recept na domácí housky
|

Recept na zdravé domácí housky z celozrnné žitné mouky

V dnešní době je rozhodně lepší si své pečivo tvořit v domácnosti sami. Nejenom, že víte, co jíte, ale zároveň si můžete pečivo upravit podle své chuti nebo podle chuti své rodiny. Vyzkoušejte můj recept na zdravé domácí housky!

Příběh receptu

Nemusím mít bezlepkovou dietu, ale od té doby, co kvůli operaci štítné žlázy musím jíst denně hormony, můj žaludek není tak odolný jako býval. Snažím se tedy lepek omezit. Ale zároveň mám ráda pečivo a nechci se ho vzdát.

Naučila jsem se péct domácí pečivo z celozrnné žitné mouky, která sice hůře kyne, ale na druhou stranu obsahuje malé množství lepku a déle vás zasytí. Celozrnnou žitnou mouku doporučují i výživový poradci jako náhradu bílé mouky. Můžete z ní dělat zdravější lívance, domácí pečivo, perník nebo ji použít pro zahuštění omáček nebo polévek.

Vznikl tak recept na zdravé domácí houstičky, které jsou rychlé, lahodné, a hlavně s minimálním obsahem lepku. Doufám, že vám budou chutnat tak jako mně a mému příteli. Bohužel nejsem schopná říct, jak dlouho pečivo vydrží čerstvé, protože u nás se po něm slehlo zem hned první den!

Chcete si ulehčit práci? Pořiďte si domácí pekárnu, která vám pečivo připraví. 

 

Zdravé domácí housky pro celou rodinu

zdravé domácí housky z celozrnné žitné mouky

Lahodné zdravé domácí housky s minimem lepku.
5 zatím 1 hodnocení
Čas přípravy10 minuty
Čas vaření/pečení25 minuty
Čas celkem35 minuty
Počet porcí: 10 porcí
Typ jídla: bez masa
Národní kuchyně: česká
Obtížnost: snadné
Speciální strava: bezlepkové
Příležitost: grilování, na cesty, párty a oslavy, recepty pro každý den, romantická večeře, večer s přáteli

Ingredience

  • 2 hrnky celozrnná žitná mouka
  • 1 kypřicí prášek
  • 2 vaničky nízkotučný tvaroh
  • med
  • 2 vejce
  • špetka sůl
+ žloutek na potření
+ lněné semínko nebo mák

Kuchyňské vybavení (může se hodit)

Jak na to

  • Všechny ingredience důkladně promícháme na hladké těsto bez hrudek. Následně uplácáme 10 stejně velkých bochánků a položíme je na pečící papír na plech.
  • Bochánky potřeme rozmíchaným žloutkem vajíčka a následně je posypeme lněným semínkem nebo mákem. Pečeme na 200 °C přibližně 25 minut. Necháme vychladnout a můžeme jíst. Dobrou chuť vám i celé vaší rodině!5
  • Tip Brunety v kuchyni: lněná semínka můžete předtím namočit, aby se lépe vstřebaly do těla.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 25kcal | Sacharidy: 2g | Bílkoviny: 1g | Tuky: 1g | Nasycené mastné kyseliny: 0.4g | Cholesterol: 47mg | Vláknina: 0.02g | Cukr: 1g | Vápník: 7mg
Zkoušeli jste recept?Označte mě @brunetavkuchyni nebo přidejte tag #receptypodlebrunety
domácí pečivo, domácí pekárna, základní recepty

Tip Brunety v kuchyni: lněná semínka můžete předtím namočit, aby se lépe vstřebaly do těla.

Podobné články

2 Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu