jak na avokádo
| |

Recept na Guacamole z avokáda

Máte doma avokádo a nevíte, co z něj připravit? Vyzkoušejte lahodné Guacamole. Můžete ho jíst jako dip ke svému snacku, ale dá se použít i jako základní přísada do hamburgerů nebo dalších jídel. Jak na to?

Co je guacamole?

„Ten zelený dip k nachos“. Ano, i tak by se to dalo říct.

Guacamole je pokrm z avokáda a koření. A i když si mnoho lidí myslí, že je to originální pokrm Mexičanů, není tomu tak. Jeho historie sahá mnohem dál – k Aztékům. Ti mu ve svém jazyce nahuatl říkali „ahuacamolli“, což v překladu znamená avokádová salsa. V dnešním světe guacamole hojně najdete v mexické i americké kuchyni. Používá se hlavně jako pomazánka nebo dip, ale také jako přísada k dalším jídlům. Já ochutnala například vegetariánský burger z jackfruit ovoce a avokádové salsy. A byl moc dobrý!

Tradiční příprava guacamole

Příprava je opravdu jednoduchá – hlavně ta tradiční recept: stačí rozmačkat zralé avokádo, přidat mořskou sůl, pepř, loupaná krájená rajčata, čerstvé chilli papričky, najemno nakrájenou cibuli a česnek, čerstvé lístky koriandru, šťávu z limetky a máte hotovo.

Existuje ale několik verzí, které ingredience ubírají nebo přidávají. Doporučuji ale nezapomenout na limetku nebo citron, protože kyselina askorbová v citronové šťávě zabraňuje oxidaci dipu. Překlad? Pokud nechcete hnědé guacamole, nezapomeňte na šťávu z limety nebo citronu!

Recept na guacamole podle Brunety

obtížnost: snadné • doba přípravy: 10-15 minut • vhodné jako: dip k nachos, náplň do tortill, pomazánka na celozrnný chléb

Ingredience:

  • 1 avokádo
  • pepř
  • sůl
  • limetková šťáva
  • dužina z rajčat
  • koriandr
  • chilli paprička
  • červená cibule

Postup

Před každým vařením si připravuji ingredience, abych pak jen přidávala, co je potřeba. Chilli papričku a červenou cibuli nasekám najemno. Rozpůlím si limetku a vymačkám z ní šťávu do malé misky a připravím si avokádo.

Avokádo rozpůlím, nožem seknu do pecky, kterou následně vyndám, a z avokáda lžicí vyloupnu dužinu ven. Když máte zralé avokádo, tak je to hračka. Vidličkou rozšťouchám dužinu v misce na kaši, ale pokud nemáte rádi kousky avokáda, můžete rozmělnit na jemnou pastu.

jak oloupat avokádo

Do této směsi přimíchám připravenou chilli papričku, červenou cibuli nasekaný koriandr, sůl, pepř a limetkovou šťávu a důkladně promíchám.

Úplně na závěr přidávám nasekanou dužinu rajčat a dochucuji směs podle chuti.

Můžete přidat víc limetkové šťávy pro kyselejší chuť nebo naopak více chilli papriček pro opravdový říz.

TIP Brunety: Rozhodně nedoporučuji vynechávat limetkovou šťávu nebo citron, protože jinak vám guacamole zhnědne. Chuť bude stejná, ale ta barva…nevypadá moc vábně.

Aby vám guacamole déle vydrželo, můžete ho dát do uzavíratelné misky nebo místo víčka použít potravinářskou folii.

guacamole z avokáda

Zajímají vás další recepty z avokáda? Podívejte se například na recept na kuřecí prsa s volským okem a avokádem, hamburger nebo na sladký avokádový dezert.

Podobné články

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *