Kuřecí vývar s nudlemi (polévka)
Kuřecí vývar s nudlemi (polévka)
Milujete polévky? Uvařte si poctivý kuřecí vývar s nudlemi.
Počet porcí: 5 porcí
Ingredience
- 1 kg kuřecí kosti, (krky, křídla, stehna)
- 2 ks kuřecí stehno, (pokud chcete polévku včetně masa)
- 2 litry voda
- 4 kuličky pepř, (celý)
- 3 kuličky nové koření
- 2 ks bobkový list
- 1 ks cibule
- 2 stroužky česnek
- 2 ks mrkev
- 2 ks petržel
- kousek celer
- sůl , podle chuti
Na dokončení polévky:
- 4 ks mrkev
- 1 ks petržel
- 1 ks cibule
- 1 plátek celer
- petrželová nať, podle chuti
- sůl, podle chuti
- mletý pepř, podle chuti
- polévkové nudle, domácí nebo kupované
Jak na to
Pečení kostí:
- Kuřecí kosti a stehna opláchněte a vložte na plech nebo do pekáče. Podlijte trochou vody a dejte péct do trouby při 200 °C na cca 50 minut. Tento krok můžete vynechat, ale věřte mi, že výsledek stojí za to! Díky pečení kostí se následně polévka nezakalí.
Vaření vývaru:
- Mezitím si očistěte zeleninu a nakrájejte. Zeleninu na vývar nemusíte krájet na drobné kousky, protože po uvaření nebudeme zeleninu dále používat. Naopak zeleninu do polévky nakrájejte na malé kousky (kolečka, nudličky - prostě tak, jak to máte rádi). Zeleninu do polévky si dejte zatím bokem.
- Kuřecí stehna si zatím dejte bokem na talířek a nechte trochu vychladnout. Opečené kuřecí skelety dejte i s výpekem do hrnce, přidejte očistěnou zeleninu a zalijte vodou. Přidejte koření.
- Vývar nechte 2-3 hodiny táhnout - nechte mírně probublávat v odkrytém hrnci na mírném stupni ohřevu. Pokud se vytvoří pěna, seberte ji lžicí.
- Na závěr vývar sceďte. Vyhoďte vše kromě čistého vývaru.
Dokončení polévky:
- Zeleninu do polévky vhoďte do připraveného vývaru a dejte vařit do změknutí zeleniny.
- Mezitím si oberte maso ze stehen a dejte do hrnce s polévkou.
- Před dokončením polévky uvařte nudle. Máte dvě možnosti:1. Buď uvaříte nudle stranou v jiném hrnci podle návodu na obale a přidáte je potom rovnou na talíř.2. Vhoďte nudle rovnou do polévky a nechce chvíli povařit.
- Na závěr polévku ochuťte solí, pepřem a bylinkami podle chuti. Dobrou chuť!
Poznámky
Tip Brunety: V obchodech i na farmách kupuji celé kuře a hned doma si ho naporcuji a připravím jednotlivé balíčky - zvlášť dávám prsa, stehna a zbytek do balíčku na polévku (skelet, kuřecí křídla a krky). Ušetří vám to čas i peníze!
Proč vařím nudle zvlášť?
Všimla jsem si, že hodně lidí dělá polévky s nudlemi tak, že přímo do polévky přidají nudle a nechají povařit. Je to super, pokud si chcete ušetřit čas a nádobí. Já mám raději nudle uvařené zvlášť, protože si každý může nabrat nudlí, kolik chce. Já osobně mám ráda hodně nudlí a nechce se mi je pak z hrnce polévky vybírat. Ale na druhou stranu, zašpiníte více nádobí. Zkoušeli jste recept?Označte mě @bruneta_v_kuchyni_blog nebo přidejte tag #receptypodlebrunety
Kuřecí vývar s nudlemi (polévka)
Milujete polévky? Uvařte si poctivý kuřecí vývar s nudlemi.
Počet porcí: 5 porcí
Ingredience
- 1 kg kuřecí kosti, (krky, křídla, stehna)
- 2 ks kuřecí stehno, (pokud chcete polévku včetně masa)
- 2 litry voda
- 4 kuličky pepř, (celý)
- 3 kuličky nové koření
- 2 ks bobkový list
- 1 ks cibule
- 2 stroužky česnek
- 2 ks mrkev
- 2 ks petržel
- kousek celer
- sůl , podle chuti
Na dokončení polévky:
- 4 ks mrkev
- 1 ks petržel
- 1 ks cibule
- 1 plátek celer
- petrželová nať, podle chuti
- sůl, podle chuti
- mletý pepř, podle chuti
- polévkové nudle, domácí nebo kupované
Jak na to
Pečení kostí:
- Kuřecí kosti a stehna opláchněte a vložte na plech nebo do pekáče. Podlijte trochou vody a dejte péct do trouby při 200 °C na cca 50 minut. Tento krok můžete vynechat, ale věřte mi, že výsledek stojí za to! Díky pečení kostí se následně polévka nezakalí.
Vaření vývaru:
- Mezitím si očistěte zeleninu a nakrájejte. Zeleninu na vývar nemusíte krájet na drobné kousky, protože po uvaření nebudeme zeleninu dále používat. Naopak zeleninu do polévky nakrájejte na malé kousky (kolečka, nudličky - prostě tak, jak to máte rádi). Zeleninu do polévky si dejte zatím bokem.
- Kuřecí stehna si zatím dejte bokem na talířek a nechte trochu vychladnout. Opečené kuřecí skelety dejte i s výpekem do hrnce, přidejte očistěnou zeleninu a zalijte vodou. Přidejte koření.
- Vývar nechte 2-3 hodiny táhnout - nechte mírně probublávat v odkrytém hrnci na mírném stupni ohřevu. Pokud se vytvoří pěna, seberte ji lžicí.
- Na závěr vývar sceďte. Vyhoďte vše kromě čistého vývaru.
Dokončení polévky:
- Zeleninu do polévky vhoďte do připraveného vývaru a dejte vařit do změknutí zeleniny.
- Mezitím si oberte maso ze stehen a dejte do hrnce s polévkou.
- Před dokončením polévky uvařte nudle. Máte dvě možnosti:1. Buď uvaříte nudle stranou v jiném hrnci podle návodu na obale a přidáte je potom rovnou na talíř.2. Vhoďte nudle rovnou do polévky a nechce chvíli povařit.
- Na závěr polévku ochuťte solí, pepřem a bylinkami podle chuti. Dobrou chuť!
Poznámky
Tip Brunety: V obchodech i na farmách kupuji celé kuře a hned doma si ho naporcuji a připravím jednotlivé balíčky - zvlášť dávám prsa, stehna a zbytek do balíčku na polévku (skelet, kuřecí křídla a krky). Ušetří vám to čas i peníze!
Proč vařím nudle zvlášť?
Všimla jsem si, že hodně lidí dělá polévky s nudlemi tak, že přímo do polévky přidají nudle a nechají povařit. Je to super, pokud si chcete ušetřit čas a nádobí. Já mám raději nudle uvařené zvlášť, protože si každý může nabrat nudlí, kolik chce. Já osobně mám ráda hodně nudlí a nechce se mi je pak z hrnce polévky vybírat. Ale na druhou stranu, zašpiníte více nádobí. Zkoušeli jste recept?Označte mě @bruneta_v_kuchyni_blog nebo přidejte tag #receptypodlebrunety