recept na třešňové knedlíky

Recept na třešňové knedlíky ze špaldové mouky

Sezóna třešní je tady! Vyzkoušejte tento rychlý a jednoduchý recept na třešňové knedlíky ze špaldové mouky a zamlsejte si zdravě.

Příběh receptu

Knedlíky plněné ovocem miluji již od dětství. A je jedno jestli s jahodami, třešněmi, jablky, meruňkami, borůvkami a dalším ovocem. Samozřejmě, že nejlepší knedlíky dělá vždycky moje babička a rozhodně se nemá smysl se s jejím vařením a pečením srovnávat. Oproti ní jsem velký břídil. 😊

Ale co se týče zdravých knedlíků, ty zvládám skvěle. A dnes se s vámi podělím o tento jednoduchý recept ze špaldové mouky, který zvládne i začátečník. Standardně dělám jahodové nebo borůvkové knedlíky, ale zrovna jsme měli dost třešní, takže po několika hodinách vypeckování jsem dostala chuť na knedlíky.    

Recept na třešňové knedlíky ze špaldové mouky

obtížnost: snadné • doba přípravy: 15-20 minut • doba vaření: 5–6 minut • počet porcí: 4 porce

recept na třešňové knedlíky

Ingredience na třešňové knedlíky

Na 4 porce zdravých třešňových knedlíků budete potřebovat následující ingredience:

  • 250 g vypeckovaných třešní
  • 4 lžičky medu (2 lžičky do těsta a 2 na polití)
  • 300 g hladké celozrnné mouky
  • 40 g oleje
  • 100 ml vlažného mléka
  • 175 g polotučného tvarohu
  • 1 žloutek
  • špetku soli
  • rozpuštěné máslo na polití
  • na posypání: co máte rádi – skořice, holandské kakao, tvaroh, jogurt, čerstvé ovoce atd.  

Postup

Pokud nemáte vypeckované a omyté třešně, tak si je nejdříve připravte. Není nic horšího než jíst knedlíky a každou chvíli kousat do pecek nebo je plivat na talíř. Ano, je to trochu nuda a starost a nikoho to nebaví, ale rozhodně je to lepší varianta než tam hodit celé třesně a půlku oběda hrát, „kdo se trefí do talíře“.   

Do velkého hrnce nalijte vodu a dejte ji vařit. Mezitím si připravte těsto: ve velké míse smíchejte celozrnnou špaldovou mouku, olej, mléko, tvaroh, žloutek, špetku soli a 2 lžičky medu. Pokud máte kuchyňského robota, tak ho nechte vymíchat těsto, v opačném případě použijte ruce a vařečku.

Až budete mít z těsta bochánek, který se nelepí na mísu, vyklopte ho na prkénko nebo na vál. Pak už stačí jen odtrhnout kus těsta, udělat z něj placičku a následně do ní zabalit kousky třešní. Babička mě vždycky při přípravě knedlíků upozorňovala na to, že je potřeba hlídat, aby v něm nebyla díra. Přeci nechcete, aby se voda dostala až k třešním.  

Třešňové knedlíky pokládejte do vroucí vody v hrnci a počkejte, než vyplavou na povrch. Trvá to přibližně 5 minut podle toho, jak velké knedlíky vytvoříte. Hotové knedlíky rozdělíme na talíře a polijeme rozpuštěným máslem se zbytkem medu. Můžete je posypat tím, co máte rádi – holandským kakaem, skořicí, tvarohem, ovocem nebo jogurtem. Já miluji skořici, takže u mě je volba jasná!

Dobrou chuť!

A pokud se rozhodnete recept vyzkoušet, pochlubte se na Instagramu #brunetavkuchyni nebo označením @lady_noir_cz.

Podobné články

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *