Recept na Guacamole z avokáda
Guacamole je výborná dobrota k nachos, domácímu pečivu, ale i jako dip k obědům. Mrkněte, jak ho připravit.
Máte doma avokádo a nevíte, co z něj připravit? Vyzkoušejte lahodné Guacamole. Můžete ho jíst jako dip ke svému snacku, ale dá se použít i jako základní přísada do hamburgerů nebo dalších jídel. Jak na to?
Co je guacamole?
„Ten zelený dip k nachos“. Ano, i tak by se to dalo říct.
Guacamole je pokrm z avokáda a koření. A i když si mnoho lidí myslí, že je to originální pokrm Mexičanů, není tomu tak. Jeho historie sahá mnohem dál – k Aztékům. Ti mu ve svém jazyce nahuatl říkali „ahuacamolli“, což v překladu znamená avokádová salsa. V dnešním světe guacamole hojně najdete v mexické i americké kuchyni. Používá se hlavně jako pomazánka nebo dip, ale také jako přísada k dalším jídlům. Já ochutnala například vegetariánský burger z jackfruit ovoce a avokádové salsy. A byl moc dobrý!
Tradiční příprava guacamole
Příprava je opravdu jednoduchá – hlavně ta tradiční recept: stačí rozmačkat zralé avokádo, přidat mořskou sůl, pepř, loupaná krájená rajčata, čerstvé chilli papričky, najemno nakrájenou cibuli a česnek, čerstvé lístky koriandru, šťávu z limetky a máte hotovo.
Existuje ale několik verzí, které ingredience ubírají nebo přidávají. Doporučuji ale nezapomenout na limetku nebo citron, protože kyselina askorbová v citronové šťávě zabraňuje oxidaci dipu. Překlad? Pokud nechcete hnědé guacamole, nezapomeňte na šťávu z limety nebo citronu!
Recept na guacamole podle Brunety
obtížnost: snadné • doba přípravy: 10-15 minut • vhodné jako: dip k nachos, náplň do tortill, pomazánka na celozrnný chléb
Ingredience:
- 1 avokádo
- pepř
- sůl
- limetková šťáva
- dužina z rajčat
- koriandr
- chilli paprička
- červená cibule
Postup
Před každým vařením si připravuji ingredience, abych pak jen přidávala, co je potřeba. Chilli papričku a červenou cibuli nasekám najemno. Rozpůlím si limetku a vymačkám z ní šťávu do malé misky a připravím si avokádo.
Avokádo rozpůlím, nožem seknu do pecky, kterou následně vyndám, a z avokáda lžicí vyloupnu dužinu ven. Když máte zralé avokádo, tak je to hračka. Vidličkou rozšťouchám dužinu v misce na kaši, ale pokud nemáte rádi kousky avokáda, můžete rozmělnit na jemnou pastu.
Do této směsi přimíchám připravenou chilli papričku, červenou cibuli nasekaný koriandr, sůl, pepř a limetkovou šťávu a důkladně promíchám.
Úplně na závěr přidávám nasekanou dužinu rajčat a dochucuji směs podle chuti.
Můžete přidat víc limetkové šťávy pro kyselejší chuť nebo naopak více chilli papriček pro opravdový říz.
TIP Brunety: Rozhodně nedoporučuji vynechávat limetkovou šťávu nebo citron, protože jinak vám guacamole zhnědne. Chuť bude stejná, ale ta barva…nevypadá moc vábně.
Aby vám guacamole déle vydrželo, můžete ho dát do uzavíratelné misky nebo místo víčka použít potravinářskou folii.
Zajímají vás další recepty z avokáda? Podívejte se například na recept na kuřecí prsa s volským okem a avokádem, hamburger nebo na sladký avokádový dezert.
Avokádové guacamole podle Brunety
Ingredience
- 1 ks avokádo
- ½ ks červená cibule
- pár kapek limetková šťáva
- 8 ks cherry rajčata
- pepř, (podle chuti)
- sůl, (podle chuti)
- koriandr, (podle chuti)
- chilli paprička, (podle chuti)
Jak na to
- Avokádo rozpůlím, nožem seknu do pecky, kterou následně vyndám, a z avokáda lžicí vyloupnu dužinu ven. Vidličkou rozšťouchám dužinu v misce na kaši, ale pokud nemáte rádi kousky avokáda, můžete rozmělnit na jemnou pastu.
- Do této směsi přimíchám najemno nakrájenou chilli papričku, červenou cibuli nasekaný koriandr, sůl, pepř a limetkovou šťávu a důkladně promíchám.
- Úplně na závěr přidávám nakájená cherry rajčata a dochucuji směs podle chuti.
- Aby vám guacamole déle vydrželo, můžete ho dát do uzavíratelné misky nebo místo víčka použít potravinářskou folii.
2 Komentáře