Tradiční česnečka se sýrem podle mé mamky
Tradiční česnečka se sýrem podle mé mamky
Voňavá česnečka s kousky sýra na kocovinu, na zahřátí i pro běžný den.
Počet porcí: 4 porce
Ingredience
- 1 ks brambor
- 1 l zeleninový vývar, (pokud nemáte vývar, můžete nahradit 1 l vody a zeleninovým bujonem)
- 6-8 stroužků česnek
- 1 ks vejce
- majoránka
- sůl
- pepř
- tvrdý sýr
chleba nebo opečený toust
Jak na to
- Nejdříve si připravíme ingredience – oloupeme si česnek a bramboru. Větší bramboru nakrájíme na menší kostičky a ty vhodíme do hrnce s 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru. Pokud nemáte vývar, můžete vložit do 1 litru vody a přidat kvalitní zeleninový bujon. Dáme vařit až do změknutí brambor.
- Mezitím si nakrájíme chleba na kostky a dáme opražit na suchou pánev bez oleje. Od pánve nikam nechoďte, aby vám chleba nezačal hořet a důkladně promíchávejte. Aby byl opečený ze všech stran. Pokud máte toaster a toastový chleba, je to trochu jednoduší v tom, že můžete dát toast do tousteru a poté jen nakrájet na menší kostičky.
- Jakmile budou brambory uvařené, přidáme do hrnce prolisovaný česnek a pořádně promícháme. Přidáme sušenou majoránku, špetku pepře a ochutnáme. Pokud se nám zdá polévka málo slaná, přidáme trochu soli.
- Stáhneme plamen na minimum, do polévky rozklepneme jedno vejce a pořádně promícháme. Nelekejte se – vejce se bude ihned srážet.
- Máme hotovo a můžeme servírovat hned dvěma způsoby:1. způsob: Pečené kousky chleba a kostičky sýra vložíme přímo do misky. A hrnec přineseme na stůl, aby si každý nalil polévku do připravené misky.2. způsob: Kousky sýra i opečené kousky chleba dáme zvlášť do mističky, aby si nabral každý podle libosti.
Nutriční hodnoty
Kalorie: 36kcal | Sacharidy: 4g | Bílkoviny: 2g | Tuky: 2g | Nasycené mastné kyseliny: 1g | Cholesterol: 59mg | Vláknina: 0.04g | Cukr: 2g | Vápník: 11mg
Zkoušeli jste recept?Označte mě @brunetavkuchyni nebo přidejte tag #receptypodlebrunety