Recept na dýňové vafle – s lepkem i bez lepku
Dýňový speciál nekončí! Podívejte se, co dalšího můžete udělat z dýně. Samozřejmě na sladko. Třeba jako snídani nebo svačinku. Jo a mám tu verzi s klasickou moukou, tak i s tou bezlepkovou, takže si přijdou na své i celiaci. Tady je Recept na dýňové vafle.
Já vím, zase dýně. Ale k podzimu dýně prostě patří. A navíc, pokud jste zkoušeli můj recept na domácí dýňové pyré, které vydrží v ledničce 3-5 dní, tak ho potřebujete nějak spotřebovat. Dnes si ukážeme recept na dýňové vafle, které voní jako dýně, mají barvu jako dýně a chutnají naprosto božsky!
Mám ráda sladké snídaně. Nic nenakopne můj den tak jako sladká snídaně v kombinaci s dobrou kávou. A o víkendu si to díky dostatku času vychutnávám ještě víc. Když jsem měla doma připravené 2 sklenice domácího dýňového pyré se skořicí, přemýšlela jsem, na co to ještě využít. A napadlo mě, že kromě vaflí, už jsem zkusila vše. Takže jsem připravila po zdárných i méně zdárných pokusech ověřený recept na dýňové vafle. Chutnají skvěle!
Recept na dýňové vafle – s lepkem i bez lepku
obtížnost: snadné • počet porcí: 8 -10 vaflí (podle toho, jak máte velký vaflovač) • doba přípravy: 5-10 minut + 8-12 minut pečení
Ingredience:
- 90 ml mléka
- 90 g bílého jogurtu (já používám krémový jogurt s 3,9 % tuku od Pilosu)
- 90 g domácího dýňového pyré
- 2 vejce
- 1 lžíce čekankového sirupu
- 200 g hladké bílé nebo špaldové bezlepkové mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 1 lžička perníkového koření
- špetka soli
Postup:
Nejdříve si smícháme „mokré“ ingredience, takže mléko, jogurt, dýňové pyré, vejce a sirup. Já používám ruční mixér se šlehací metlou a všechny ingredience si dávám do vysoké nádoby, abych nezacákala celou kuchyň. Ale jde to i ručně. Záleží, jaké máte v kuchyni možnosti. Samozřejmě, že ruční míchání v míse bude trvat trochu déle.
Poté přisypeme všechny ostatní ingredience (mouku, kypřicí prášek, perníkové koření a sůl). Vše důkladně promícháme, aby v těstu nebyly hrudky od mouky nebo vajíček. Těsto by mělo být hutné, aby ve vaflovači neteklo.
Pak už jenom stačí zapnout vaflovač a postupně opékat těsto do krásných vaflí. Já většinou peču cca 2-3 minuty, ale každý vaflovač má jiný výkon. Proto je potřeba vyzkoušet, jak dlouho to trvá.
Podávat můžete s bílým jogurtem a čekankovým sirupem, ovocem, medem, javorovým sirupem, rozvarem z mraženého ovoce, s čerstvým ovocem nebo jen tak.
TIP Brunety: Dýňové vafle jsou ideální snídaní i do práce. Když je dělám, připravím rovnou víc vaflí a dám si je i druhý den. Stačí je nechat vychladnout, dát do krabičky, ozdobit ovocem, jogurtem, tvarohem nebo dalšími ingrediencemi podle chuti. Jsou výborné teplé i studené. 😉
Krásné podzimní dny a dobrou chuť.
Komentáře