recept na domácí housky
Domácí pečivo,  RECEPTY

Recept na zdravé domácí housky z celozrnné žitné mouky

V dnešní době je rozhodně lepší si své pečivo tvořit v domácnosti sami. Nejenom, že víte, co jíte, ale zároveň si můžete pečivo upravit podle své chuti nebo podle chuti své rodiny. Vyzkoušejte můj recept na zdravé domácí housky!

Příběh receptu

Nemusím mít bezlepkovou dietu, ale od té doby, co kvůli operaci štítné žlázy musím jíst denně hormony, můj žaludek není tak odolný jako býval. Snažím se tedy lepek omezit. Ale zároveň mám ráda pečivo a nechci se ho vzdát.

Naučila jsem se péct domácí pečivo z celozrnné žitné mouky, která sice hůře kyne, ale na druhou stranu obsahuje malé množství lepku a déle vás zasytí. Celozrnnou žitnou mouku doporučují i výživový poradci jako náhradu bílé mouky. Můžete z ní dělat zdravější lívance, domácí pečivo, perník nebo ji použít pro zahuštění omáček nebo polévek.

Vznikl tak recept na zdravé domácí houstičky, které jsou rychlé, lahodné, a hlavně s minimálním obsahem lepku. Doufám, že vám budou chutnat tak jako mně a mému příteli. Bohužel nejsem schopná říct, jak dlouho pečivo vydrží čerstvé, protože u nás se po něm slehlo zem hned první den!

Zdravé domácí housky pro celou rodinu

obtížnost: snadné • doba přípravy: cca 10 minut • doba pečení: 25 minut • počet porcí: 10 ks

recept na zdravé domácí housky

Ingredience

  • 2 hrnky celozrnné žitné mouky
  • 1 sáček kypřícího prášku
  • 2 vaničky nízkotučného tvarohu
  • trocha medu
  • 2 veselá vejce + 1 žloutek na potření
  • špetka soli
  • špetka lněného semínka nebo máku

Jak udělat zdravé domácí housky?

Všechny ingredience důkladně promícháme na hladké těsto bez hrudek. Následně uplácáme 10 stejně velkých bochánků a položíme je na pečící papír na plech.

Bochánky potřeme rozmíchaným žloutkem vajíčka a následně je posypeme lněným semínkem nebo mákem. Pečeme na 200 °C přibližně 25 minut. Necháme vychladnout a můžeme jíst. Dobrou chuť vám i celé vaší rodině!

Tip Brunety v kuchyni: Lněná semínka můžete předtím namočit, aby se lépe vstřebaly do těla.

Jsem milovnice dobrého jídla a pití. Ve volném čase ráda vařím, vytvářím recepty, tvořím a užívám si života. Vím, že nikdo není dokonalý, ale věřím, že každý může být šťastný.

2 komentáře

Komentujte

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

error: Pozor: Obsah je chráněn proti zneužití