recept na tuňákové kuličky
Obědy,  RECEPTY,  Večeře

Zdravé tuňákové kuličky připravené za 35 minut

Tuňák ve vlastní šťávě je v dnešní době běžně dostupnou surovinou, kterou můžete využít na několik způsobů. Já si oblíbila tuňákové kuličky inspirované receptem na tuňákové karbanátky od Břicháče Toma. Znáte mě, všechno musím vyzkoušet a upravit podle své chuti. Vyzkoušejte rychlý recept na zdravé tuňákové kuličky.

Jak vznikl recept na Zdravé tuňákové kuličky?

Příběh receptu

Po operaci štítné žlázy jsem zařadila do jídelníčku více ryb a mořských plodů. Ne, že bych ryby dříve nejedla. Naopak, ryby a mořské plody miluji. Ale neuměla jsem (čti: byla jsem líná) ryby připravovat. Po operaci jsem strach z přípravy ryb překonala a zaměřila jsem se i na rybí pokrmy. Kromě klasiky opečeného pstruha nebo tuňáka ve vlastní šťávě s cibulí a chlebem jsem zkusila i další jídla.

Vyzkoušela jsem i tuňákové karbanátky od Břicháče Toma z jeho knížky Břicháč a Lucie. Recept je sice skvělý, ale já jsem si ho upravila podle své chuti. Navíc jsem vyměnila pečivo za bezlepkové ovesné vločky, protože domácí pečivo nám nezbyde a přijde mi škoda ho dát do karbanátků.

Pojďte vyzkoušet jednoduchý a rychlý recept na zdravé tuňákové kuličky podle Brunety v kuchyni.

Recept na zdravé tuňákové kuličky

obtížnost: snadné • doba přípravy: 20 minut přípravy • doba pečení: 15 minut • vhodné jako: oběd, večeře • vhodná příloha: bramborová kaše, brambory, salát • počet porcí: 4 porce

tuňákové karbanátky recept

Ingredience

  • 400 g tuňáka ve vlastní šťávě
  • 2 šťastná vejce
  • malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce bezlepkových ovesných vloček
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 lžička sójové omáčky
  • pár kapek z citronu
  • olivový olej
  • špetka sušené majoránky
  • trocha sušené bazalky
  • čerstvá petrželka
  • sůl, pepř

Postup

Nejdříve si otevřete plechovku tuňáka ve vlastní šťávě a vylijte z něj šťávu. Tuňáka dejte do větší misky a přidejte k němu na drobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Osolte, opepřete, přidejte bazalku a majoránku. Do misky ke směsi vyklepněte 2 vejce, aby směs držela pohromadě. Vše důkladně zamíchejte a nechte 2 minuty odpočinout.

Následně do směsi přidejte dijonskou hořčici, ovesné vločky, sójovou omáčku a citronovou šťávu. Směs znovu promíchejte a zkuste z ní vytvořit menší kuličky. Pokud vám masová směs nedrží pohromadě, přidejte ještě trochu ovesných vloček, aby se vám kuličky nerozpadly.

Hotové tuňákové kuličky pokládejte na pečicí papír na plech. Mini kuličky dejte do trouby předehřáté na 180 °C cca na 10 minut. A mezitím si připravte směs na potření kuliček. Do menší mističky si nalijte olivový olej, přidejte nasekanou petrželku a trochu bazalky.

Připravenou bylinkovou směsí potřete tuňákové kuličky a dejte na dalších 5 minut dopéct.

Hotové tuňákové kuličky můžete podávat s bramborovou kaší, zeleninovým salátem nebo opečenými brambory. Já miluji tuňákové kuličky k obědu s bramborovou kaší, ale k večeři si je dám se zeleninovým salátkem pokapaným citronovou šťávou. A nebojte, bude to chutnat i chlapům. 😉

Jsem milovnice dobrého jídla a pití. Ve volném čase ráda vařím, vytvářím recepty, tvořím a užívám si života. Vím, že nikdo není dokonalý, ale věřím, že každý může být šťastný.

Komentujte

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

error: Pozor: Obsah je chráněn proti zneužití