Recept na vánoční perníčky s perníkovým kořením
| |

Recept na vánoční perníčky s perníkovým kořením

Co by byly Vánoce bez vánočních perníčků? Podívejte se na recept na vánoční perníčky s perníkovým kořením.

Každý si pod pojmem Vánoce představí něco jiného. Pro mě to je vůně vánočního cukroví, balení dárků, farmářské vánoční trhy a samozřejmě světýlka a vánoční výzdoba všude okolo. A jako každé Vánoce také vánoční perníčky. Dnes vám ukážu recept na vánoční perníčky s perníkovým kořením, které si zamilujete.

Perníkové koření dává perníčkům typickou chuť a hlavně vůni. Někdo si připravuje perníkové koření doma svépomocí, ale dá se koupit i hotové v supermarketu, ve zdravé výživě nebo v kořenářství. Pokud se rozhodnete dělat koření sami, věřte, že neexistuje jen jediný správný recept. Je to většinou směs koření (badyán, mletá skořice, nové koření, anýz, zázvor, muškátový oříšek, kardamom, černý pepř, koriandr, hřebíček, vanilka, fenykl a další) v různém poměru.

Recept na vánoční perníčky s perníkovým kořením

vánoční perníčky recept

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g másla na pečení
  • 2 vejce
  • 120 g medu (cca 5 polévkových lžic)
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 4 čajové lžičky perníkového koření
  • 2 čajové lžičky holandského kakaa
  • na potření: 1 bílek z vejce
  • ještě potřebujete: hrst hladké mouky na pomoučení válu

Postup:

1. den připravujeme těsto

Nejdříve utřete cukr, med a máslo. Potom přidejte vejce (kromě bílku na potření) a zapracujte.

Mouku prosejte do mísy. Následně smíchejte s kakaem, jedlou sodou a perníkovým kořením. Tuto sypkou směs přidejte k medové směsi. Vypracujte hladké nelepivé těsto.

TIP Brunety: Pokud vám přijde, že se těsto lepí, přidejte ještě trochu mouky. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte trochu vody.

Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a nechte přes noc odležet v lednici.

2. den pečeme perníčky s perníkovým kořením

Druhý den předehřejte troubu na 170 °C (horkovzdušnou troubu dejte na 160 °C).

Mezitím si můžete vyndat těsto z lednice. Rozkrájejte ho na kousky, aby se vám lépe válelo. Na lehce pomoučeném vále rozválejte na 3mm silný plát. Pak už je tu zábava nejenom pro dospělé, ale také pro děti – vykrajování. Vaši fantazii se meze nekladou.

Vykrojené tvary dejte na plech vyložený pečícím papírem. Nezapomeňte nechat trochu místa mezi jednotlivými kousky, protože vánoční perníčky s perníkovým kořením ještě při pečení trochu zvětší svůj objem.

V rozehřáté troubě pečte při 170 °C (nebo 160 °C u horkovzduchu) cca 10-12 minut.

Ještě teplé perníčky potřete bílkem z vejce. Budou mít nádherný lesklý vzhled. Pak už jenom stačí zdobit polevou nebo nechat jen tak.

Podobné články

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *