety
- 10 kuliček hroznového vína
- špetka černého pepře
Postup
Okurku a limetku omyjte a nakrájejte na plátky nebo na kousky. Omyjte i hroznové víno, ale to nakrájejte na poloviny. Vše kromě pepře vložte do džbánu a zalijte neperlivou vodou. Nechte macerovat několik hodin nebo přes noc a těsně před vypitím přidejte špetku pepře. Pepř totiž podporuje trávení a je dobrým zdrojem vitamínu E.
A jaký je váš nejlepší okurkový nápoj? Pochlubte se na Instagramu #brunetavkuchyni.