Vaječný koňak bez vaření podle Kuchařky pro dceru
Vaječný koňak prostě miluji, kdybych letos nebyla těhotná, tak si ho opět dopřeji během adventních dnů. Vyzkoušejte recept na vaječný koňak bez vaření, který už jsem několikrát vyzkoušela.
V minulém článku jsem vám ukázala recept na vaječný likér, který musíte povařit. Dnes vám ukážu recept na vaječňák, který vařit rozhodně nemusíte. Tento recept je inspirován Kuchařkou pro dceru. A předtím, než si ho dopřejete, musí dozrát alespoň 2-3 týdny v lednici.
Stejně jako předešlý recepty i tento velice jednoduchý, ale v tomto případě nic nevaříte. Jana Florentýna Zatloukalová tento, recept používá již několik let a je to její nejoblíbenější vaječný koňak.
Čím déle tento vaječný koňak udržíte v lednici (klidně i v načatém stavu), tím bude jeho chuť i konzistenci lepší. Osobně jsem to nevydržela tak dlouho, ale Florentýna říká, že jí jedna várka vydržela i 3 roky a byl to nejlepší vaječný koňak, který v životě pila. Vzhledem k tomu, že se tento vaječňák dokončuje až před servírováním, nedoporučuji ho dávat jako dárek.
Jak je možné že se tento vaječný koňak nezkazí?
Nejdřív jsem se trochu divila, když jsem viděla, že jsou v tomto receptu vajíčka a smetana a nemusí se vařit, ale podle Jany se tento vaječňák jen tak nepokazí právě díky množství alkoholu. Právě alkohol je konzervant, který drží vaječný koňak ve svěžím stavu. Takže, prosím, opravdu dodržte stanovenou porci alkoholu a neměňte ji!
Recept na vaječný koňak, který nemusíte vařit
Na 500 ml vaječného koňaku + něco na ochutnávání bokem budete potřebovat následující ingredience.
Na vaječňák, který musí uzrát 2-3 týdny:
- 80 g moučkového cukru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový lusk (nebo vanilkovou pastu)
- 3 žloutky
- 280 ml bourbonu – já používám například Jim Beam nebo Tullamore Dew
30 ml tmavého karibského rumu (případně bourbonu) – já používám například Captain Morgan nebo Bacardi
K servírování:
- 100 ml smetany ke šlehání
- 3 čerstvé bílky
- muškátový oříšek
- špetka skořice
Postup:
Příprava vaječného koňaku
Smíchejte žloutky s cukrem a za pomocí metličky nebo kuchyňského robota vyšlehejte hladkou pěnu. Následně do této pěny přilijte smetanu, veškerý alkohol a zrníčka vanilkového lusku nebo trochu vanilkového krému. Vše krátce promíchejte.
Vaječňák přelijte do vyvařené a vychladlé láhve. Nezapomeňte vyvařit také víčko! Láhev dobře uzavřete a uložte do lednice na 2-3 týdny.
Podávání za 2-3 týdny
Než budete vaječný koňak podávat, připravte si další ingredience. V jedné misce ušlehejte bílky a v jiné zase šlehačku (smetanu ke šlehání). Potom vše smíchejte s koňakem, přidejte špetku muškátového oříšku a skořice a následně rozlijte do skleniček. Můžete podávat s ledem nebo bez něj.