Recept na ďábelská pečená křídla bez předešlého marinování
Představte si měkoučké šťavnaté maso, které od kosti samo odpadá jen, co ho chytnete mezi prsty. A taky sladko pikantní chuť s křupavou kůžičkou. Jóóó, takhle přesně chutnají ďábelská pečená křídla. A tady je na ně recept!
S manželem vždy kupujeme celé kuře (ideálně z farmy) a následně ho porcujeme do mrazáku. Žádná jeho část nepřijde na zmar. A když máme víc křídel, udělám tahle výborná ďábelská pečená křídla, po kterých se slehne zem, jakmile je vyndám z trouby. Je to totiž extrémně hříšně dobré masíčko, které ani u KFC nekoupíte. A pozor – jde to bez předešlého marinování!
Proč jsou tak dobrá?
- maso je tak křehké, že samo odpadá od kosti a vy ho nemusíte okusovat jak pes
- kůžička je tak vypečená a křupavá, že si z toho sednete na pr***
- křídla jsou voňavá, chutná a správně lepkavá díky sladko pikantní marinádě
Už máte hlad co? Nebudu vás dlouze trápit, tady je recept!
Recept na ďábelská pečená křídla
počet porcí: 4 • doba přípravy: 30 minut • doba pečení: 1,5-2 hodiny • příloha: chleba, zelenina
Ingredience na ďábelská pečená křídla
- asi 1-1,5 kg kuřecích křídel (podle toho, jak velcí jste jedlíci)
- 2 polévkové lžíce oleje
- špetka chilli vloček nebo drceného chilli
- 2 čajové lžičky sladké papriky
- 1 čajová lžička pálivé papriky (pokud nemáte, přidejte + 1 čaj. lžičku sladké papriky)
- špetka zázvoru
- sůl, pepř
Ingredience na sladko pikantní marinádu
- 3 stroužky česneku
- 7 polévkových lžic medu
- 7 polévkových lžic sojové omáčky
- špetka chilli koření
- špetka mletého zázvoru
- 1 polévková lžíce oleje
Příprava ďábelských pečených křídel
Kuřecí křídla si nejdříve opláchněte a nechte okapat. Pokud spěcháte, můžete je osušit kuchyňskými utěrkami.
Poté je v kloubu rozdělte na 3 části – budete mít 2 masové paličky a 1 tenkou špičku bez masa. Pro tento recept použijeme pouze 2 masové paličky, protože 3. nemasitá část se rychle připaluje a navíc na ní není téměř žádné maso. Tuto část nevyhazujte, můžete se vám hodit třeba do vývaru.
Tip Brunety: Když porcuji kuře, rovnou si poslední díl z křídel (tedy tenkou špičku bez masa) odděluji. Tuto část přihazuji ke kuřecímu skeletu a vakuuju jako balíček na vývar.
Připravte si uzavíratelnou misku, do které nalijte olej a nasypte všechny sypké ingredience mimo suroviny na marinádu. Takže do ní dáte olej, chilli, sůl, pepř, sladkou i pálivou papriku a zázvor. Přidejte masité části křídel, uzavřete misku a pořádně prohrkejte, aby se vám obalily všechny kuřecí kousky.
Pečení
Troubu rozpalte na 150° C a připravte si plech. Na plech si dejte alobal nebo pečicí papír. A na něj položte všechny kousky masa kůží nahoru tak, aby se navzájem nedotýkaly. Nevrstvěte! Potřebujete, aby se horký vzduch dostal na každý kousek. Takto připravené maso vložte do trouby a nerušeně pečte přibližně 1 hodinu. Nezakrývejte, nepodlévejte výpekem a už vůbec neotvírejte troubu, ať nekolísá teplota uvnitř.
Po hodině pečení by mělo být maso hotové – doporučuji ale 10 minut před uplynutím času vyzkoušet 1 kousek, protože každá trouba peče jinak. Pokud víte, předem, že je vaše trouba pomalejší, klidně maso nechte péct déle. A jak poznáte, že je křídlo hotové? Maso půjde oddělit lehce od kosti a kůže bude vypečená.
Pokud je vše v pořádku, nechte 10 minutek dojet a pokračujte s dalším krokem – a tím je marinování. Pokud je maso ještě nedopečené, zvyšte teplotu klidně na 160° C a pečte ještě 20 minut.
Marinování a závěrečné pečení (grilování)
Do menšího hrnce vložte sojovou omáčku, prolisovaný česnek a med. Chvíli povařte na mírném ohni nebo stupni plotny a důkladně míchejte, aby se směs spojila. Odstavte hrnec z plotny a nasypejte do něj zbytek ingrediencí na marinádu.
Horkou marinádou potřete opatrně všechny kousky masa a pečte dalších 5 minut na 200° C (případně můžete nastavit funkci gril, pokud to vaše trouba umožňuje). Po vyndání z trouby znovu potřete marinádou všechny kousky masa a vraťte opět na 5 minut zpátky do trouby.
Po těchto 5 minutách je maso kompletně hotové, takže můžete vyndat plech z trouby. Pro lepší efekt nechte maso ještě 2 minutky odpočívat na horkém plechu ve výpeku.
Na závěr každý kousek masa vymáchejte ve výpeku, dejte na talíř a posypte sezamem. Můžete podávat s chlebem nebo s grilovanou zeleninou.
Ďábelská pečená křídla bez předešlého marinování
Ingredience
- 1-1,5 kg kuřecí křídla, (podle toho, jak velcí jste jedlíci)
- 2 polévkové lžíce olej
- 2 čajové lžičky sladká paprika
- 1 čajová lžička pálivá paprika, (pokud nemáte, přidejte + 1 čaj. lžičku sladké papriky)
- špetka zázvor
- špetka chilli
- sůl
- pepř
- 3 stroužky česnek
- 7 polévkových lžic med
- 7 polévkových lžic sójová omáčka
- špetka chilli
- špetka mletý zázvor
- 1 polévková lžíce olej
Kuchyňské vybavení (může se hodit)
Jak na to
Příprava kuřecích křídel:
- Kuřecí křídla si nejdříve opláchněte a nechte okapat. Pokud spěcháte, můžete je osušit kuchyňskými utěrkami.
- Poté je v kloubu rozdělte na 3 části – budete mít 2 masové paličky a 1 tenkou špičku bez masa (letka). Pro tento recept použijeme pouze 2 masové paličky, protože 3. nemasitá část se rychle připaluje a navíc na ní není téměř žádné maso. Tuto část nevyhazujte, můžete se vám hodit třeba do vývaru.
- Připravte si uzavíratelnou misku, do které nalijte olej a nasypte všechny sypké ingredience mimo suroviny na marinádu. Takže do ní dáte olej, chilli, sůl, pepř, sladkou i pálivou papriku a zázvor. Přidejte masité části křídel, uzavřete misku a pořádně prohrkejte, aby se vám obalily všechny kuřecí kousky.
Pečení kuřecích křídel:
- Předehřejte troubu na 150° C a připravte si plech. Na plech si dejte alobal nebo pečicí papír. A na něj položte všechny kousky masa kůží nahoru tak, aby se navzájem nedotýkaly. Nevrstvěte! Potřebujete, aby se horký vzduch dostal na každý kousek. Takto připravené maso vložte do trouby a nerušeně pečte přibližně 1 hodinu. Nezakrývejte, nepodlévejte výpekem a už vůbec neotvírejte troubu, ať nekolísá teplota uvnitř.
- Po hodině pečení by mělo být maso hotové – doporučuji ale 10 minut před uplynutím času vyzkoušet 1 kousek, protože každá trouba peče jinak. Pokud víte, předem, že je vaše trouba pomalejší, klidně maso nechte péct déle. A jak poznáte, že je křídlo hotové? Maso půjde oddělit lehce od kosti a kůže bude vypečená.
- Pokud je vše v pořádku, nechte 10 minutek dojet a pokračujte s dalším krokem – a tím je marinování. Pokud je maso ještě nedopečené, zvyšte teplotu klidně na 160° C a pečte ještě 20 minut.
Závěrečné marinování:
- Do menšího hrnce vložte sojovou omáčku, prolisovaný česnek a med. Chvíli povařte na mírném ohni nebo stupni plotny a důkladně míchejte, aby se směs spojila. Odstavte hrnec z plotny a nasypejte do něj zbytek ingrediencí na marinádu.
- Horkou marinádou potřete opatrně všechny kousky masa a pečte dalších 5 minut na 200° C (případně můžete nastavit funkci gril, pokud to vaše trouba umožňuje). Po vyndání z trouby znovu potřete marinádou všechny kousky masa a vraťte opět na 5 minut zpátky do trouby.
- Po těchto 5 minutách je maso kompletně hotové, takže můžete vyndat plech z trouby. Pro lepší efekt nechte maso ještě 2 minutky odpočívat na horkém plechu ve výpeku.
- Na závěr každý kousek masa vymáchejte ve výpeku, dejte na talíř a posypte sezamem. Můžete podávat s chlebem nebo s grilovanou zeleninou.
Nutriční hodnoty
Dobrou chuť!
Líbil se vám recept na ďábelská pečená křídla? Přidejte si mě také na Instagramu a sledujte další recepty a novinky.