recept na ďábelská pečená křídla
|

Recept na ďábelská pečená křídla bez předešlého marinování

Představte si měkoučké šťavnaté maso, které od kosti samo odpadá jen, co ho chytnete mezi prsty. A taky sladko pikantní chuť s křupavou kůžičkou. Jóóó, takhle přesně chutnají ďábelská pečená křídla. A tady je na ně recept!

S manželem vždy kupujeme celé kuře (ideálně z farmy) a následně ho porcujeme do mrazáku. Žádná jeho část nepřijde na zmar. A když máme víc křídel, udělám tahle výborná ďábelská pečená křídla, po kterých se slehne zem, jakmile je vyndám z trouby. Je to totiž extrémně hříšně dobré masíčko, které ani u KFC nekoupíte. A pozor – jde to bez předešlého marinování!

Proč jsou tak dobrá?

  • maso je tak křehké, že samo odpadá od kosti a vy ho nemusíte okusovat jak pes
  • kůžička je tak vypečená a křupavá, že si z toho sednete na pr***
  • křídla jsou voňavá, chutná a správně lepkavá díky sladko pikantní marinádě

Už máte hlad co? Nebudu vás dlouze trápit, tady je recept!

Recept na ďábelská pečená křídla

počet porcí: 4 • doba přípravy: 30 minut • doba pečení: 1,5-2 hodiny • příloha: chleba, zelenina

recept na ďábelská pečená křídla

Ingredience na ďábelská pečená křídla

  • asi 1-1,5 kg kuřecích křídel (podle toho, jak velcí jste jedlíci)
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • špetka chilli vloček nebo drceného chilli
  • 2 čajové lžičky sladké papriky
  • 1 čajová lžička pálivé papriky (pokud nemáte, přidejte + 1 čaj. lžičku sladké papriky)
  • špetka zázvoru
  • sůl, pepř

Ingredience na sladko pikantní marinádu

  • 3 stroužky česneku
  • 7 polévkových lžic medu
  • 7 polévkových lžic sojové omáčky
  • špetka chilli koření
  • špetka mletého zázvoru
  • 1 polévková lžíce oleje

Příprava ďábelských pečených křídel

Kuřecí křídla si nejdříve opláchněte a nechte okapat. Pokud spěcháte, můžete je osušit kuchyňskými utěrkami.

Poté je v kloubu rozdělte na 3 části – budete mít 2 masové paličky a 1 tenkou špičku bez masa. Pro tento recept použijeme pouze 2 masové paličky, protože 3. nemasitá část se rychle připaluje a navíc na ní není téměř žádné maso. Tuto část nevyhazujte, můžete se vám hodit třeba do vývaru.

Tip Brunety: Když porcuji kuře, rovnou si poslední díl z křídel (tedy tenkou špičku bez masa) odděluji. Tuto část přihazuji ke kuřecímu skeletu a vakuuju jako balíček na vývar.

Připravte si uzavíratelnou misku, do které nalijte olej a nasypte všechny sypké ingredience mimo suroviny na marinádu. Takže do ní dáte olej, chilli, sůl, pepř, sladkou i pálivou papriku a zázvor. Přidejte masité části křídel, uzavřete misku a pořádně prohrkejte, aby se vám obalily všechny kuřecí kousky.

recept na kuřecí ďábelská pečená křídla

Pečení

Troubu rozpalte na 150° C a připravte si plech. Na plech si dejte alobal nebo pečicí papír. A na něj položte všechny kousky masa kůží nahoru tak, aby se navzájem nedotýkaly. Nevrstvěte! Potřebujete, aby se horký vzduch dostal na každý kousek. Takto připravené maso vložte do trouby a nerušeně pečte přibližně 1 hodinu. Nezakrývejte, nepodlévejte výpekem a už vůbec neotvírejte troubu, ať nekolísá teplota uvnitř.

Po hodině pečení by mělo být maso hotové – doporučuji ale 10 minut před uplynutím času vyzkoušet 1 kousek, protože každá trouba peče jinak. Pokud víte, předem, že je vaše trouba pomalejší, klidně maso nechte péct déle. A jak poznáte, že je křídlo hotové? Maso půjde oddělit lehce od kosti a kůže bude vypečená.

Pokud je vše v pořádku, nechte 10 minutek dojet a pokračujte s dalším krokem – a tím je marinování. Pokud je maso ještě nedopečené, zvyšte teplotu klidně na 160° C a pečte ještě 20 minut.

Marinování a závěrečné pečení (grilování)

Do menšího hrnce vložte sojovou omáčku, prolisovaný česnek a med. Chvíli povařte na mírném ohni nebo stupni plotny a důkladně míchejte, aby se směs spojila.  Odstavte hrnec z plotny a nasypejte do něj zbytek ingrediencí na marinádu.

Horkou marinádou potřete opatrně všechny kousky masa a pečte dalších 5 minut na 200° C (případně můžete nastavit funkci gril, pokud to vaše trouba umožňuje). Po vyndání z trouby znovu potřete marinádou všechny kousky masa a vraťte opět na 5 minut zpátky do trouby.

Po těchto 5 minutách je maso kompletně hotové, takže můžete vyndat plech z trouby. Pro lepší efekt nechte maso ještě 2 minutky odpočívat na horkém plechu ve výpeku.

recept na ďábelská kuřecí křídla

Na závěr každý kousek masa vymáchejte ve výpeku, dejte na talíř a posypte sezamem. Můžete podávat s chlebem nebo s grilovanou zeleninou.

Ďábelská pečená křídla bez předešlého marinování

Křehké maso, které se vám doslova rozplyne na jazyku a úžasná křupavá kůrčička. Taková jsou Ďábelská pečená křídla!
Ještě nikdo nehodnotil
Čas přípravy15 minuty
Čas vaření/pečení1 hodina 2 minuty
Čas celkem1 hodina 17 minuty
Počet porcí: 4 porce
Typ jídla: maso
Národní kuchyně: americká
Obtížnost: pro zkušené
Speciální strava: bezlaktózové, bezlepkové
Příležitost: grilování, párty a oslavy, recepty pro každý den, večer s přáteli

Ingredience

Ingredience na ďábelská pečená křídla:
  • 1-1,5 kg kuřecí křídla, (podle toho, jak velcí jste jedlíci)
  • 2 polévkové lžíce olej
  • 2 čajové lžičky sladká paprika
  • 1 čajová lžička pálivá paprika, (pokud nemáte, přidejte + 1 čaj. lžičku sladké papriky)
  • špetka zázvor
  • špetka chilli
  • sůl
  • pepř
Ingredience na sladko pikantní marinádu:
  • 3 stroužky česnek
  • 7 polévkových lžic med
  • 7 polévkových lžic sójová omáčka
  • špetka chilli
  • špetka mletý zázvor
  • 1 polévková lžíce olej

Kuchyňské vybavení (může se hodit)

Jak na to

Příprava kuřecích křídel:

  • Kuřecí křídla si nejdříve opláchněte a nechte okapat. Pokud spěcháte, můžete je osušit kuchyňskými utěrkami.
  • Poté je v kloubu rozdělte na 3 části – budete mít 2 masové paličky a 1 tenkou špičku bez masa (letka). Pro tento recept použijeme pouze 2 masové paličky, protože 3. nemasitá část se rychle připaluje a navíc na ní není téměř žádné maso. Tuto část nevyhazujte, můžete se vám hodit třeba do vývaru.
  • Připravte si uzavíratelnou misku, do které nalijte olej a nasypte všechny sypké ingredience mimo suroviny na marinádu. Takže do ní dáte olej, chilli, sůl, pepř, sladkou i pálivou papriku a zázvor. Přidejte masité části křídel, uzavřete misku a pořádně prohrkejte, aby se vám obalily všechny kuřecí kousky.

Pečení kuřecích křídel:

  • Předehřejte troubu na 150° C a připravte si plech. Na plech si dejte alobal nebo pečicí papír. A na něj položte všechny kousky masa kůží nahoru tak, aby se navzájem nedotýkaly. Nevrstvěte! Potřebujete, aby se horký vzduch dostal na každý kousek.
    Takto připravené maso vložte do trouby a nerušeně pečte přibližně 1 hodinu. Nezakrývejte, nepodlévejte výpekem a už vůbec neotvírejte troubu, ať nekolísá teplota uvnitř.
    recept na kuřecí ďábelská pečená křídla
  • Po hodině pečení by mělo být maso hotové – doporučuji ale 10 minut před uplynutím času vyzkoušet 1 kousek, protože každá trouba peče jinak. Pokud víte, předem, že je vaše trouba pomalejší, klidně maso nechte péct déle. A jak poznáte, že je křídlo hotové? Maso půjde oddělit lehce od kosti a kůže bude vypečená.
  • Pokud je vše v pořádku, nechte 10 minutek dojet a pokračujte s dalším krokem – a tím je marinování. Pokud je maso ještě nedopečené, zvyšte teplotu klidně na 160° C a pečte ještě 20 minut.

Závěrečné marinování:

  • Do menšího hrnce vložte sojovou omáčku, prolisovaný česnek a med. Chvíli povařte na mírném ohni nebo stupni plotny a důkladně míchejte, aby se směs spojila.  Odstavte hrnec z plotny a nasypejte do něj zbytek ingrediencí na marinádu.
  • Horkou marinádou potřete opatrně všechny kousky masa a pečte dalších 5 minut na 200° C (případně můžete nastavit funkci gril, pokud to vaše trouba umožňuje). Po vyndání z trouby znovu potřete marinádou všechny kousky masa a vraťte opět na 5 minut zpátky do trouby.
  • Po těchto 5 minutách je maso kompletně hotové, takže můžete vyndat plech z trouby. Pro lepší efekt nechte maso ještě 2 minutky odpočívat na horkém plechu ve výpeku.
    recept na ďábelská kuřecí křídla
  • Na závěr každý kousek masa vymáchejte ve výpeku, dejte na talíř a posypte sezamem. Můžete podávat s chlebem nebo s grilovanou zeleninou.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 394kcal | Sacharidy: 21g | Bílkoviny: 25g | Tuky: 22g | Nasycené mastné kyseliny: 6g | Cholesterol: 104mg | Vláknina: 0.3g | Cukr: 20g | Vápník: 21mg
Zkoušeli jste recept?Označte mě @brunetavkuchyni nebo přidejte tag #receptypodlebrunety
kuřecí křídla, kuřecí maso, letní grilovačka, nepočítám kalorie, zahradní párty

Dobrou chuť!

Líbil se vám recept na ďábelská pečená křídla? Přidejte si mě také na Instagramu a sledujte další recepty a novinky.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu