žemlovka ze zbytku vánočky
| | |

Zbyla vám vánočka? Udělejte z ní žemlovku!

Také vám po vánočních svátcích zbyla vánočka? Pokud není plesnivá, ale pouze tvrdá, nevyhazujte ji! Můžete z ní udělat lahodnou žemlovku. Nebojte, nebude to jako ze školní jídelny. Tenhle recept vám při slově žemlovka vykouzlí úsměv na tváři. Jste zvědaví? Jdeme na to!

Neplýtváme jídlem

Neumím nakupovat a vařit pro 2 lidi a nemám ráda plýtvání jídlem. Pokud máte stejný problém jako já, určitě vás potěší série připravovaných článků neplýtváme jídlem, kde vám ukážu tipy, co udělat ze zbytků uvařených špaget, rýže nebo tvrdého pečiva. Jídlo nemusíte hned vyhazovat.

Co se zbylou vánočkou? Žemlovka i toast!

Vánočka – kdo by ji mezi svátky nejedl alespoň jednou. Já si vždycky na Štědrý den dávám vánočku s máslem a medem a k tomu popíjím sladké kakao. Je to taková rodinná tradice, kterou si připomínám dětství. Jenže, když jste doma jenom dva, je problém koupit nebo vytvořit vánočku pouze pro tak malý počet lidí. Takže mi vždycky vánočka zbyde.

Po všech možných rodinných návštěvách se vrátíme domů, kde se na nás mračí zbytek suché nesnězené vánočky. Já osobně ji nevyhazuji, ale dělám z ní francouzské toasty nebo žemlovku. Zaujal mě také recept na opečenou vánočku od kuchaře šéf cukráře Tomáše Dražského.
Ale já vám dnes vám ukážu recept na žemlovku z vánočky.

Recept: žemlovka z vánočky

obtížnost: snadné • počet porcí: 2-3 • doba přípravy: 5 minut • doba pečení: cca 30-40 minut

žemlovka

Ingredience

  • zbytky vánočky (já měla menší polovinu vánočky)
  • trocha mléka
  • 2 vejce
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 3 menší nebo 2 větší jablka
  • skořice
  • špetka soli
  • polotučný tvaroh

Jak připravit žemlovku ze zbytků vánočky

Nejdříve jsem si omyla jablka a zbavila je slupky. Potom jsem si je nastrouhala do mističky a dala zatím stranou, aby pustila přebytečnou vodu. Následně jsem předehřála troubu na 170 stupňů Celsia.

Nakrájela jsem si zbytek vánočky na plátky a opět jsem je dala stranou. Do mističky jsem si rozklepla 2 vejce, přidala jsem ½ balíčku vanilkového cukru a přilila trochu mléka. Tady se bohužel nedá říct, kolik mléka si máte nalít, protože to závisí na tom, kolik vám zbylo vánočky. Potřebujete dostatečné množství, abyste v něm mohli kousky vánočky namočit z obou stran. Vánočka tak změkne a navíc dostane lepší chuť při následném pečení.

Když jsem měla nachystané všechny ingredience, vymazala jsem si olejem pekáček a vysypala jsem ho strouhankou, aby se mi vánočka nepřipálila k okraji. Pak jsem začala skládat, což je u vánočky docela sranda. Pokud vám šel v dětství Tetris, tak máte výhodu.

První vrstva je vánočková, pak na ni přijde tvaroh a následně jablka. V tomto kroku přisypávám rovnoměrně skořici, protože ji (nejenom) na jablkách naprosto zbožňuji a zbytek vanilkového cukru, aby nebyla jablka kyselá. Na závěr jsem dala zase vrstvu namočené vánočky. Pokud máte dostatečné množství ingrediencí, můžete udělat další vrstvení, ale nezapomeňte, že vánočka musí vrstvy vždy uzavírat.

Připravený pokrm jsem dala do předehřáté trouby a pekla jsem 30 minut. Pokud vám trouba nepeče tak dobře, můžete nechat klidně 45 minut. A pokud chcete křupavou krustu, přepněte na režim gril a grilujte přibližně 5–10 minut.

Žemlovka na talíři

Na talíři můžete ozdobit tvarohem, jogurtem, ovocem anebo ve stylu našich babiček dalším cukrem. Pro dietáře doporučuji další hordu cukru vynechat a zvolit med, javorový sirup anebo můj oblíbený čekankový sirup, který má nízké procento kalorií.

Výhodou této vánočky je to, že se dá jíst teplá i studená.

Vyzkoušeli jste tento recept?

Vyzkoušeli jste tento recept? Povedl se vám nebo jste měli problémy? Napište mi nebo se pochlubte na sociálních sítích svým výsledkem s použitím #receptypodlebrunety

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *