Kuřecí vývar (základ pro další vaření)

Kuřecí vývar (základ pro další vaření)

Uvařte si poctivý kuřecí vývar z kostí, který je skvělým základem pro další dobroty. Toto není recept na polévku z kuřecího vývaru - to je jiný recept.
5 zatím 1 hodnocení
Čas přípravy15 minuty
Čas vaření/pečení3 hod
Čas celkem3 hod 15 minuty
Počet porcí: 5 porcí
Chod: polévky a vývary
Typ jídla: polévky
Národní kuchyně: anglická, asijská, česká, čínská, evropská, francouzská, italská, japonská, korejská, německá, orientální, polská, rakouská, španělská, středomořská, světová, thajská
Obtížnost: snadné
Speciální strava: pro děti od 1 roku

Ingredience

  • 1 kg kuřecí kosti, (krky, křídla, stehna)
  • 2 litry voda
  • 4 kuličky pepř, (celý)
  • 3 kuličky nové koření
  • 2 ks bobkový list
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česnek
  • 2 ks mrkev
  • 2 ks petržel
  • kousek celer
  • sůl , podle chuti

Jak na to

Pečení kostí:

  • Kuřecí kosti opláchněte a vložte na plech nebo do pekáče. Podlijte trochou vody a dejte péct do trouby při 200 °C na cca 50 minut. Tento krok můžete vynechat, ale věřte mi, že výsledek stojí za to! Díky pečení kostí se následně polévka nezakalí. 

Vaření vývaru:

  • Mezitím si očistěte zeleninu a nakrájejte. Nemusíte na drobné kousky, protože po uvaření nebudeme zeleninu dále používat.
  • Opečené kuřecí skelety dejte i s výpekem do hrnce, přidejte očistěnou zeleninu a zalijte vodou. Přidejte koření.
  • Vývar nechte 2-3 hodiny táhnout - nechte mírně probublávat v odkrytém hrnci na mírném stupni ohřevu. Pokud se vytvoří pěna, seberte ji lžicí.
  • Na závěr vývar sceďte. A máte hotovo!

Poznámky

Pokud neděláte polévku, ale chcete si vývar nechat pro další vaření, doporučuji po vychladnutí zamrazit. Můžete využít třeba formičky na led. Já si takto připravuji vývar pro omáčky. Je to mnohem zdravější a lepší varianta než kupovaný bujón.
Zkoušeli jste recept?Označte mě @bruneta_v_kuchyni_blog nebo přidejte tag #receptypodlebrunety
kuřecí křídla, kuřecí maso, kuřecí prsa, kuřecí stehna, vývar, z jednoho hrnce, základní recepty

Kuřecí vývar (základ pro další vaření)

Uvařte si poctivý kuřecí vývar z kostí, který je skvělým základem pro další dobroty. Toto není recept na polévku z kuřecího vývaru - to je jiný recept.
5 zatím 1 hodnocení
Čas přípravy15 minuty
Čas vaření/pečení3 hod
Čas celkem3 hod 15 minuty
Počet porcí: 5 porcí
Chod: polévky a vývary
Typ jídla: polévky
Národní kuchyně: anglická, asijská, česká, čínská, evropská, francouzská, italská, japonská, korejská, německá, orientální, polská, rakouská, španělská, středomořská, světová, thajská
Obtížnost: snadné
Speciální strava: pro děti od 1 roku

Ingredience

  • 1 kg kuřecí kosti, (krky, křídla, stehna)
  • 2 litry voda
  • 4 kuličky pepř, (celý)
  • 3 kuličky nové koření
  • 2 ks bobkový list
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česnek
  • 2 ks mrkev
  • 2 ks petržel
  • kousek celer
  • sůl , podle chuti

Jak na to

Pečení kostí:

  • Kuřecí kosti opláchněte a vložte na plech nebo do pekáče. Podlijte trochou vody a dejte péct do trouby při 200 °C na cca 50 minut. Tento krok můžete vynechat, ale věřte mi, že výsledek stojí za to! Díky pečení kostí se následně polévka nezakalí. 

Vaření vývaru:

  • Mezitím si očistěte zeleninu a nakrájejte. Nemusíte na drobné kousky, protože po uvaření nebudeme zeleninu dále používat.
  • Opečené kuřecí skelety dejte i s výpekem do hrnce, přidejte očistěnou zeleninu a zalijte vodou. Přidejte koření.
  • Vývar nechte 2-3 hodiny táhnout - nechte mírně probublávat v odkrytém hrnci na mírném stupni ohřevu. Pokud se vytvoří pěna, seberte ji lžicí.
  • Na závěr vývar sceďte. A máte hotovo!

Poznámky

Pokud neděláte polévku, ale chcete si vývar nechat pro další vaření, doporučuji po vychladnutí zamrazit. Můžete využít třeba formičky na led. Já si takto připravuji vývar pro omáčky. Je to mnohem zdravější a lepší varianta než kupovaný bujón.
Zkoušeli jste recept?Označte mě @bruneta_v_kuchyni_blog nebo přidejte tag #receptypodlebrunety
kuřecí křídla, kuřecí maso, kuřecí prsa, kuřecí stehna, vývar, z jednoho hrnce, základní recepty