recept na svařák
|

Recept na zkaramelizované svařené víno

Před Vánoci jsem vám slíbila druhou verzi oblíbeného svařáku. Tentokrát vás čeká recept na zkaramelizované svařené víno. Pokud jste můj předešlý článek ohledně receptu na svařené víno nečetli, nejspíš vás bude zajímat, odkud se svařák bere.

Historie svařeného vína

Historie svařeného vína sahá až do starověkého Říma. Římané milovali červené i bílé víno. A není tedy divu, že zkoušeli s vínem různě experimentovat. Jedním experimentem bylo právě jeho svaření s kořením. Svařené víno se postupně dostalo i k nám s římskými vojáky a od té doby nejenom v Čechách milujeme svařené víno hlavně v zimním období.

vánoční svařené víno recept

Příběh receptu

Každý rok si dávám svařené víno nebo punč na vánočních trzích. No, letos to trochu nevyšlo. Ale přeci se nevzdám oblíbených horkých nápojů, že? Receptů na svařené víno jsem zkoušela nespočet, ale oblíbila jsem si dva. První z nich (ten rychlejší) jste mohli vidět v předvánočních článku. O ten druhý se s vámi podělím dnes.

Recept na zkaramelizované svařené víno

obtížnost: střední • doba přípravy: 15-20 minut • počet porcí: 2-4 porce

recept na svařák


Ingredience

  • 1 litr červeného vína *
  • 2-3 kousky skořice (podle chuti)
  • 8-10 hřebíčků (koření)
  • cca 4 polévkové lžíce cukru
  • kůru z omytého citronu
  • muškátový květ
  • volitelné: rozinky, med

* Archivní a drahá přívlastková vína si nechte na lepší příležitosti. Na svařák by jich byla škoda. Využít můžete vína jakostní i stolní – ideálně polosladké. A víte, že se dá svařák udělat také z bílého vína?

Postup

Do rendlíku nebo do hrnce nalijte 3 polévkové lžíce vody a cca 3-4 lžíce cukru. Cukr s vodou pomalu zahřívejte a neustále míchejte. Až začne cukr karamelizovat, přilejte přibližně 150-200 ml vlažné vody a přidejte koření. Celou tuto směs vařte na středním plamenu asi 10 minut, aby koření pustilo své aroma.

Mezitím si v druhém hrnci pomalu zahřejte červené víno. Nevařte ho! Vyvařil by se vám alkohol. Do ohřátého vína přeceďte obsah prvního hrnce.

A svařák je hotov!

U tohoto postupu je chuť koření a svařák více voní. Na druhou stranu ne každému se povede udělat karamel. Pokud si na tento recept netroufáte, vyzkoušejte Rychlý recept na svařené víno.

Zkaramelizované svařené víno z červeného vína

Voňavé lahodné a naprosto dokonalé svařené víno z červeného vína.
5 zatím 1 hodnocení
Čas přípravy5 minuty
Čas vaření/pečení15 minuty
Čas celkem20 minuty
Počet porcí: 4 porce
Chod: nápoje
Národní kuchyně: americká, anglická, bavorská, česká, evropská, francouzská, italská, německá, rakouská
Obtížnost: snadné
Příležitost: párty a oslavy, Silvestr, Vánoce, večer s přáteli

Ingredience

  • 1 litr červené víno
  • 2-3 ks skořice, (podle chuti)
  • 8-10 ks hřebíček, (koření)
  • 4 polévkové lžíce cukr
  • citronová kůra, (podle chuti)
  • muškátový květ, (podle chuti)
  • med, (volitelné - podle chuti)
  • rozinky, (volitelné - podle chuti)

Jak na to

  • Do rendlíku nebo do hrnce nalijte 3 polévkové lžíce vody a cca 3-4 lžíce cukru. Cukr s vodou pomalu zahřívejte a neustále míchejte. Až začne cukr karamelizovat, přilejte přibližně 150-200 ml vlažné vody a přidejte koření. Celou tuto směs vařte na středním plamenu asi 10 minut, aby koření pustilo své aroma.
  • Mezitím si v druhém hrnci pomalu zahřejte červené víno. Nevařte ho! Vyvařil by se vám alkohol. Do ohřátého vína přeceďte obsah prvního hrnce.

Poznámky

Archivní a drahá přívlastková vína si nechte na lepší příležitosti. Na svařák by jich byla škoda. Využít můžete vína jakostní i stolní – ideálně polosladké. A víte, že se dá svařák udělat také z bílého vína?

Nutriční hodnoty

Kalorie: 22kcal | Sacharidy: 4g | Bílkoviny: 0.4g | Tuky: 0.4g | Nasycené mastné kyseliny: 0.1g | Vláknina: 4g | Cukr: 1g | Vápník: 88mg
Zkoušeli jste recept?Označte mě @brunetavkuchyni nebo přidejte tag #receptypodlebrunety
alkohol, na zahřátí, nepočítám kalorie, rychlé recepty do 30 minut, víno

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu