Svatomartinské ořechové rohlíčky „martiny“

Svatomartinské ořechové rohlíčky "martiny"

Hledáte martinky na Svatomartinské hody? Vyzkoušejte tyto jednoduché ořechové rohlíčky.
3 zatím 1 hodnocení
Čas přípravy30 minuty
Čas vaření/pečení25 minuty
Odpočinek těsta1 hodina
Čas celkem1 hodina 55 minuty
Počet porcí: 32 rohlíčků
Chod: dezerty a pečení, předrkmy a chuťovky, snídaně a brunch, svačiny
Typ jídla: sladké pečivo, těsta
Národní kuchyně: česká, moravská
Obtížnost: pro zkušené

Ingredience

Na těsto:
  • 420 g hladká mouka
  • 250 g máslo
  • 250 ml smetana ke šlehání
  • špetka sůl
Na náplň:
  • 200 g vlašské ořechy
  • 150 g moučkový cukr
  • 1 bílek
  • 1 polévková lžíce hnědý rum
  • špetka skořice

Kuchyňské vybavení (může se hodit)

plech na pečení
pečicí papír
vál
váleček na těsto

Jak na to

Příprava těsta:

  • Připravte si mísu a do ní prosejte mouku. Do mouky nastrouhejte vychlazené máslo.
  • Přidejte vychlazenou smetanu a sůl a vypracujte hladké těsto. Těsto bude trochu lepit, ale další mouku nepřidávejte!
  • Zabalte těsto do fólie a dejte asi na 1 hodinu do lednice ztuhnout. Mezitím si připravte náplň tak, že smícháte všechny ingredience dohromady.

Po odpočinku těsta:

  • Předehřejte si troubu na 180 °C.
  • Těsto po vyjmutí z lednice rozdělte na 4 stejné části. Každou část následně vyválejte na kruh o průměru cca 30 cm. Každý kruh následně rozkrájejte na osminy.
  • Na vnější stranu vzniklých výsečí naneste lžičku ořechové náplně a směrem dovnitř zarolujte ruličku, kterou pak zahněte do podoby rohlíčku nebo podkovy.

Pečení:

  • Takto připravené rohlíčky položte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte na 180 °C cca 20–25 minut. Hotové rohlíčky pocukrujte a můžete podávat.

Poznámky

TIP: Místo ořechové náplně můžete použít povidla, makovou náplň, pudink nebo tvaroh.
Zkoušeli jste recept?Označte mě @bruneta_v_kuchyni_blog nebo přidejte tag #receptypodlebrunety
dětské oslavy, domácí pečivo, jako od babičky, nepočítám kalorie, pečení, svatý martin, Velikonoce

Svatomartinské ořechové rohlíčky "martiny"

Hledáte martinky na Svatomartinské hody? Vyzkoušejte tyto jednoduché ořechové rohlíčky.
3 zatím 1 hodnocení
Čas přípravy30 minuty
Čas vaření/pečení25 minuty
Odpočinek těsta1 hodina
Čas celkem1 hodina 55 minuty
Počet porcí: 32 rohlíčků
Chod: dezerty a pečení, předrkmy a chuťovky, snídaně a brunch, svačiny
Typ jídla: sladké pečivo, těsta
Národní kuchyně: česká, moravská
Obtížnost: pro zkušené

Ingredience

Na těsto:
  • 420 g hladká mouka
  • 250 g máslo
  • 250 ml smetana ke šlehání
  • špetka sůl
Na náplň:
  • 200 g vlašské ořechy
  • 150 g moučkový cukr
  • 1 bílek
  • 1 polévková lžíce hnědý rum
  • špetka skořice

Kuchyňské vybavení (může se hodit)

plech na pečení
pečicí papír
vál
váleček na těsto

Jak na to

Příprava těsta:

  • Připravte si mísu a do ní prosejte mouku. Do mouky nastrouhejte vychlazené máslo.
  • Přidejte vychlazenou smetanu a sůl a vypracujte hladké těsto. Těsto bude trochu lepit, ale další mouku nepřidávejte!
  • Zabalte těsto do fólie a dejte asi na 1 hodinu do lednice ztuhnout. Mezitím si připravte náplň tak, že smícháte všechny ingredience dohromady.

Po odpočinku těsta:

  • Předehřejte si troubu na 180 °C.
  • Těsto po vyjmutí z lednice rozdělte na 4 stejné části. Každou část následně vyválejte na kruh o průměru cca 30 cm. Každý kruh následně rozkrájejte na osminy.
  • Na vnější stranu vzniklých výsečí naneste lžičku ořechové náplně a směrem dovnitř zarolujte ruličku, kterou pak zahněte do podoby rohlíčku nebo podkovy.

Pečení:

  • Takto připravené rohlíčky položte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte na 180 °C cca 20–25 minut. Hotové rohlíčky pocukrujte a můžete podávat.

Poznámky

TIP: Místo ořechové náplně můžete použít povidla, makovou náplň, pudink nebo tvaroh.
Zkoušeli jste recept?Označte mě @bruneta_v_kuchyni_blog nebo přidejte tag #receptypodlebrunety
dětské oslavy, domácí pečivo, jako od babičky, nepočítám kalorie, pečení, svatý martin, Velikonoce