Gravlax – marinovaný losos
Gravlax – marinovaný losos
Syrový, ale přesto konzervovaný losos, který hutná jako uzený. Vyzkoušejte recept ze severských zemí.
Počet porcí: 6 porcí
Ingredience
- 500 g losos, (čerstvý vcelku)
- 300 g mořská sůl, (hrubší)
- 300 g cukr, (krystal)
- 2-3 lžíce kopr, (čerstvý je lepší, ale můžete použít i sušený)
Kuchyňské vybavení (může se hodit)
větší miska
potravinářská folie
Jak na to
Příprava lososa:
- Ze všeho nejdřív se připravte čerstvého lososa. Ideálně do špalíčku – to znamená, že je potřeba odkrojit boční část, která je nižší.Tip Brunety: Doporučuji nevybírat ocasní část, protože ta tolik masa nemá. Aby byl gravlax dobře zakonzervován, je nejdříve potřeba připravit maso.Pokud máte lososa s kůží, kůží klidně nechte. Bude se vám maso lépe krájet a při konzervování kůže nevadí. Jediné co doporučuji dát pryč jsou šupiny. Lososa omyjte, osušte kuchyňskými utěrkami a položte na prkénko.
- V misce smíchejte sůl, cukr a kopr. Možná si říkáte, že 300 g cukru a soli je hodně, ale nenechte se odradit. Sůl se vstřebá do masa, aby ho zakonzervovala, nikoliv přesolila. Jakmile bude gravlax hotový, ani nepoznáte, že tam tolik soli a cukru bylo. Věřte mi.
- Připravte si potravinářskou fólii a položte na ni lososa kůží dolů. Na maso nasypte připravenou směs ze soli, cukru a kopru. Snažte se, aby byl losos rovnoměrně zabalen do této směsi, respektive pohřben. Lososa zabalte do potravinářské fólie – klidně na 2x. Takto připravený balíček vložte do misky. Doporučuji sehnat větší misku, protože losos bude pouštět vodu, tak ať vám neudělá v lednici neplechu.
Konzervování v ledničce:
- Gravlax dejte do ledničky na 1-3 dny. Pokud se rozhodnete konzervovat pouze 1-2 dny, můžete lososa zatížit něčím těžkým – já používám například konzervu s fazolemi, ale můžete použít cokoliv.
Po 1-3 dnech:
- Když vyndáte hotového lososa z ledničky, vylijte z misky vodu, rozbalte lososa z potravinářské fólie a nožem seškrábněte zbytek soli, cukru a kopru. Marinovaný losos má krásnou barvu – vypadá jako zauzený losos, ale je lesklejší. Takto připraveného lososa můžete nakrájet ostrým nožem na tenké plátky. Pokud jste si nechali kůži, nůž by vám měl krásně sjet po kůži a vytvořit tak opravdu tenký pláteček masa.
Poznámky
Gravlax z lososa můžete podávat k obědu nebo k večeři se salátem z rukoly, baby špenátu, ledového salátu a rajčat (nezapomeňte na hořčičný dresink) nebo třeba na opečeném toastu jako takovou svačinku nebo jednohubku. Marinovaný losos se hodí také na slavnostní příležitosti. Dokonce jsem ho viděla i 2x na cateringu během firemní akce.
Zkoušeli jste recept?Označte mě @bruneta_v_kuchyni_blog nebo přidejte tag #receptypodlebrunety
Gravlax – marinovaný losos
Syrový, ale přesto konzervovaný losos, který hutná jako uzený. Vyzkoušejte recept ze severských zemí.
Počet porcí: 6 porcí
Ingredience
- 500 g losos, (čerstvý vcelku)
- 300 g mořská sůl, (hrubší)
- 300 g cukr, (krystal)
- 2-3 lžíce kopr, (čerstvý je lepší, ale můžete použít i sušený)
Kuchyňské vybavení (může se hodit)
větší miska
potravinářská folie
Jak na to
Příprava lososa:
- Ze všeho nejdřív se připravte čerstvého lososa. Ideálně do špalíčku – to znamená, že je potřeba odkrojit boční část, která je nižší.Tip Brunety: Doporučuji nevybírat ocasní část, protože ta tolik masa nemá. Aby byl gravlax dobře zakonzervován, je nejdříve potřeba připravit maso.Pokud máte lososa s kůží, kůží klidně nechte. Bude se vám maso lépe krájet a při konzervování kůže nevadí. Jediné co doporučuji dát pryč jsou šupiny. Lososa omyjte, osušte kuchyňskými utěrkami a položte na prkénko.
- V misce smíchejte sůl, cukr a kopr. Možná si říkáte, že 300 g cukru a soli je hodně, ale nenechte se odradit. Sůl se vstřebá do masa, aby ho zakonzervovala, nikoliv přesolila. Jakmile bude gravlax hotový, ani nepoznáte, že tam tolik soli a cukru bylo. Věřte mi.
- Připravte si potravinářskou fólii a položte na ni lososa kůží dolů. Na maso nasypte připravenou směs ze soli, cukru a kopru. Snažte se, aby byl losos rovnoměrně zabalen do této směsi, respektive pohřben. Lososa zabalte do potravinářské fólie – klidně na 2x. Takto připravený balíček vložte do misky. Doporučuji sehnat větší misku, protože losos bude pouštět vodu, tak ať vám neudělá v lednici neplechu.
Konzervování v ledničce:
- Gravlax dejte do ledničky na 1-3 dny. Pokud se rozhodnete konzervovat pouze 1-2 dny, můžete lososa zatížit něčím těžkým – já používám například konzervu s fazolemi, ale můžete použít cokoliv.
Po 1-3 dnech:
- Když vyndáte hotového lososa z ledničky, vylijte z misky vodu, rozbalte lososa z potravinářské fólie a nožem seškrábněte zbytek soli, cukru a kopru. Marinovaný losos má krásnou barvu – vypadá jako zauzený losos, ale je lesklejší. Takto připraveného lososa můžete nakrájet ostrým nožem na tenké plátky. Pokud jste si nechali kůži, nůž by vám měl krásně sjet po kůži a vytvořit tak opravdu tenký pláteček masa.
Poznámky
Gravlax z lososa můžete podávat k obědu nebo k večeři se salátem z rukoly, baby špenátu, ledového salátu a rajčat (nezapomeňte na hořčičný dresink) nebo třeba na opečeném toastu jako takovou svačinku nebo jednohubku. Marinovaný losos se hodí také na slavnostní příležitosti. Dokonce jsem ho viděla i 2x na cateringu během firemní akce.
Zkoušeli jste recept?Označte mě @bruneta_v_kuchyni_blog nebo přidejte tag #receptypodlebrunety