Kuřecí vývar s nudlemi (polévka)

Kuřecí vývar s nudlemi (polévka)

Milujete polévky? Uvařte si poctivý kuřecí vývar s nudlemi.
5 zatím 1 hodnocení
Čas přípravy20 minuty
Čas vaření/pečení3 hod 20 minuty
Čas celkem3 hod 40 minuty
Počet porcí: 5 porcí
Chod: polévky a vývary
Typ jídla: polévky
Národní kuchyně: anglická, asijská, česká, čínská, evropská, francouzská, italská, japonská, korejská, německá, orientální, polská, rakouská, španělská, středomořská, světová, thajská
Obtížnost: snadné
Speciální strava: pro děti od 1 roku

Ingredience

  • 1 kg kuřecí kosti, (krky, křídla, stehna)
  • 2 ks kuřecí stehno, (pokud chcete polévku včetně masa)
  • 2 litry voda
  • 4 kuličky pepř, (celý)
  • 3 kuličky nové koření
  • 2 ks bobkový list
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česnek
  • 2 ks mrkev
  • 2 ks petržel
  • kousek celer
  • sůl , podle chuti
Na dokončení polévky:
  • 4 ks mrkev
  • 1 ks petržel
  • 1 ks cibule
  • 1 plátek celer
  • petrželová nať, podle chuti
  • sůl, podle chuti
  • mletý pepř, podle chuti
  • polévkové nudle, domácí nebo kupované

Jak na to

Pečení kostí:

  • Kuřecí kosti a stehna opláchněte a vložte na plech nebo do pekáče. Podlijte trochou vody a dejte péct do trouby při 200 °C na cca 50 minut. Tento krok můžete vynechat, ale věřte mi, že výsledek stojí za to! Díky pečení kostí se následně polévka nezakalí. 

Vaření vývaru:

  • Mezitím si očistěte zeleninu a nakrájejte. Zeleninu na vývar nemusíte krájet na drobné kousky, protože po uvaření nebudeme zeleninu dále používat. Naopak zeleninu do polévky nakrájejte na malé kousky (kolečka, nudličky - prostě tak, jak to máte rádi). Zeleninu do polévky si dejte zatím bokem.
  • Kuřecí stehna si zatím dejte bokem na talířek a nechte trochu vychladnout. Opečené kuřecí skelety dejte i s výpekem do hrnce, přidejte očistěnou zeleninu a zalijte vodou. Přidejte koření.
  • Vývar nechte 2-3 hodiny táhnout - nechte mírně probublávat v odkrytém hrnci na mírném stupni ohřevu. Pokud se vytvoří pěna, seberte ji lžicí.
  • Na závěr vývar sceďte. Vyhoďte vše kromě čistého vývaru.

Dokončení polévky:

  • Zeleninu do polévky vhoďte do připraveného vývaru a dejte vařit do změknutí zeleniny.
  • Mezitím si oberte maso ze stehen a dejte do hrnce s polévkou.
  • Před dokončením polévky uvařte nudle. Máte dvě možnosti:
    1. Buď uvaříte nudle stranou v jiném hrnci podle návodu na obale a přidáte je potom rovnou na talíř.
    2. Vhoďte nudle rovnou do polévky a nechce chvíli povařit.
  • Na závěr polévku ochuťte solí, pepřem a bylinkami podle chuti. Dobrou chuť!

Poznámky

Tip Brunety: V obchodech i na farmách kupuji celé kuře a hned doma si ho naporcuji a připravím jednotlivé balíčky - zvlášť dávám prsa, stehna a zbytek do balíčku na polévku (skelet, kuřecí křídla a krky). Ušetří vám to čas i peníze!

Proč vařím nudle zvlášť?

Všimla jsem si, že hodně lidí dělá polévky s nudlemi tak, že přímo do polévky přidají nudle a nechají povařit. Je to super, pokud si chcete ušetřit čas a nádobí. 
Já mám raději nudle uvařené zvlášť, protože si každý může nabrat nudlí, kolik chce. Já osobně mám ráda hodně nudlí a nechce se mi je pak z hrnce polévky vybírat. Ale na druhou stranu, zašpiníte více nádobí.
Zkoušeli jste recept?Označte mě @bruneta_v_kuchyni_blog nebo přidejte tag #receptypodlebrunety
kuřecí křídla, kuřecí maso, kuřecí prsa, kuřecí stehna, vývar, z jednoho hrnce

Kuřecí vývar s nudlemi (polévka)

Milujete polévky? Uvařte si poctivý kuřecí vývar s nudlemi.
5 zatím 1 hodnocení
Čas přípravy20 minuty
Čas vaření/pečení3 hod 20 minuty
Čas celkem3 hod 40 minuty
Počet porcí: 5 porcí
Chod: polévky a vývary
Typ jídla: polévky
Národní kuchyně: anglická, asijská, česká, čínská, evropská, francouzská, italská, japonská, korejská, německá, orientální, polská, rakouská, španělská, středomořská, světová, thajská
Obtížnost: snadné
Speciální strava: pro děti od 1 roku

Ingredience

  • 1 kg kuřecí kosti, (krky, křídla, stehna)
  • 2 ks kuřecí stehno, (pokud chcete polévku včetně masa)
  • 2 litry voda
  • 4 kuličky pepř, (celý)
  • 3 kuličky nové koření
  • 2 ks bobkový list
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česnek
  • 2 ks mrkev
  • 2 ks petržel
  • kousek celer
  • sůl , podle chuti
Na dokončení polévky:
  • 4 ks mrkev
  • 1 ks petržel
  • 1 ks cibule
  • 1 plátek celer
  • petrželová nať, podle chuti
  • sůl, podle chuti
  • mletý pepř, podle chuti
  • polévkové nudle, domácí nebo kupované

Jak na to

Pečení kostí:

  • Kuřecí kosti a stehna opláchněte a vložte na plech nebo do pekáče. Podlijte trochou vody a dejte péct do trouby při 200 °C na cca 50 minut. Tento krok můžete vynechat, ale věřte mi, že výsledek stojí za to! Díky pečení kostí se následně polévka nezakalí. 

Vaření vývaru:

  • Mezitím si očistěte zeleninu a nakrájejte. Zeleninu na vývar nemusíte krájet na drobné kousky, protože po uvaření nebudeme zeleninu dále používat. Naopak zeleninu do polévky nakrájejte na malé kousky (kolečka, nudličky - prostě tak, jak to máte rádi). Zeleninu do polévky si dejte zatím bokem.
  • Kuřecí stehna si zatím dejte bokem na talířek a nechte trochu vychladnout. Opečené kuřecí skelety dejte i s výpekem do hrnce, přidejte očistěnou zeleninu a zalijte vodou. Přidejte koření.
  • Vývar nechte 2-3 hodiny táhnout - nechte mírně probublávat v odkrytém hrnci na mírném stupni ohřevu. Pokud se vytvoří pěna, seberte ji lžicí.
  • Na závěr vývar sceďte. Vyhoďte vše kromě čistého vývaru.

Dokončení polévky:

  • Zeleninu do polévky vhoďte do připraveného vývaru a dejte vařit do změknutí zeleniny.
  • Mezitím si oberte maso ze stehen a dejte do hrnce s polévkou.
  • Před dokončením polévky uvařte nudle. Máte dvě možnosti:
    1. Buď uvaříte nudle stranou v jiném hrnci podle návodu na obale a přidáte je potom rovnou na talíř.
    2. Vhoďte nudle rovnou do polévky a nechce chvíli povařit.
  • Na závěr polévku ochuťte solí, pepřem a bylinkami podle chuti. Dobrou chuť!

Poznámky

Tip Brunety: V obchodech i na farmách kupuji celé kuře a hned doma si ho naporcuji a připravím jednotlivé balíčky - zvlášť dávám prsa, stehna a zbytek do balíčku na polévku (skelet, kuřecí křídla a krky). Ušetří vám to čas i peníze!

Proč vařím nudle zvlášť?

Všimla jsem si, že hodně lidí dělá polévky s nudlemi tak, že přímo do polévky přidají nudle a nechají povařit. Je to super, pokud si chcete ušetřit čas a nádobí. 
Já mám raději nudle uvařené zvlášť, protože si každý může nabrat nudlí, kolik chce. Já osobně mám ráda hodně nudlí a nechce se mi je pak z hrnce polévky vybírat. Ale na druhou stranu, zašpiníte více nádobí.
Zkoušeli jste recept?Označte mě @bruneta_v_kuchyni_blog nebo přidejte tag #receptypodlebrunety
kuřecí křídla, kuřecí maso, kuřecí prsa, kuřecí stehna, vývar, z jednoho hrnce