borůvkové lívanečky podle brunety v kuchyni
| |

Recept: lívanečky bez mouky s borůvkami

Mám ráda sladké snídaně a neumím si bez nich představit svůj den. Ovesné borůvkové lívanečky bez mouky jsou zdravější chutnou variantou běžných lívanců. A bez mouky!

Příběh receptu

Během studií jsem nesnídala, protože jsem na to stejně jako polovina Čechů „neměla čas“. Ale postupem času jsem zjistila, že snídaně mě dokáže nastartovat správným směrem. Při své první práci jsem se naučila pravidelně snídat a opravdu si přivstat o 15 minut dříve, abych jídlo stihla. Po operaci štítné žlázy musím brát denně léky, po kterých nesmím hodinu jíst, ale i tak si snídani neodepřu a dám si jí hned při příchodu do práce.

V týdnu řeším snídaně formou bílého jogurtu s ovesnými vločkami, ovocem, proteinem nebo domácí granolou. Ale o víkendu, kdy mám na snídani více času, si snídaňový rituál užívám. Lívanečky mi vždycky chutnali, ale od té doby, co používám místo mouky ovesné vločky, dělám je na snídani častěji.

Miluji tento recept hned ze tří důvodů:

1. skvělá chuť
2. rychlost přípravy
3. zdravější varianta sladkého

Zdravé ovesné borůvkové lívanečky bez mouky

obtížnost: snadné • doba přípravy: cca 5 minut • doba smažení: cca 5 minut • počet porcí: 2 porce • vhodná příloha: ovoce, med, sirup

recept borůvkové lívanečky

Ingredience

  • 2× hrst ovesných vloček*
  • 2× šťastná vejce
  • špetka skořice
  • hrst borůvek (čerstvé nebo mražené)
  • med nebo čekankový sirup (ten jsem si hodně oblíbila)
  • trocha mléka
  • trocha oleje nebo másla na potření pánve

* Pokud máte ovesné vločky vcelku, můžete je rozmixovat. Já osobně je ale nechávám celé, protože jsou křupavější. Pro bezlepkovou variantu, použijte bezlepkové ovesné vločky.

Postup

Nejdříve si připravím misku, do které naliji trochu mléka a přisypu ovesné vločky. Do stejné misky rozklepnu obě vejce a přidám trochu medu nebo čekankového sirupu podle chuti. Celou směs důkladně promíchám, aby se ingredience spojily. Pro lepší chuť přidávám do takto připraveného „těsta“ špetku mleté skořice. Kromě toho, že má blahodárné účinky, tak lívance krásně provoní.

Těsto nechám chvilku odpočinout a zatím si připravím pánev a přidám do ní kapku oleje. Pánev mám nepřilnavou, takže kapka stačí na všechny lívanečky. Pokud víte, že se na vaši pánev vše připaluje, použijte olej i mezi jednotlivými lívanci. Těsto nabírám menší naběračkou a liju na rozpálenou pánev. Už při lití těsta se snažím udělat menší lívanečky – nepoužívám formičky, ale samozřejmě můžete. Skvělým tipem je také využití lívanečníku, pokud ho doma máte.

Lívanečky bez mouky smažím z obou stran dozlatova.

Hotové borůvkové lívanečky můžete podle chuti podávat s ovocem, javorovým sirupem, tvarohem nebo s jogurtem.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *