vepřová krkovice na černém pivu recept
|

Recept: šťavnatá vepřová krkovice na pivu do trouby

Koupili jste v akci vepřovou krkovici, ale nevíte, jak ji připravit? Vyzkoušejte můj jednoduchý a několikrát ověřený recept na šťavnatou vepřovou krkovičku na pivu. Hodí ke skvělému svátečnímu obědu, ale i k nedělnímu posezení s přáteli. A věřte mi, že šťavnatá vepřová krkovice na pivu potěší nejenom vašeho partnera, ale celou rodinu.

Vepřová krkovice na pivu je šťavnatá a na přípravu velice jednoduchá. Na internetu i v kuchařkách najdete mnoho receptů, jak ji připravit v troubě, na páře, na pánvi i na grilu. Ale já si nejvíc oblíbila tento recept do trouby, který jsem si upravila k dokonalosti. V původním receptu bylo černé pivo a olej, ale já se rozhodla posunout to ještě trochu dál. Přidala jsem med, česnek, cibuli a samozřejmě bylinky, které maso krásně provoní. Už se vám sbíhají sliny? Tady je recept!

Recept: šťavnatá vepřová krkovice na pivu do trouby

obtížnost: snadné • doba přípravy: 10 minut • marinování: cca 30-60 minut • doba pečení: cca 75 minut • vhodná příloha: bramborová kaše, brambory, rýže, houskový knedlík nebo nic (paprika má v sobě maso a rýži)

Ingredience na 2 porce:

  • 400 g vepřové krkovice*
  • 1 cibule
  • sůl, pepř

* Vepřovou krkovičku můžete koupit s kostí nebo bez ní. Pokud kupujete s kostí, potřebujete větší balení. Vepřovou krkovičku často prodávají už nakrájenou na plátky nebo vcelku. Je jenom na vás, co zvolíte. Pokud jste s nožem šikovní, můžete si plátky připravit sami i z krkovice vcelku, která bývá o něco levnější. Pokud kupujete maso z řeznictví nebo z farem, většinou není problém domluvit se na tom, aby vám maso již naplátkovali.

Ingredience na marinádu:

  • 300 ml černého piva*
  • 4 polévkové lžíce oleje
  • 1 polévkovou lžíci medu
  • 2 stroužky česneku
  • tymián

* Pivo většinou koupíte v objemu 0,5 l. Nespotřebujete ho celé, takže můžete nechat zbytek v ledničce a podávat ho k obědu. Pokud neseženete černé pivo, můžete použít i světlé, ale výsledné maso bude chutnat jinak. Černé pivo má totiž jiné složení. A to samé platí i o značce piva. Každá značka piva chutná trochu jinak – některá piva jsou více cítit po kvasnicích, jiná jsou více hořká apod. Já používám tmavého Kozla nebo světlou Plzeň.

Postup:

Nejdřív si omyjte a osušte vepřovou krkovici. Posolte ji a opepřete z obou stran a zatím dejte stranou.

Následně si připravte marinádu, do které vložte maso na cca 30-60 minut, podle toho, kolik máte času. Smíchejte všechny ingredience do nějaké mísy nebo přímo do zapékacího pekáčku, ve kterém budete péct. Do této marinády si vložte všechny kousky vepřové krkovičky tak, aby byly vedle sebe a ne na sobě. Dejte mísu společně s marinádou a masem do ledničky.

Než vytáhnete maso z ledničky, předehřejte si troubu na 220 °C.

Než bude trouba dostatečně vyhřátá, připravte si cibuli. Oloupejte ji a nakrájejte na tenké plátky. Tyto plátky položte do pekáčku na maso. Pekáček zakryjte alobalem a pořádně utěsněte.

Vložte pekáček s vepřovou krkovičkou na pivu do předehřáté trouby a pečte při teplotě 200 °C–220 °C cca 75 minut. Pokud chcete mít hezčí barvu masa, posledních 10-15 minut před koncem pečení sundejte alobal a pečte bez něj.

Vyndejte maso z trouby, nechte ho cca 2 minutky odpočinout a následně můžete servírovat.

Vhodná příloha

Asi jste si všimli, že jsem nemluvila o příloze. Máte dvě možnosti:

  1.  Zahustíte výpek hladkou moukou a můžete podávat vepřovou krkovičku s rýží, knedlíkem nebo bramborem.
  2. Necháte výpek tak, jak je. V tomto případě můžete podávat s čerstvým krajícem chleba. V ideálním případě s domácím pečivem.

Dobrou chuť!

Pokud se vám recept líbí, budu ráda za sdílení.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *