krupicová kaše
RECEPTY,  Snídaně a brunch,  Večeře

Recept na krupicovou kaši podle Přemka Forejta

Krupicová kaše rozhodně není žádná nuda. O tom mě přesvědčil jeden z porotců MasterChefa – Přemek Forejt. Dnes se vrátíme trochu do dětství a připravíme si krupicovou kaši. Neohrnujte hned nos, nebudeme podávat klasickou krupicovou kaši s cukrem a kakaem, ale takovou lehce netradiční s vůní jablek, skořice a karamelu. Tady je recept na krupicovou kaši podle Přemka Forejta

 

Příběh receptu

 

Co můžete dělat v karanténě, když nemáte děti, bydlíte se spolubydlící a nemáte ani zahrádku? Třeba psát blog o vaření anebo lépe – vařit a psát blog o vaření.

 

Brouzdala jsem na internetu a hledala jsem, jaké jsou aktuální podmínky karantény, kdy si můžu zajít nakoupit, aby mě nevyhodili, protože jsem moc mladá apod., a narazila jsem na video Přemka Forejta, kde vaří krupicovou kaši. Zaujalo mě, že takový úžasný a originální kuchař vaří obyčejnou krupicovou kaši, než jsem však video rozklikla. Ona ta obyčejná krupicová kaše totiž tak obyčejná není. Vím, že Přemek má slabost pro krupicovou kaši, takže jsem video dokoukala až do konce a byla jsem natěšená až krupicovou kaši podle Přemka Forejta večer vyzkouším k večeři.

 

Kdo je Přemek Forejt? Je šéfkuchařem olomoucké restaurace Entrée, kde udivuje svými odvážnými kombinacemi a originálním zdobením talířů. Ale pravděpodobně ho budete více znát jako jednoho z porotců kuchařské soutěže MasterChef. Pro ty, co stále neví – je to ten nejmladší s dlouhými vlasy a super tetováním. Za mě jde o největšího sympaťáka a stylaře v oblasti gastronomie.

 

Vrátili jsme se s přítelem do dětství a vyzkoušeli jsme obyčejno-neobyčejnou krupicovou kaši podle Přemka Forejta. Tady je jeho recept.

 

Recept na krupicovou kaši podle Přemka Forejta

obtížnost: snadné • počet porcí: 2 • doba přípravy: 20 minut

 

krupicová kaše

 

Ingredience

  • 0,5 l mléka
  • 45 g krupice
  • cukr, sůl
  • trocha másla
  • jablko
  • pomeranč
  • šťáva z citronu
  • koření: hřebíček, skořice, kardamon

 

Postup

 

Do rendlíku si dáme mléko, které lehce posolíme. Do mléka přidáme skořici, hřebíček, kardamon a asi lžíci cukru (Přemek dal nakonec 1,5 lžíce). Mléko s ingrediencemi zahřejeme a necháme louhovat přibližně 5 minut, aby voněla po koření.

 

Zatím si omyjeme jablko a pomeranč. Škrabkou odkrojíme dva kousky kůry pomeranče a přihodíme je do teplého mléka. Necháme zase louhovat pro lepší vůni a chuť. Jablko si nakrájíme na kousky a dáme bokem. Přemek Forejt odkrojil kůru i z jablka, ale já mám raději jablíčko s kůrou. Záleží na vás, jakou variantu použijete. Bez kůry vám jablko dříve změkne a lépe se obalí karamelem. S kůrou jsou jablíčka křupavější.

 

 

Mezitím si na pánvi připravíme karamel – cukr zahřejeme a promícháme krouživými pohyby pánvičky. Doporučuji nehrabat do karamelu vařečkou, protože se vám na ni karamel přilepí. A věřte, dostává se opravdu špatně dolů. Do rozteklého cukru přidáme trochu másla a ještě na mírném ohni karamel zahřejeme. Když máme připravený karamel, vhodíme do něj kousky jablek a pořádně promícháme, aby se nám kousky jablek obalily karamelem. Zase použijeme krouživý pohyb pánvičky.

 

Teď je čas procedit mléko do jiného rendlíku, aby nám v něm nezůstal hřebíček, skořice a kousky kůry. Do mléka zamícháme 45 g krupice a mícháme metličkou hooooooodně dlouho do zhoustnutí krupice.

 

Ve videu Přemek Forejt ještě připravuje segmenty pomeranče, ale nechá je v misce, takže nevím, jestli to mělo být součástí karamelu nebo jen na ozdobu. Každopádně hotovou krupicovou kaši naléváme na talíř a podáváme s jablky v karamelu. Já ještě na závěr ozdobila segmenty pomeranče a skořicí, protože skořice není nikdy dost! Nám krupicová kaše podle Přemka opravdu chutnala a není to naše poslední sladká večeře s karamelem.

 

Video

No, a pokud se chcete podívat na video Přemka Forejta, jak dělá krupicovou kaši, odkaz najdete TADY.

Jsem milovnice dobrého jídla a pití. Ve volném čase ráda vařím, vytvářím recepty, tvořím a užívám si života. Vím, že nikdo není dokonalý, ale věřím, že každý může být šťastný.

Komentujte

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

error: Pozor: Obsah je chráněn proti zneužití