Třešňové sušenky s čokoládou (Valentýnské sušenky)
Třešňové sušenky s čokoládou (Valentýnské sušenky)
Zamilované třešňové sušenky s čokoládou se skvěle hodí jako občerstvení na Valentýna, ale i na další oslavy. Navíc je můžete připravit i jako jedlý dárek pro své blízké.
Počet porcí: 16 ks
Ingredience
- 55 g máslo, pokojové teploty
- 200-270 g hladká mouka
- ½ lžičky jedlá soda
- 110 g bílý cukr
- 110 g třtinový cukr
- 1 ks vejce
- 200 g Maraschino koktejlové třešně, nasekané
- 1 lžička Maraschino koktejlové třešně, šťáva
- 1 lžička vanilkový extrakt
- 180 g čokoládové lupínky
- ½ lžičky sůl
nepovinné na ozdobu: jedlé třpytky, srdíčkový posyp
Kuchyňské vybavení (může se hodit)
Jak na to
- Předehřejte troubu na 180℃ a vyložte si plech pečicím papírem.
- Ve velké míse nebo pomocí kuchyňského robota vymíchejte změklé máslo s bílým i třtinovým cukrem.
- Následně přidejte vejce a vanilkový extrakt a míchejte, dokud se ingredience nezapracují do těsta.
- Nyní už můžete míchat na nižší rychlost. Do připravené směsi přilijte šťávu z koktejlových třešní.
- Ve 2. míse si připravte sypké ingredience - smíchejte cca 200 g hladké mouky, jedlou sodu a sůl.
- Nyní část sypkou směs postupně vmíchejte do první směsi z másla, cukru, vejce a šťávy. Míchejte, dokud se ingredience nespojí. Mělo by vzniknout lehce lepivé těsto, ze kterého jdou ale válet kuličky. Pokud to není ono, přidejte ještě trochu mouky a zamíchejte.
- Lžicí vmíchejte kousky koktejlových třešní a čokoládové lupínky.
- Pomocí dvou lžiček vytvořte z těsta stejně velké kuličky.
- Kuličky naskládejte vedle sebe na pečicí papír a zmáčkněte, aby z nich byly placičky. Nebo můžete tvarovat i srdíčka, ale nezapomeňte, že mohou sušenky změnit tvar.
- Pečte v troubě cca 12-15 minut podle potřeby. Hotové sušenky poznáte podle hnědých okrajů a neprůhledného vršku sušenek.
- Hotové sušenky nechte vychladnout na mřížce. Pokud je chcete zdobit posypem, tak ještě za tepla.
Poznámky
Takto připravené sušenky můžete skladovat ve vzduchotěsné nádobě po dobu až 5 dnů při pokojové teplotě. Nebo se dají také zamrazit na 3 měsíce - stačí je vložit do vzduchotěsné nádoby vhodné do mrazáku nebo do sáčku. Až je budete chtít sníst, stačí je jen nechat rozmrazit při pokojové teplotě na talířku.
Ale nejlepší jsou čerstvé! A garantuji vám, že se po nich jen zapráší.
Tip Brunety: Tyto sušenky jsou i skvělým tipem na jedlý dárek!
Nutriční hodnoty
Kalorie: 206kcal | Sacharidy: 35g | Bílkoviny: 2g | Tuky: 7g | Nasycené mastné kyseliny: 4g | Cholesterol: 23mg | Vláknina: 1g | Cukr: 25g | Vápník: 20mg
Zkoušeli jste recept?Označte mě @brunetavkuchyni nebo přidejte tag #receptypodlebrunety