Recept na šťavnatá pečená žebra v Coca-cole bez marinování
Milujete grilování? A víte, že si vůni a chuť grilované dobroty můžete dopřát i u vás doma? Stačí vám k tomu marináda z coly a trouba. Tady je recept na šťavnatá pečená žebra!
Příběh receptu
Jak vznikl recept na pečená žebra na Coca-cole? Přítel miluje maso. Takže, když viděl v masně žebra, okamžitě na ně dostal chuť, Problém byl v tom, že jsem žebra ještě nikdy nepekla. Trochu jsem se bála, že budou suchá. Ale v americké kuchařce jsem našla recept na žebra bez nutnosti marinování. Recept jsem si samozřejmě upravila dle dostupných surovin a samozřejmě podle své chuti.
Vznikl z toho recept na lahodná a šťavnatá žebra bez nutnosti předchozího marinování. Za přibližně dvě a půl hodiny můžete baštit skvělý chlapský oběd.
Pečená žebra na Coca-cole
obtížnost: střední obtížnost • doba přípravy: cca 15 minut • doba pečení: 2,5 hodiny • počet porcí: 2 porce • vhodná příloha: křen a chléb, zelenina

Ingredience na pečená žebra
- 2 ks žeber s kostí
- 2 hrnky Coca-Coly
- sůl, pepř, chilli
- trochu másla na vymazání pekáčku
na marinádu:
- 2 lžíce medu
- 5 lžic kečupu
- 4 lžíce worcestrové omáčky
- 4 lžíce hořčice
- 1 lžíce jablečného octa
- trocha Coca-Coly
Postup
Žebra je potřeba nejdříve důkladně očistit. To znamená, že odstraníme blánu, žebra následně omyjeme a osušíme kuchyňskými utěrkami. Následně žebra osolíme a opepříme ze všech stran a takto připravená žebra vložíme do máslem vymazaného pekáčku. Pokud vám nevadí pikantnější varianta, nasypte chilli koření podle chuti do hrnku s Coca-Colou a důkladně promíchejte. Coca-Colu nalijeme pod žebra a celou zapékací nádobu přikryjeme alobalem. Pečeme cca na 2 hodiny na 170 ° C.
Mezitím si do menšího hrnce připravíme marinádu. Smícháme med, kečup, worchester, hořčici, jablečný ocet a Coca-Colu a pomalu celou směs zahřejeme na plotně. Vše důkladně promícháme, aby nebyly v marinádě hrudky a necháme projít varem. Opět můžete přisypat trochu chilli, pokud máte raději pikantnější marinády. Takto připravenou marinádu odstavíme z plotny a necháme vychladnout.

Jakmile jsou žebra upečená, vyndáme je z trouby, potřeme je naší připravenou marinádou a vložíme je zpět do trouby. Tentokrát už bez alobalu. Nastavíme režim grilování a grilujeme přibližně 10 minut. Žebra otočíme, potřeme marinádou a grilujeme je z druhé strany dalších 10 minut.
Máme hotovo a můžeme rovnou podávat. Zbytek marinády můžete použít jako dip k příloze. A jaká příloha je ta nejlepší? Přeci chléb a křen. Ale samozřejmě si k pečeným žebrům můžete dát domácí hranolky, grilovanou zeleninu nebo lehký salátek.