Tradiční recept na vanilkové rohlíčky z mandlí
Vůně vanilkových rohlíčků prostě patří k Vánocům. Pojďte vyzkoušet tradiční recept na vanilkové rohlíčky z mandlí podle původní rakousko-uherské receptury.
Vanilkové rohlíčky provoní každé Vánoce. Jedná se o jedno z nejoblíbenějších cukroví, které zdobí nejenom český štědrovečerní stůl.
Historie vanilkových rohlíčků
Malé rohlíčky z křehkého těsta ve tvaru půlměsíce, které obalujeme v moučkovém cukru. Ano, to jsou vanilkové rohlíčky. Ale přemýšleli jste někdy, odkud se vzaly? Proč mají tvar půlměsíce?
I když jsou vanilkové rohlíčky součástí českých Vánoc, tradici v Čechách rozhodně nehledejte. Vanilkové rohlíčky pochází z rakouské Vídně. Podle pověsti se začaly péct ve Vídni v roce 1683 na počest porážky osmanských vojsk u Vídně. Osmanská říše tehdy měla na vlajce půlměsíc, proto se začaly péct vanilkové půlměsíčky. Vanilkové rohlíčky se potom rozšířily po celé Rakousko-uherské monarchii, ve které bylo mimo jiné také dnešní Polsko, Česko, Slovensko, Rumunsko, Rakousko a další země. Tradice vanilkových rohlíčků přetrvává i v těchto zemích.
Původní recept na vanilkové rohlíčky
Receptů na vanilkové rohlíčky najdete opravdu spoustu. Různé obměny mouky, másla, různé poměry surovin a také různé koření a druhy ořechů. Ale v původním rakouském receptu se používají zásadně mleté mandle. A právě tato původní receptura mě inspirovala pro vtvoření tohoto receptu.
Tradiční recept na vanilkové rohlíčky z mandlí
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 40 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 2 žloutky
- citronová kůra
- 1/2 vanilkového lusku (případně vanilkové aroma)
- 100 g mandlí
- na obalení: 2 sáčky vanilkového cukru a 1 šálek moučkového cukru
Postup:
1. fáze – příprava těsta
Nejdříve ze všeho si vyndejte z lednice a ze špajzu všechny ingredience, aby měly pokojovou teplotu. Poté na sucho opražte mandle. Nepřipalte je! Poté je nechte vychladnout a následně je namelte.
Prosejte mouku a moučkový cukr do mísy. Přidejte změklé máslo, 2 žloutky, citronovou kůru, vanilkový lusk nebo aroma a namleté mandle. Vše důkladně zapracujte na hladké těsto. Vytvořené těsto zabalte do potravinářské folie a nechte ideálně přes noc v lednici.
2. fáze – pečení
Předehřejte si troubu na180°C. Na plech si položte pečicí papír a vyndejte těsto z lednice.
Z těsta vytvořte váleček o průměru asi 3 cm. Z něj odkrajujte stejně velké dílky, které rozválejte na válečky. Zahněte je do tvaru půlměsíců a pečte při 180° C asi 10 minut. Vanilkové rohlíčky by měly lehce zespoda zezlátnout.
Upečené rohlíčky vyndejte z trouby a nechte je asi 3 minuty odpočinout na plechu. Mezitím si smíchejte v misce vanilkový cukr a hladký cukr na obalení rohlíčků. Ještě teplé rohlíčky opatrně obalujte v této cukrové směsi a dávejte na tác nebo na studený plech vychladnout.
Potom je můžete dávat do krabičky a připravit na Vánoce.
Tradiční vanilkové rohlíčky
Ingredience
- 300 g hladká mouka
- 40 g moučkový cukr
- 200 g máslo
- 2 žloutek
- citronová kůra
- 1/2 vanilkový lusk, (případně vanilkové aroma)
- 100 g mandle
- 2 sáčky vanilkový cukr
- 1 šálek moučkový cukr
Kuchyňské vybavení (může se hodit)
Jak na to
1. fáze – příprava těsta
- Nejdříve ze všeho si vyndejte z lednice a ze špajzu všechny ingredience, aby měly pokojovou teplotu. Poté na sucho opražte mandle. Nepřipalte je! Poté je nechte vychladnout a následně je namelte.
- Prosejte mouku a moučkový cukr do mísy. Přidejte změklé máslo, 2 žloutky, citronovou kůru, vanilkový lusk nebo aroma a namleté mandle. Vše důkladně zapracujte na hladké těsto. Vytvořené těsto zabalte do potravinářské folie a nechte ideálně přes noc v lednici.
2. fáze – pečení
- Předehřejte si troubu na180°C. Na plech si položte pečicí papír a vyndejte těsto z lednice.
- Z těsta vytvořte váleček o průměru asi 3 cm. Z něj odkrajujte stejně velké dílky, které rozválejte na válečky. Zahněte je do tvaru půlměsíců a pečte při 180° C asi 10 minut. Vanilkové rohlíčky by měly lehce zespoda zezlátnout.
- Upečené rohlíčky vyndejte z trouby a nechte je asi 3 minuty odpočinout na plechu. Mezitím si smíchejte v misce vanilkový cukr a hladký cukr na obalení rohlíčků. Ještě teplé rohlíčky opatrně obalujte v této cukrové směsi a dávejte na tác nebo na studený plech vychladnout.
- Potom je můžete dávat do krabičky a připravit na Vánoce.
Komentáře