recepty na okurkovou vodu
| | | | |

Okurková voda – příznivé účinky a nejlepší recepty z ní

Je tu léto! Nezapomeňte dodržovat pitný režim a občas vyměňte alkoholické drinky za nealkoholickou verzi. Připravila jsem pro vás 5 nejlepších receptů na okurkovou vodu.

Každý den bychom měli vypít alespoň 2,5 litrů vody. A obzvláště v létě nesmíme pravidelný pitný režim podceňovat. Pokud se snažíte pít vodu horem dolem, ale už vám leze na nervy její nijaká chuť, zkuste ji oživit okurkou!

Chlazená voda s okurkou je velice oblíbený trend, který můžete vidět v luxusních salonech v amerických filmech a seriálech, ale také v českých hospůdkách a barech. Domácí okurková limonáda je prostě terno!

Proč je okurková voda super?

Salátová okurka je z 95 % tvořena vodou. Což je super, pokud se vám nedaří dodržovat pitný režim. Stačí přidat do svého jídelníčku okurku třeba k svačině a hned zlepšíte hydrataci. Kromě toho ale v okurkách najdete mnohem více. Salátová okurka je bohatá na vitamíny a minerály. Najdete v ní například draslík, hořčík, fosfor, křemík, vápník, flavonoidy, mangan, kyselinu pantotenovou, měď a další látky.

Z vitamínu to jsou hlavně B1, C a K. Vitamín B1 má vliv na naši energii, ale také na nervový systém, srdce a ledviny. Vitamín C je důležitý pro náš imunitní systém, ale pomáhá také při tvorbě kolagenu a působí jako antioxidant. No a vitamín K dohlíží na správnou srážlivost krve, správnou funkci jater a jeho cílem je také podpořit příjem vápníku. 

Příznivé účinky okurkové vody

A proč je dobré pít okurkovou vodu?

  • Okurka je z větší části voda, takže nenásilně přispějete k dodržení pitného režimu.
  • Minerální látky v okurkách pomáhají hydratovat buňky.
  • Okurky patří mezi antioxidanty, takže pomáhají vyplavovat škodlivé toxiny z těla.
  • Vyživíte svou pokožku a svaly.
  • Pravidelná konzumace okurek vám pomůže zlepšit paměť, takže ideální pro sklerotiky jako jsem já.
  • Okurková voda čistí organismus a přispívá k lepšímu zažívání.
  • Dodá vám energii, reguluje krevní tlak a díky vitaminů C příznivě působí i na srdce, nervový systém a ledviny. 

Někde jsem četla, že díky okurkové vodě zhubnete. No, popravdě samo od sebe to nepůjde. Okurková voda vám pomůže snížit chuť na sladké a pročistí vaše střeva a organismus, ale zázračný tukožrout to vážně není. 

okurková voda recepty

Nejlepší ověřené recepty na okurkovou vodu

Miluji okurkovou vodu! A receptů mám vyzkoušených opravdu hodně. Tady jsou moje nejoblíbenější! 

Osvěžující okurková voda

Nejjednodušší a nejrychlejší recept na obyčejně neobyčejnou okurkovou vodu.

Ingredience

  • ½ salátové okurky / okurky hadovky
  • 1 l čisté neperlivé vody

Postup

Salátovou okurku omyjte, nakrájejte na kolečka nebo na kousky a dejte do džbánu. Přilijte vodu a nechce macerovat několik hodin, ale ideálně přes noc.

Okurkovo-citrónová voda s mátou

Mou oblíbenou variantou je i okurková voda s citronem a čerstvou mátou. Miluju tu vůni!

Ingredience

  • ½ salátové okurky / okurky hadovky
  • 1 litr neperlivé vody
  • snítka čerstvé máty
  • 1 citrón
  • špetka soli

Postup

Citron i okurku omyjte, nakrájejte na plátky nebo na kousky a vložte do džbánu. Čerstvou mátu společně se solí vložte do hmoždíře a rozdrťte. Tuto směs přidejte do džbánu a zalijte vodou. Můžete přidat i celé snítky máty na ozdobu. I v tomto případě doporučuji nechat macerovat několik hodin nebo si okurkovou vodu připravit den předem.   

okurková voda s mátou

Okurková voda s jahodami

Pokud máte domácí jahody, vyzkoušejte i tuhle skvělou sladší variantu.

Ingredience

  • ½ salátové okurky / okurky hadovky
  • 1 litr neperlivé vody
  • 5 středních zralých jahod
  • několik lístků rozmarýnu
  • snítka máty
  • džbán s vodou

Postup

Salátovou okurku a jahody umyjte, nakrájej na tenké plátky a vložte do skleněného džbánu. Bylinky a rozmarýn rozdrťte v hmoždíři a přidejte do džbánu. Zalijte vodou a nechte pár hodit odstát.

Okurková voda se zázvorem

Čerstvý zázvor dodá okurkové vodě úplně jinou chuť.

Ingredience

  • ½ salátové okurky / okurky hadovky
  • 1 litr neperlivé vody
  • 70 g čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce medu

Postup

Čerstvý zázvor nastrouhejte a dejte do džbánu s vodou. Pokud nemáte rádi kousky zázvoru, tak můžete po několika hodinách vodu přecedit do jiného džbánu. Do zázvorové vody pak dejte na kousky nakrájené okurky a med.

Jestli vám čerstvý zázvor nevadí, nechte ho ve vodě a přidejte k němu med a okurky na kousky.

Okurkovou vodu můžete pít při pokojové teplotě, ale já ji mám nejraději vychlazenou nebo s ledem.

Hroznová okurková voda

Kdo by nemiloval hroznové víno, že? Pokud máte rádi Vineu a podobné nápoje, tohle vám bude moc chutnat.

Ingredience

  • ½ salátové okurky / okurky hadovky
  • 1 litr neperlivé vody
  • ½ limety
  • 10 kuliček hroznového vína
  • špetka černého pepře

Postup

Okurku a limetku omyjte a nakrájejte na plátky nebo na kousky. Omyjte i hroznové víno, ale to nakrájejte na poloviny. Vše kromě pepře vložte do džbánu a zalijte neperlivou vodou. Nechte macerovat několik hodin nebo přes noc a těsně před vypitím přidejte špetku pepře. Pepř totiž podporuje trávení a je dobrým zdrojem vitamínu E.

A jaký je váš nejlepší okurkový nápoj? Pochlubte se na Instagramu #brunetavkuchyni.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *