Recept na krémovou mrkvovou polévku se zázvorem
Krémová mrkvová polévka se zázvorem zahřeje v chladných dnech, ale je také výborným pomocníkem při jarním nachlazení.
Příběh receptu
Moje babička pochází původně z Polska a v Čechách žije od svých 20 let. Nikdy jsem od ní nejedla jídlo, které by mi nechutnalo. V oblasti vaření je společně s mým taťkou vzor. Mrkvovou polévku už jsem předtím jedla, ale přišla mi taková – nijaká. Ale když ji udělala moje babička, byla jsem nadšená a hned jsem loudila o recept.
Postupem času jsem si ho trochu upravila podle své chuti, aby byl dokonalý. Dnes se s vámi podělím o recept na lahodnou krémovou mrkvovou polévku se zázvorem. Je jednoduchá, lahodná a hlavně zdravá. Doporučuji ji během celého roku, ale obzvláště během podzimu se skvěle hodí. Je totiž perfektní prevencí proti nachlazení a různým nemocem.
Tip Brunety: Polévka může být i skvělou večeří!
Mrkvová polévka se zázvorem
Ingredience
- 7 ks mrkev
- 1 ks cibule
- 1 ks brambor
- 1 kelímek smetana na vaření
- 1 lžíce máslo
- 2 l zeleninový vývar
- sůl, (podle chuti)
- skořice, (podle chuti)
- sladká paprika, (podle chuti)
- zázvor, (podle chuti)
- cukr, (podle chuti)
- citron, (podle chuti)
Kuchyňské vybavení (může se hodit)
Jak na to
- Nejdříve si připravte zeleninu. Oškrábejte mrkev, omyjte ji a nakrájejte ji na kolečka. Následně si oloupejte cibuli, kterou nakrájejte na hrubo.
- Do většího hrnce si dejte trochu másla, na kterém zpěňte cibuli. Až cibule zesklovatí, přidejte kousky mrkve a podlijte je zeleninovým vývarem. Hrnec přikryjte pokličkou a nechte vařit do změknutí mrkve. Občas polévku zamíchejte, popřípadě dolijte vodu, pokud se vám vyvaří.
- Až vám mrkev změkne, rozmixujte polévku tyčovým mixérem do hladkého krému. Pokud je polévka moc vodová, přidejte nakrájenu bramboru pro zahuštění.
- Krémovou mrkvovou polévku osolte a okořeňte podle chuti sladkou paprikou, skořicí a zázvorem. Vzhledem k tomu, že každá várka mrkví může být jinak sladká, ochutnejte polévku a dochuťte ji. Pokud je polévka moc sladká, kápněte do polévky kapku citronu a důkladně zamíchejte. Pokud vám naopak polévka přijde kyselá, můžete ji přisladit trochou moučkového cukru.
- Polévku podáváme teplou společně s krutonky nebo opečenými toasty. Můžete ji ozdobit kopečkem zakysané smetany, nasekanými bylinkami, celou skořicí nebo nastrouhanými kousky mrkve.
Nutriční hodnoty
Krémová mrkvová polévka
obtížnost: snadné • počet porcí: 6 (2,5 l polévky) • doba přípravy: 45 minut
Ingredience
- 7 větších mrkví
- 1 cibule
- 1 menší brambora
- smetana na vaření
- trocha másla
- 2 l zeleninového vývaru
- sůl
- koření: skořice, sladká paprika, zázvor
- na dochucení: kapka citronu, cukr
- na ozdobu: zakysaná smetana, plátky mrkví, nasekané bylinky, skořice
Postup
Nejdříve si připravte zeleninu. Oškrábejte mrkev, omyjte ji a nakrájejte ji na kolečka. Následně si oloupejte cibuli, kterou nakrájejte na hrubo. Do většího hrnce si dejte trochu másla, na kterém zpěňte cibuli. Až cibule zesklovatí, přidejte kousky mrkve a podlijte je zeleninovým vývarem. Hrnec přikryjte pokličkou a nechte vařit do změknutí mrkve. Občas polévku zamíchejte, popřípadě dolijte vodu, pokud se vám vyvaří.
Až vám mrkev změkne, rozmixujte polévku tyčovým mixérem do hladkého krému. Pokud je polévka moc vodová, přidejte nakrájenu bramboru pro zahuštění.
Krémovou mrkvovou polévku osolte a okořeňte podle chuti sladkou paprikou, skořicí a zázvorem. Vzhledem k tomu, že každá várka mrkví může být jinak sladká, ochutnejte polévku a dochuťte ji. Pokud je polévka moc sladká, kápněte do polévky kapku citronu a důkladně zamíchejte. Pokud vám naopak polévka přijde kyselá, můžete ji přisladit trochou moučkového cukru.
Polévku podáváme teplou společně s krutonky nebo opečenými toasty. Můžete ji ozdobit kopečkem zakysané smetany, nasekanými bylinkami, celou skořicí nebo nastrouhanými kousky mrkve.
Dobrou chuť.
Komentáře