kuřecí stehno
Obědy,  RECEPTY

Recept na pečená kuřecí stehna s bramborem

A je to tady zase – víkend. A s ním přichází standardní otázka všech žen – co budu vařit? Dneska vařit nebudeme, dneska totiž budeme péct! Dnešní článek obsahuje recept na pečená kuřecí stehna s bramborem na zelenině. Můj oblíbený.

 

Příběh receptu – Pečená kuřecí stehna s bramborem

 

Vždycky jsem se bála pečení, protože co si budeme říkat – kuře může být nedopečené nebo naopak vysušené. A ani jednu věc nikdo nechce. Potom jsem ale díky Kuchařce pro dceru přišla na způsob, jak péct kuře, aby bylo dokonalé.

 

Od té doby jsem si začala postupně upravovat recepty podle své chuti, časových možností, a hlavně podle zásob v lednici. A někdy mi vznikly úplně nové recepty. Jedním z nich je i dnešní recept na pečená kuřecí stehna s bramborem a zeleninou. Jde o poměrně jednoduchý zdravější oběd, který zachutná celé rodině. A co je na tom nejlepší? Pečete ho společně s přílohou v jednom pekáčku, takže ušetříte čas i nádobí.

 

Jdeme na to?

 

Pečená kuřecí stehna s bramborem

Obtížnost: střední • Počet porcí: 2 • Doba přípravy: 15 minut • Doba pečení: 2 hodiny

 

Pečená kuřecí stehna s bramborem

 

Ingredience

  • 2 kuřecí stehna
  • 6-8 menších brambor ve slupce
  • pár cherry rajčátek
  • 2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • máslo nebo olivový olej
  • vývar (nebo voda)
  • bylinky – já použila bazalku, tymián, sušený česnek, oregano, šalvěj a rozmarýn

 

Postup

 

Nejdříve si omyjeme a osušíme kuřecí stehna. Následně je osolíme ze všech stran a necháme na prkénku odpočinout. Předehřejeme si troubu na 190 °C.

 

Omyjeme brambory se slupkou a rozkrojíme je na půlky nebo na čtvrtky podle velikosti brambor. Očistíme si cibuli a stroužek česneku a obě tyto ingredience nakrájíme na plátky. Cherry rajčátka stačí pouze omýt.

Pečená kuřecí stehna s bramborem

 

Všechny tyto ingredience dáme do vymazaného pekáčku olejem nebo trochou másla. Na tuto haldu zeleniny a brambor položíme kuřecí stehna. Vše důkladně osolíme a posypeme bylinkami. Můžete použít bylinky podle chuti, ale já mám nejraději italskou kombinaci bazalky, oregana, tymiánu, šalvěje a rozmarýnu. Kuře bude chutné a voňavé. Na konec přidáme plátky másla, podlijeme vodou nebo vývarem. Na fotkách si můžete všimnout srdíčka mezi kuřecími kousky. To je můj předpřipravený vývar. Když dělám ze skeletu kuřete vývar, dávám si vždy něco bokem a dělám si svoje vlastní „bujony“. Stačí vývar nalít do formičky na led a zamrazit.

 

Pekáček máme připravený a můžeme ho vložit do trouby předehřáté na 190 °C. Pečeme asi 1 hodinu a 15 minut (samozřejmě podle rouby). Průběžně můžete kuře podlévat vzniklým výpekem v tomto mezičase pečení. Posledních 5-10 minut věnuji grilovacímu programu. Sundám alobal a přepnu troubu do režimu grilování. Kuře bude mít krásnou kůrčičku.

 

Maso i přílohu máte hotovou a můžete podávat ozdobené čerstvými bylinkami a polité vzniklým výpekem. Dobrou chuť!

Jsem milovnice dobrého jídla a pití. Ve volném čase ráda vařím, vytvářím recepty, tvořím a užívám si života. Vím, že nikdo není dokonalý, ale věřím, že každý může být šťastný.

Komentujte

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

error: Pozor: Obsah je chráněn proti zneužití