recept na krémovou mrkvovou polévku se zázvorem
| |

Recept na krémovou mrkvovou polévku se zázvorem

Krémová mrkvová polévka se zázvorem zahřeje v chladných dnech, ale je také výborným pomocníkem při jarním nachlazení.

Příběh receptu

Moje babička pochází původně z Polska a v Čechách žije od svých 20 let. Nikdy jsem od ní nejedla jídlo, které by mi nechutnalo. V oblasti vaření je společně s mým taťkou vzor. Mrkvovou polévku už jsem předtím jedla, ale přišla mi taková – nijaká. Ale když ji udělala moje babička, byla jsem nadšená a hned jsem loudila o recept.

Postupem času jsem si ho trochu upravila podle své chuti, aby byl dokonalý. Dnes se s vámi podělím o recept na lahodnou krémovou mrkvovou polévku se zázvorem. Je jednoduchá, lahodná a hlavně zdravá. Doporučuji ji během celého roku, ale obzvláště během podzimu se skvěle hodí. Je totiž perfektní prevencí proti nachlazení a různým nemocem.

Tip Brunety: Polévka může být i skvělou večeří!

Mrkvová polévka se zázvorem

Potřebujete se zahřát? Tahle mrkvová polévka se zázvorem je ideální pro chladné dny.
5 od 2 hodnocení
Čas přípravy10 minuty
Čas vaření/pečení45 minuty
Čas celkem55 minuty
Počet porcí: 6 porcí
Typ jídla: bez masa
Národní kuchyně: česká, polská
Obtížnost: snadné
Příležitost: recepty pro každý den

Ingredience

  • 7 ks mrkev
  • 1 ks cibule
  • 1 ks brambor
  • 1 kelímek smetana na vaření
  • 1 lžíce máslo
  • 2 l zeleninový vývar
Ingredience na dochucení:
  • sůl, (podle chuti)
  • skořice, (podle chuti)
  • sladká paprika, (podle chuti)
  • zázvor, (podle chuti)
  • cukr, (podle chuti)
  • citron, (podle chuti)
na ozdobu: zakysaná smetana, plátky mrkví, nasekané bylinky, skořice

Kuchyňské vybavení (může se hodit)

Jak na to

  • Nejdříve si připravte zeleninu. Oškrábejte mrkev, omyjte ji a nakrájejte ji na kolečka. Následně si oloupejte cibuli, kterou nakrájejte na hrubo.
    co udělat z mrkve
  • Do většího hrnce si dejte trochu másla, na kterém zpěňte cibuli. Až cibule zesklovatí, přidejte kousky mrkve a podlijte je zeleninovým vývarem. Hrnec přikryjte pokličkou a nechte vařit do změknutí mrkve. Občas polévku zamíchejte, popřípadě dolijte vodu, pokud se vám vyvaří.
    recept na mrkvovou polévku se zázvorem
  • Až vám mrkev změkne, rozmixujte polévku tyčovým mixérem do hladkého krému. Pokud je polévka moc vodová, přidejte nakrájenu bramboru pro zahuštění.
    mrkvová polévka se zázvorem
  • Krémovou mrkvovou polévku osolte a okořeňte podle chuti sladkou paprikou, skořicí a zázvorem. Vzhledem k tomu, že každá várka mrkví může být jinak sladká, ochutnejte polévku a dochuťte ji. Pokud je polévka moc sladká, kápněte do polévky kapku citronu a důkladně zamíchejte. Pokud vám naopak polévka přijde kyselá, můžete ji přisladit trochou moučkového cukru.
    mrkvová polévka recept
  • Polévku podáváme teplou společně s krutonky nebo opečenými toasty. Můžete ji ozdobit kopečkem zakysané smetany, nasekanými bylinkami, celou skořicí nebo nastrouhanými kousky mrkve.
    nejlepší mrkvová polévka

Nutriční hodnoty

Kalorie: 55kcal | Sacharidy: 7g | Bílkoviny: 0.4g | Tuky: 3g | Nasycené mastné kyseliny: 2g | Cholesterol: 8mg | Vláknina: 2g | Cukr: 5g | Vápník: 24mg
Zkoušeli jste recept?Označte mě @brunetavkuchyni nebo přidejte tag #receptypodlebrunety
jako od babičky, z jednoho hrnce

Krémová mrkvová polévka

obtížnost: snadné • počet porcí: 6 (2,5 l polévky) • doba přípravy: 45 minut

recept na mrkvovou polévku se zázvorem

Ingredience

  • 7 větších mrkví
  • 1 cibule
  • 1 menší brambora
  • smetana na vaření
  • trocha másla
  • 2 l zeleninového vývaru
  • sůl
  • koření: skořice, sladká paprika, zázvor
  • na dochucení: kapka citronu, cukr
  • na ozdobu: zakysaná smetana, plátky mrkví, nasekané bylinky, skořice

Postup

Nejdříve si připravte zeleninu. Oškrábejte mrkev, omyjte ji a nakrájejte ji na kolečka. Následně si oloupejte cibuli, kterou nakrájejte na hrubo. Do většího hrnce si dejte trochu másla, na kterém zpěňte cibuli. Až cibule zesklovatí, přidejte kousky mrkve a podlijte je zeleninovým vývarem. Hrnec přikryjte pokličkou a nechte vařit do změknutí mrkve. Občas polévku zamíchejte, popřípadě dolijte vodu, pokud se vám vyvaří.

Až vám mrkev změkne, rozmixujte polévku tyčovým mixérem do hladkého krému. Pokud je polévka moc vodová, přidejte nakrájenu bramboru pro zahuštění.

Krémovou mrkvovou polévku osolte a okořeňte podle chuti sladkou paprikou, skořicí a zázvorem. Vzhledem k tomu, že každá várka mrkví může být jinak sladká, ochutnejte polévku a dochuťte ji. Pokud je polévka moc sladká, kápněte do polévky kapku citronu a důkladně zamíchejte. Pokud vám naopak polévka přijde kyselá, můžete ji přisladit trochou moučkového cukru.

Polévku podáváme teplou společně s krutonky nebo opečenými toasty. Můžete ji ozdobit kopečkem zakysané smetany, nasekanými bylinkami, celou skořicí nebo nastrouhanými kousky mrkve.

Dobrou chuť.

Podobné články

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu