Mrkvový dort s mascarpone krémem (naháč)

Mrkvový dort s mascarpone krémem (naháč)

Čeká vás narozeninové oslava? Vyzkoušejte tento vláčný a chuťově výborný mrkvový dort s krémem z mascarpone!
Ještě nikdo nehodnotil
Čas přípravy20 minuty
Čas vaření/pečení45 minuty
odpočinek v lednici8 hod
Čas celkem9 hod 5 minuty
Počet porcí: 15 porcí
Chod: dezerty a pečení
Typ jídla: dorty
Národní kuchyně: švédská
Obtížnost: pro zkušené
Speciální strava: pro děti od 1 roku

Ingredience

Těsto:
  • 4 ks vejce
  • 1 hrnek třtinový cukr
  • 2 lžičky vanilkový extrakt
  • 2 hrnky polohrubá mouka
  • 1 sáček kypřicí prášek
  • 2 lžičky mletá skořice
  • 150 ml olej
  • 150 ml mléko, (podle potřeby i více)
  • 8 ks mrkev
  • 1 hrnek ořechy, (já jsem kvůli alergiím v rodině použila kešu ořechy)
Na vymazání a vysypání formy:
  • 1 lžíce hrubá mouka
  • máslo
Krém na promazání:
  • 250 g mascarpone
  • 250 g smetana ke šlehání
  • 70 g moučkový cukr
  • 1 balíček Smetanafix
Na ozdobu: jedlé květiny, ovoce, postavičky z fondánu, ozdoby z jedlého papíru, jedlé třpytky, makronky, ...

Kuchyňské vybavení (může se hodit)

forma na dort - (22-24 cm nebo 19-20, pokud chcete vyšší dort - těsto budete mít na dvě dávky)
potravinářská folie

Jak na to

Těsto:

  • Nejprve jsem si vajíčka rozdělila na bílky a žloutky, každé do vlastní misky. Žloutky jsem pomocí kuchyňského robota vyšlehala s třtinovým cukrem a vanilkovým extraktem do světlé pěny. Přilila jsem olej a mléko a znovu krátce promíchala.
  • Do této směsi jsem přidala směs mouky, kypřícího prášku a skořice. Těsto jsem promíchala, a když se mi zdálo příliš husté, přidala jsem ještě 50 ml mléka.
  • Z bílků jsem vyšlehala tuhý sníh a opatrně ho vmíchala pomocí špachtle do těsta, aby zůstalo krásně nadýchané.
  • Pak přišla na řadu mrkev – nastrouhala jsem ji najemno. Ořechy jsem nasekala nahrubo, aby v dortu zůstaly pěkné kousky, ale nebyly příliš velké. Všechno jsem přidala do těsta a dobře promíchala, tentokrát už bez pomoci robota.
  • Já jsem dělala vyšší dort, takže jsem měla formu 19 cm a použila jsem těsto na dvě dávky. Ale jinak je recept dělaný na větší dortovou formu 22–24 cm. Formu jsem vymazala máslem a vysypala hrubou moukou. Těsto jsem nalila do formy a dala péct do předehřáté trouby na 160 °C. Mám horkovzdušnou troubu, takže pokud máte klasiku, doporučuji dát péct na 180 °C.
  • Pečení trvalo přibližně 40–45 minut, ale pro jistotu jsem korpus zkontrolovala špejlí – když na ní nezůstalo těsto, bylo hotovo. Někdy se stane, že potřebuje i o pár minut déle, proto je test špejlí nejlepší řešení. Po upečení jsem dort nechala vychladnout.
  • Pokud máte čas, doporučuji korpus po vychladnutí zabalit do potravinářské folie a dát do lednice přes noc. Pokud čas nemáte, nechte do důkladně vychladnout.
  • Příprava krému:
  • Krém si připravuji vždy před promazáním.
    Do mísy jsem dala mascarpone, čerstvou smetanu, Smetanafix a moučkový cukr. Nejdříve jsem šlehala na nižší rychlost, aby se vše spojilo, a pak jsem postupně přidávala na rychlosti, dokud nevznikl nadýchaný, jemný krém.

Promazání dortu:

  • Když korpus vychladl, rozřízla jsem ho na 2 pláty pomocí struny, ale jde to i nožem. Pokud máte vysoký korpus, můžete rozříznout i na 3-4 pláty.
    Já používám dortovou formu, abych neměla šikmou věž. Takže jsem vzala rovný plát a dala jsem ho do dortové formy jako spodní vrstvu. Na tuto vrstvu jsem rozetřela krém a položila další plát. A takto jsem pokračovala, dokud nebyly všechny pláty potřené krémem.
    Krém vyjde na promazání - takže budete mít takzvaný "nahatý dort", "naháč".
  • Dort jsem nechala odpočinout v lednici, aby krém ztuhl.
Zkoušeli jste recept?Označte mě @bruneta_v_kuchyni_blog nebo přidejte tag #receptypodlebrunety
narozeninový dort

Mrkvový dort s mascarpone krémem (naháč)

Čeká vás narozeninové oslava? Vyzkoušejte tento vláčný a chuťově výborný mrkvový dort s krémem z mascarpone!
Ještě nikdo nehodnotil
Čas přípravy20 minuty
Čas vaření/pečení45 minuty
odpočinek v lednici8 hod
Čas celkem9 hod 5 minuty
Počet porcí: 15 porcí
Chod: dezerty a pečení
Typ jídla: dorty
Národní kuchyně: švédská
Obtížnost: pro zkušené
Speciální strava: pro děti od 1 roku

Ingredience

Těsto:
  • 4 ks vejce
  • 1 hrnek třtinový cukr
  • 2 lžičky vanilkový extrakt
  • 2 hrnky polohrubá mouka
  • 1 sáček kypřicí prášek
  • 2 lžičky mletá skořice
  • 150 ml olej
  • 150 ml mléko, (podle potřeby i více)
  • 8 ks mrkev
  • 1 hrnek ořechy, (já jsem kvůli alergiím v rodině použila kešu ořechy)
Na vymazání a vysypání formy:
  • 1 lžíce hrubá mouka
  • máslo
Krém na promazání:
  • 250 g mascarpone
  • 250 g smetana ke šlehání
  • 70 g moučkový cukr
  • 1 balíček Smetanafix
Na ozdobu: jedlé květiny, ovoce, postavičky z fondánu, ozdoby z jedlého papíru, jedlé třpytky, makronky, ...

Kuchyňské vybavení (může se hodit)

forma na dort - (22-24 cm nebo 19-20, pokud chcete vyšší dort - těsto budete mít na dvě dávky)
potravinářská folie

Jak na to

Těsto:

  • Nejprve jsem si vajíčka rozdělila na bílky a žloutky, každé do vlastní misky. Žloutky jsem pomocí kuchyňského robota vyšlehala s třtinovým cukrem a vanilkovým extraktem do světlé pěny. Přilila jsem olej a mléko a znovu krátce promíchala.
  • Do této směsi jsem přidala směs mouky, kypřícího prášku a skořice. Těsto jsem promíchala, a když se mi zdálo příliš husté, přidala jsem ještě 50 ml mléka.
  • Z bílků jsem vyšlehala tuhý sníh a opatrně ho vmíchala pomocí špachtle do těsta, aby zůstalo krásně nadýchané.
  • Pak přišla na řadu mrkev – nastrouhala jsem ji najemno. Ořechy jsem nasekala nahrubo, aby v dortu zůstaly pěkné kousky, ale nebyly příliš velké. Všechno jsem přidala do těsta a dobře promíchala, tentokrát už bez pomoci robota.
  • Já jsem dělala vyšší dort, takže jsem měla formu 19 cm a použila jsem těsto na dvě dávky. Ale jinak je recept dělaný na větší dortovou formu 22–24 cm. Formu jsem vymazala máslem a vysypala hrubou moukou. Těsto jsem nalila do formy a dala péct do předehřáté trouby na 160 °C. Mám horkovzdušnou troubu, takže pokud máte klasiku, doporučuji dát péct na 180 °C.
  • Pečení trvalo přibližně 40–45 minut, ale pro jistotu jsem korpus zkontrolovala špejlí – když na ní nezůstalo těsto, bylo hotovo. Někdy se stane, že potřebuje i o pár minut déle, proto je test špejlí nejlepší řešení. Po upečení jsem dort nechala vychladnout.
  • Pokud máte čas, doporučuji korpus po vychladnutí zabalit do potravinářské folie a dát do lednice přes noc. Pokud čas nemáte, nechte do důkladně vychladnout.
  • Příprava krému:
  • Krém si připravuji vždy před promazáním.
    Do mísy jsem dala mascarpone, čerstvou smetanu, Smetanafix a moučkový cukr. Nejdříve jsem šlehala na nižší rychlost, aby se vše spojilo, a pak jsem postupně přidávala na rychlosti, dokud nevznikl nadýchaný, jemný krém.

Promazání dortu:

  • Když korpus vychladl, rozřízla jsem ho na 2 pláty pomocí struny, ale jde to i nožem. Pokud máte vysoký korpus, můžete rozříznout i na 3-4 pláty.
    Já používám dortovou formu, abych neměla šikmou věž. Takže jsem vzala rovný plát a dala jsem ho do dortové formy jako spodní vrstvu. Na tuto vrstvu jsem rozetřela krém a položila další plát. A takto jsem pokračovala, dokud nebyly všechny pláty potřené krémem.
    Krém vyjde na promazání - takže budete mít takzvaný "nahatý dort", "naháč".
  • Dort jsem nechala odpočinout v lednici, aby krém ztuhl.
Zkoušeli jste recept?Označte mě @bruneta_v_kuchyni_blog nebo přidejte tag #receptypodlebrunety
narozeninový dort