Recept na dýňové karbanátky z máslové dýně
Dýňová sezóna nekončí, ale právě začíná. Vyzkoušejte dýňové karbanátky z máslové dýně a překvapte své hosty lahodným podzimním obědem.
Jak vznikl recept na dýňové karbanátky z máslové dýně? Většina dýňových receptů na mém blogu byla doteď hlavně z dýně Hokaido, protože je dostávám od rodičů ze zahrady. Ale letos jsem se rozhodla vyzkoušet také jiné chutné dýně a vyrazila jsem do Litomyšle na farmářské trhy a potom i do Alberta. Vyzkoušela jsem recept na zapečenou máslovou dýni s mletým masem a napadlo mě, že bych mohla využít dýni také na karbanátky. Takže jsem našla halloweenské formičky na sušenky a dala se do práce. A řeknu vám, že máslová dýně rozhodně patří do žebříčku nejlepších dýní!
Recept na dýňové karbanátky z máslové dýně
Ingredience
- 1 máslové dýně *
- 0,5 kg mletého masa (ideálně mix hovězí a vepřové)
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 vejce
- 150 g sýru Gouda
- ovesné vločky
- oregano, bazalka, sůl, pepř
- kapka oleje
* Já recept dělala z máslové dýně, ale určitě můžete zkusit verzi z Hokaido nebo muškátové dýně. Pozor na to, že každý druh dýně má svou typickou chuť a konzistenci, která ovlivní výslednou chuť karbanátků.
Postup
Nejdříve si připravte ingredience. Máslovou dýni rozkrojte podélně na půl, vyndejte z její spodní buclaté části semínka a vydlabejte dužinu. Cibuli i česnek zbavte slupky. A teď máte dvě možnosti:
1. Použijete ke své práci mixér, což vám ušetří tak 10-15 minut krájení a strouhání (a potok slz). V tomto případě rozkrojte cibuli na čtvrtinu a dejte ji do mixéru. Přidejte oloupaný česnek, sýr a vydlabanou dužinu. Vše rozmixujte.
nebo
2. Vše si nakrájíte a nastrouháte. V tomto případě potřebujete nakrájet cibuli najemno, dužinu a sýr nastrouhat na jemném struhadle a česnek utřít.
Pak už je postup stejný v obou případech.
V této fázi si předehřejte troubu na 180℃. Potom do velké mísy dáte mleté maso, přidáte ingredience výše (cibuli, dýni, česnek, sýr), rozklepnete 2 vejce, přidáte špetku soli, pepře, oregana a bazalky. Vše důkladně omytýma rukama zamícháte.
A teď bude potřeba zkoušet pokus a omyl. Přidejte do směsi ovesné vločky, zamíchejte a vyzkoušejte, jestli jdou tvořit karbanátky, které drží pohromadě. Pokud ne, přidejte víc ovesných vloček.
Dýňové karbanátky z máslové dýně
Pokud drží směs tvar, tvarujte stejně velké kuličky nebo placičky (nebo si můžete vytáhnout formičky a piplat se s tvary, ale je to na dlouho). Kuličky, placičky nebo dýně vložte na plech vyložený pečicím papírem. Každou stranu můžete lehce zakápnout olejem. Pečte 20 minut z každé strany.
Můžete podávat s bramborami, bramborovou kaší nebo zeleninou. Dobrou chuť!