recept na vanilkové rohlíčky
| |

Tradiční recept na vanilkové rohlíčky z mandlí

Vůně vanilkových rohlíčků prostě patří k Vánocům. Pojďte vyzkoušet tradiční recept na vanilkové rohlíčky z mandlí podle původní rakousko-uherské receptury.

Vanilkové rohlíčky provoní každé Vánoce. Jedná se o jedno z nejoblíbenějších cukroví, které zdobí nejenom český štědrovečerní stůl.

Historie vanilkových rohlíčků

Malé rohlíčky z křehkého těsta ve tvaru půlměsíce, které obalujeme v moučkovém cukru. Ano, to jsou vanilkové rohlíčky. Ale přemýšleli jste někdy, odkud se vzaly? Proč mají tvar půlměsíce?

I když jsou vanilkové rohlíčky součástí českých Vánoc, tradici v Čechách rozhodně nehledejte. Vanilkové rohlíčky pochází z rakouské Vídně. Podle pověsti se začaly péct ve Vídni v roce 1683 na počest porážky osmanských vojsk u Vídně. Osmanská říše tehdy měla na vlajce půlměsíc, proto se začaly péct vanilkové půlměsíčky. Vanilkové rohlíčky se potom rozšířily po celé Rakousko-uherské monarchii, ve které bylo mimo jiné také dnešní Polsko, Česko, Slovensko, Rumunsko, Rakousko a další země. Tradice vanilkových rohlíčků přetrvává i v těchto zemích.

Původní recept na vanilkové rohlíčky

Receptů na vanilkové rohlíčky najdete opravdu spoustu. Různé obměny mouky, másla, různé poměry surovin a také různé koření a druhy ořechů. Ale v původním rakouském receptu se používají zásadně mleté mandle. A právě tato původní receptura mě inspirovala pro vtvoření tohoto receptu.

vanilkové rohlíčky recept

Tradiční recept na vanilkové rohlíčky z mandlí

recept na vanilkové rohlíčky

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 40 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 2 žloutky
  • citronová kůra
  • 1/2 vanilkového lusku (případně vanilkové aroma)
  • 100 g mandlí
  • na obalení: 2 sáčky vanilkového cukru a 1 šálek moučkového cukru

Postup:

1. fáze příprava těsta

Nejdříve ze všeho si vyndejte z lednice a ze špajzu všechny ingredience, aby měly pokojovou teplotu. Poté na sucho opražte mandle. Nepřipalte je! Poté je nechte vychladnout a následně je namelte.

Prosejte mouku a moučkový cukr do mísy. Přidejte změklé máslo, 2 žloutky, citronovou kůru, vanilkový lusk nebo aroma a namleté mandle. Vše důkladně zapracujte na hladké těsto. Vytvořené těsto zabalte do potravinářské folie a nechte ideálně přes noc v lednici.

2. fáze pečení

Předehřejte si troubu na180°C. Na plech si položte pečicí papír a vyndejte těsto z lednice.

Z těsta vytvořte váleček o průměru asi 3 cm. Z něj odkrajujte stejně velké dílky, které rozválejte na válečky. Zahněte je do tvaru půlměsíců a pečte při 180° C asi 10 minut. Vanilkové rohlíčky by měly lehce zespoda zezlátnout.

Upečené rohlíčky vyndejte z trouby a nechte je asi 3 minuty odpočinout na plechu. Mezitím si smíchejte v misce vanilkový cukr a hladký cukr na obalení rohlíčků. Ještě teplé rohlíčky opatrně obalujte v této cukrové směsi a dávejte na tác nebo na studený plech vychladnout.

Potom je můžete dávat do krabičky a připravit na Vánoce.

Tradiční vanilkové rohlíčky

Tradiční recept na původní rakouské vanilkové rohlíčky, které můžete vyzkoušet i doma.
Ještě nikdo nehodnotil
Čas přípravy30 minuty
Čas vaření/pečení10 minuty
Nicnedělání8 hod
Čas celkem8 hod 40 minuty
Počet porcí: 40 ks
Typ jídla: cukroví
Národní kuchyně: česká, rakouská
Obtížnost: pro zkušené
Příležitost: Vánoce

Ingredience

  • 300 g hladká mouka
  • 40 g moučkový cukr
  • 200 g máslo
  • 2 žloutek
  • citronová kůra
  • 1/2 vanilkový lusk, (případně vanilkové aroma)
  • 100 g mandle
Ingredience na obalení:
  • 2 sáčky vanilkový cukr
  • 1 šálek moučkový cukr

Kuchyňské vybavení (může se hodit)

plech na pečení
pečicí papír
vál
váleček

Jak na to

1. fáze – příprava těsta

  • Nejdříve ze všeho si vyndejte z lednice a ze špajzu všechny ingredience, aby měly pokojovou teplotu. Poté na sucho opražte mandle. Nepřipalte je! Poté je nechte vychladnout a následně je namelte.
  • Prosejte mouku a moučkový cukr do mísy. Přidejte změklé máslo, 2 žloutky, citronovou kůru, vanilkový lusk nebo aroma a namleté mandle. Vše důkladně zapracujte na hladké těsto. Vytvořené těsto zabalte do potravinářské folie a nechte ideálně přes noc v lednici.

2. fáze – pečení

  • Předehřejte si troubu na180°C. Na plech si položte pečicí papír a vyndejte těsto z lednice.
  • Z těsta vytvořte váleček o průměru asi 3 cm. Z něj odkrajujte stejně velké dílky, které rozválejte na válečky. Zahněte je do tvaru půlměsíců a pečte při 180° C asi 10 minut. Vanilkové rohlíčky by měly lehce zespoda zezlátnout.
  • Upečené rohlíčky vyndejte z trouby a nechte je asi 3 minuty odpočinout na plechu. Mezitím si smíchejte v misce vanilkový cukr a hladký cukr na obalení rohlíčků. Ještě teplé rohlíčky opatrně obalujte v této cukrové směsi a dávejte na tác nebo na studený plech vychladnout.
  • Potom je můžete dávat do krabičky a připravit na Vánoce.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 69kcal | Sacharidy: 6g | Bílkoviny: 1g | Tuky: 5g | Nasycené mastné kyseliny: 2g | Cholesterol: 17mg | Vláknina: 0.4g | Cukr: 1g | Vápník: 8mg
Zkoušeli jste recept?Označte mě @brunetavkuchyni nebo přidejte tag #receptypodlebrunety
jedlé dárky, nepočítám kalorie, Vánoce, vánoční cukroví

Podobné články

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu