Dýňové vafle – 2 verze
Dýňový speciál nekončí! Podívejte se, co dalšího můžete udělat z dýně. Samozřejmě na sladko. Třeba jako snídani nebo svačinku. Jo a mám tu verzi s klasickou moukou, tak i se špaldovou. Tady je Recept na dýňové vafle.
Já vím, zase dýně. Ale k podzimu dýně prostě patří. A navíc, pokud jste zkoušeli můj recept na domácí dýňové pyré, které vydrží v ledničce 3-5 dní, tak ho potřebujete nějak spotřebovat. Dnes si ukážeme recept na dýňové vafle, které voní jako dýně, mají barvu jako dýně a chutnají naprosto božsky!
Mám ráda sladké snídaně. Nic nenakopne můj den tak jako sladká snídaně v kombinaci s dobrou kávou. A o víkendu si to díky dostatku času vychutnávám ještě víc. Když jsem měla doma připravené 2 sklenice domácího dýňového pyré se skořicí, přemýšlela jsem, na co to ještě využít. A napadlo mě, že kromě vaflí, už jsem zkusila vše. Takže jsem připravila po zdárných i méně zdárných pokusech ověřený recept na dýňové vafle. Chutnají skvěle!
Recept na dýňové vafle ze špaldové mouky
Dýňové vafle ze špaldové mouky
Ingredience
- 90 ml mléko
- 90 g bílý jogurt, já používám krémový jogurt s 3,9 % tuku od Pilosu
- 90 g domácí dýňové pyré
- 2 ks vejce
- 1 polévková lžíce čekankový sirup
- 200 g špaldová mouka
- 2 čajové lžičky kypřicí prášek
- 1 čajová lžička perníkové koření
- 1 špetka sůl
Kuchyňské vybavení (může se hodit)
Jak na to
- Nejdříve si smícháme "mokré" ingredience - mléko, jogurt, dýňové pyré, vejce a sirup.
- Poté přisypeme všechny ostatní ingredience (mouku, kypřicí prášek, perníkové koření a sůl). Vše důkladně promícháme, aby v těstu nebyly hrudky od mouky nebo vajíček. Těsto by mělo být hutné, aby ve vaflovači neteklo.
- Pak už jenom stačí zapnout vaflovač a postupně opékat těsto do krásných vaflí. Já většinou peču cca 2-3 minuty, ale každý vaflovač má jiný výkon. Proto je potřeba vyzkoušet, jak dlouho to trvá.
- Podávat můžete s bílým jogurtem a čekankovým sirupem, ovocem, medem, javorovým sirupem, rozvarem z mraženého ovoce, s čerstvým ovocem nebo jen tak.
Poznámky
Nutriční hodnoty
Recept na dýňové vafle s medem
Dýňové vafle s medem
Ingredience
- 90 ml mléko
- 90 g bílý jogurt, já používám krémový jogurt s 3,9 % tuku od Pilosu
- 90 g domácí dýňové pyré
- 2 ks vejce
- 1 polévková lžíce med
- 200 g hladká mouka, pšeničná
- 2 čajové lžičky kypřicí prášek
- 1 čajová lžička perníkové koření
- 1 špetka sůl
Kuchyňské vybavení (může se hodit)
Jak na to
- Nejdříve si smícháme "mokré" ingredience - mléko, jogurt, dýňové pyré, vejce a med.
- Poté přisypeme všechny ostatní ingredience (mouku, kypřicí prášek, perníkové koření a sůl). Vše důkladně promícháme, aby v těstu nebyly hrudky od mouky nebo vajíček. Těsto by mělo být hutné, aby ve vaflovači neteklo.
- Pak už jenom stačí zapnout vaflovač a postupně opékat těsto do krásných vaflí. Já většinou peču cca 2-3 minuty, ale každý vaflovač má jiný výkon. Proto je potřeba vyzkoušet, jak dlouho to trvá.
- Podávat můžete s bílým jogurtem a čekankovým sirupem, ovocem, medem, javorovým sirupem, rozvarem z mraženého ovoce, s čerstvým ovocem nebo jen tak.
Poznámky
Nutriční hodnoty
Čím zdobit?
To záleží jenom a jenom na vás. Výborné jsou s čerstvým ovocem, s rozvarem z mraženého ovoce, ale taky třeba jenom s tvarohem nebo bílým jogurtem. Hodí se k nim čokoládový topping, karamel, med, čekankový sirup, rozpuštěná čokoláda a tak. Záleží, jestli chcete zdravější variantu nebo prasárnu. A také, na kolik máte nastavený svůj denní příjem kalorií.
Do práce i na cesty
Tahle dobrota je skvělá nejenom na domácí snídaně, ale hodí se i jako svačina na cesty nebo do práce. Vafle jsou totiž skvělé i studené.
Krásné podzimní dny a dobrou chuť.
Dobrý den, recepty mate krásné, ale mate chybu v receptu Dýňové vafle bez lepku. Uvádíte špaldovou bezlepkovou mouku, ta ale bezlepková není.
Krásný večer, děkuji za upozornění. Chybička se vloudila. Recept je již upraven. 🙂