Gravlax – marinovaný losos

Gravlax – marinovaný losos

Syrový, ale přesto konzervovaný losos, který hutná jako uzený. Vyzkoušejte recept ze severských zemí.
5 od 2 hodnocení
Čas přípravy10 minuty
Nicnedělání72 hod
Čas celkem72 hod 10 minuty
Počet porcí: 6 porcí
Chod: hlavní jídla, svačiny
Typ jídla: ryby a mořské plody
Národní kuchyně: skandinávská, švédská
Obtížnost: snadné
Speciální strava: bezlaktózové, bezlepkové

Ingredience

  • 500 g losos, (čerstvý vcelku)
  • 300 g mořská sůl, (hrubší)
  • 300 g cukr, (krystal)
  • 2-3 lžíce kopr, (čerstvý je lepší, ale můžete použít i sušený)

Kuchyňské vybavení (může se hodit)

větší miska
potravinářská folie

Jak na to

Příprava lososa:

  • Ze všeho nejdřív se připravte čerstvého lososa. Ideálně do špalíčku – to znamená, že je potřeba odkrojit boční část, která je nižší.
    Tip Brunety: Doporučuji nevybírat ocasní část, protože ta tolik masa nemá. Aby byl gravlax dobře zakonzervován, je nejdříve potřeba připravit maso.
    Pokud máte lososa s kůží, kůží klidně nechte. Bude se vám maso lépe krájet a při konzervování kůže nevadí. Jediné co doporučuji dát pryč jsou šupiny. Lososa omyjte, osušte kuchyňskými utěrkami a položte na prkénko.
  • V misce smíchejte sůl, cukr a kopr. Možná si říkáte, že 300 g cukru a soli je hodně, ale nenechte se odradit. Sůl se vstřebá do masa, aby ho zakonzervovala, nikoliv přesolila. Jakmile bude gravlax hotový, ani nepoznáte, že tam tolik soli a cukru bylo. Věřte mi.
  • Připravte si potravinářskou fólii a položte na ni lososa kůží dolů. Na maso nasypte připravenou směs ze soli, cukru a kopru. Snažte se, aby byl losos rovnoměrně zabalen do této směsi, respektive pohřben. Lososa zabalte do potravinářské fólie – klidně na 2x. Takto připravený balíček vložte do misky. Doporučuji sehnat větší misku, protože losos bude pouštět vodu, tak ať vám neudělá v lednici neplechu.
    marinovaný losos recept

Konzervování v ledničce:

  • Gravlax dejte do ledničky na 1-3 dny. Pokud se rozhodnete konzervovat pouze 1-2 dny, můžete lososa zatížit něčím těžkým – já používám například konzervu s fazolemi, ale můžete použít cokoliv.
    gravlax z lososa

Po 1-3 dnech:

  • Když vyndáte hotového lososa z ledničky, vylijte z misky vodu, rozbalte lososa z potravinářské fólie a nožem seškrábněte zbytek soli, cukru a kopru. Marinovaný losos má krásnou barvu – vypadá jako zauzený losos, ale je lesklejší. Takto připraveného lososa můžete nakrájet ostrým nožem na tenké plátky. Pokud jste si nechali kůži, nůž by vám měl krásně sjet po kůži a vytvořit tak opravdu tenký pláteček masa.

Poznámky

Gravlax z lososa můžete podávat k obědu nebo k večeři se salátem z rukoly, baby špenátu, ledového salátu a rajčat (nezapomeňte na hořčičný dresink) nebo třeba na opečeném toastu jako takovou svačinku nebo jednohubku. Marinovaný losos se hodí také na slavnostní příležitosti. Dokonce jsem ho viděla i 2x na cateringu během firemní akce.
 
Zkoušeli jste recept?Označte mě @bruneta_v_kuchyni_blog nebo přidejte tag #receptypodlebrunety
jídlo do krabičky, neplýtváme jídlem, ryby a mořské plody, slavnostní, studená kuchyně, trendy, základní recepty

Gravlax – marinovaný losos

Syrový, ale přesto konzervovaný losos, který hutná jako uzený. Vyzkoušejte recept ze severských zemí.
5 od 2 hodnocení
Čas přípravy10 minuty
Nicnedělání72 hod
Čas celkem72 hod 10 minuty
Počet porcí: 6 porcí
Chod: hlavní jídla, svačiny
Typ jídla: ryby a mořské plody
Národní kuchyně: skandinávská, švédská
Obtížnost: snadné
Speciální strava: bezlaktózové, bezlepkové

Ingredience

  • 500 g losos, (čerstvý vcelku)
  • 300 g mořská sůl, (hrubší)
  • 300 g cukr, (krystal)
  • 2-3 lžíce kopr, (čerstvý je lepší, ale můžete použít i sušený)

Kuchyňské vybavení (může se hodit)

větší miska
potravinářská folie

Jak na to

Příprava lososa:

  • Ze všeho nejdřív se připravte čerstvého lososa. Ideálně do špalíčku – to znamená, že je potřeba odkrojit boční část, která je nižší.
    Tip Brunety: Doporučuji nevybírat ocasní část, protože ta tolik masa nemá. Aby byl gravlax dobře zakonzervován, je nejdříve potřeba připravit maso.
    Pokud máte lososa s kůží, kůží klidně nechte. Bude se vám maso lépe krájet a při konzervování kůže nevadí. Jediné co doporučuji dát pryč jsou šupiny. Lososa omyjte, osušte kuchyňskými utěrkami a položte na prkénko.
  • V misce smíchejte sůl, cukr a kopr. Možná si říkáte, že 300 g cukru a soli je hodně, ale nenechte se odradit. Sůl se vstřebá do masa, aby ho zakonzervovala, nikoliv přesolila. Jakmile bude gravlax hotový, ani nepoznáte, že tam tolik soli a cukru bylo. Věřte mi.
  • Připravte si potravinářskou fólii a položte na ni lososa kůží dolů. Na maso nasypte připravenou směs ze soli, cukru a kopru. Snažte se, aby byl losos rovnoměrně zabalen do této směsi, respektive pohřben. Lososa zabalte do potravinářské fólie – klidně na 2x. Takto připravený balíček vložte do misky. Doporučuji sehnat větší misku, protože losos bude pouštět vodu, tak ať vám neudělá v lednici neplechu.
    marinovaný losos recept

Konzervování v ledničce:

  • Gravlax dejte do ledničky na 1-3 dny. Pokud se rozhodnete konzervovat pouze 1-2 dny, můžete lososa zatížit něčím těžkým – já používám například konzervu s fazolemi, ale můžete použít cokoliv.
    gravlax z lososa

Po 1-3 dnech:

  • Když vyndáte hotového lososa z ledničky, vylijte z misky vodu, rozbalte lososa z potravinářské fólie a nožem seškrábněte zbytek soli, cukru a kopru. Marinovaný losos má krásnou barvu – vypadá jako zauzený losos, ale je lesklejší. Takto připraveného lososa můžete nakrájet ostrým nožem na tenké plátky. Pokud jste si nechali kůži, nůž by vám měl krásně sjet po kůži a vytvořit tak opravdu tenký pláteček masa.

Poznámky

Gravlax z lososa můžete podávat k obědu nebo k večeři se salátem z rukoly, baby špenátu, ledového salátu a rajčat (nezapomeňte na hořčičný dresink) nebo třeba na opečeném toastu jako takovou svačinku nebo jednohubku. Marinovaný losos se hodí také na slavnostní příležitosti. Dokonce jsem ho viděla i 2x na cateringu během firemní akce.
 
Zkoušeli jste recept?Označte mě @bruneta_v_kuchyni_blog nebo přidejte tag #receptypodlebrunety
jídlo do krabičky, neplýtváme jídlem, ryby a mořské plody, slavnostní, studená kuchyně, trendy, základní recepty