farfalle se sýrovou omáčkou
Obědy,  RECEPTY,  Večeře

Recept na farfalle se sýrovou omáčkou a špenátem

Vyzkoušejte farfalle se sýrovou omáčkou a špenátem k obědu nebo k večeři. Jde o rychlý snadný recept, který zvládne opravdu každý.

Příběh receptu

Miluji těstoviny a obecně italskou kuchyni. Jsem schopná oželit maso, ale těstoviny ne, což dokazuje i dnešní recept na Farfalle se sýrovo-špenátovou omáčkou.

Dnes jsem dnes vařila Farfalle těstoviny, kterým v Čechách říkáme „mašličky“. Víte, odkud se vzaly? Jasně z Itálie, jak jinak, ale odkud přesně? Poprvé byly Farfalle těstoviny použity v roce 1500. A podle historických pramenů pocházejí z Lombardie a Emilie-Romagna v severní Itálii. Jde o neplněné italské těstoviny, které se vyznačují zvlněnými nebo vroubkovanými okraji. Uprostřed jsou stisknuté k sobě. a vzhledově připomínají motýlky. No, a právě motýl inspiroval Italy k jejich názvu (italské slova „farfalle“ znamená motýl).

Pro tento recept jsem použila farfalle těstoviny, ale v podstatě je můžete nahradit i špagetami nebo Maccheroni (rourami). Sýrová omáčka na těstoviny je poměrně běžná, ale špenát jí dodává nezvyklou chuť. Dost povídání – to musíte vyzkoušet.

Recept na farfalle se sýrovou omáčkou a špenátem

obtížnost: snadné • doba přípravy: cca 5 minut • doba vaření: 15 minut • počet porcí: 2

farfalle se sýrovou omáčkou

Ingredience na farfalle se sýrovou omáčkou

  • 200 g těstovin Farfalle „mašličky“ (já používám Barilla Farfalle)*
  • smetana na vaření
  • trocha mléka na zředění
  • 1 ks mozzarelly
  • 30 g nivy
  • špenát (může být i mražený)
  • bazalka
  • sůl, pepř
  • strouhaný sýr na posypání

* Pokud si chcete tento recept připravit k večeři, doporučuji snížit porci těstovin na 100 gramů a ubrat i trochu mozzarelly a nivy.

Postup

Nejdříve si nakrájíme mozzarellu a nivu na kousky. Připravíme si špenát – pokud máme čerstvý špenát v kuse, nakrájíme ho na kousky. Pokud používáte mražený špenát, stačí ho vyndat z lednice. Farfalle si připravíme podle návodu. Já přidávám do vody kapku olivového oleje a sůl, aby měly těstoviny lepší chuť.

Následně si do hrnce nalijeme smetanu a zředíme trochou mléka. Směs zahříváme na mírném plamenu a postupně do ní za stálého míchání přidáváme nakrájené sýry. Neustále mícháme, aby se sýry nepřilepily na dno hrnce. Pokud je směs moc tuhá, přilijeme trochu mléka.

Mezitím si scedíme hotové těstoviny a necháme je okapat. Jakmile se sýry úplně rozpustí, přidáme bazalku a špenát a znovu pořádně promícháme. Nakonec do hrnce přidáme těstoviny a pořádně zamícháme. Můžeme podávat posypané sýrem s čerstvou bazalkou na vrchu. Dobrou chuť.

Jsem milovnice dobrého jídla a pití. Ve volném čase ráda vařím, vytvářím recepty, tvořím a užívám si života. Vím, že nikdo není dokonalý, ale věřím, že každý může být šťastný.

Komentujte

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

error: Pozor: Obsah je chráněn proti zneužití