Domácí listové těsto

Domácí listové těsto

Kupované listové těsto máte připravené hned, ale chutí a vůní se žádné kupované tomu domácímu nevyrovná! A pozor - můžete si ho i zamrazit.
5 zatím 1 hodnocení
Čas přípravy30 minuty
Nicnedělání10 hod
Čas celkem10 hod 30 minuty
Počet porcí: 1 plát
Chod: dezerty a pečení, domácí pečivo, předrkmy a chuťovky
Typ jídla: těsta
Národní kuchyně: česká, světová
Obtížnost: pro zkušené

Ingredience

Ingredience na "vodánek":
  • 250 g hladká mouka
  • 2 lžíce olej, (řepkový nebo slunečnicový)
  • 2 lžíce ocet
  • 2 lžíce rum
  • 2 ks žloutek
  • 6 lžic voda, (musí být vlažná)
  • 1 špetka sůl
Ingredience na tukovou část:
  • 250 g máslo
  • 100 g hladká mouka, (pšeničná)

Kuchyňské vybavení (může se hodit)

vál
váleček na těsto

Jak na to

  • U listového těsta je důležité vytvořit 2 části – tukovou část a vodovou část, tzv. vodánek.

Tuková část:

  • Máslo nechte změknout při pokojové teplotě a následně ho zapracujte s moukou. (Ideálně v kuchyňském robotu)
  • Vytvořené těsto dejte vychladit do lednice alespoň na 1 hodinu.

Vodová část ("vodánek"):

  • Nyní zpracujte vodovou část. Hladkou mouku, olej, ocet, rum, žloutky, vodu a sůl dejte do kuchyňského robota a za pomoci háku nechte cca 10 minut zpracovávat těsto.
  • I těsto vodové části nechte alespoň hodinu chladit v ledničce.

Kompletace listového těsta:

  • Po hodině chlazení vyndejte tukovou část, vložte ji mezi 2 archy pečicího papíru a rozválejte na čtverec. Poté rozválejte do obdélníku i vodovou část a vložte do ní tu tukovou.
  • Těsto přeložte jednou a podruhé. A následně válečkem rozválejte, aby se obě těsta propojila. Poté znovu přeložte. A rozválejte.
    Čím víckrát přeložíte a rozválíte, tím více těsto bude listovat – vrstvit. Pozor ale na to, že máslo začne měknout a těsto začne být moc tučné . V tomto okamžiku těsto přeložte a dejte zachladit cca na 1 hodinu.
  • Pokud chcete mít dokonalé listové těsto, po hodinu ho znovu přeložte a vraťte do ledničky. Takto připravené listové těsto dejte vychladit do druhého dne.
    Rovnou z něj pak můžete péct nebo ho zmrazit do zásoby.

Poznámky

Kupované listové těsto se tomu domácímu chutí nevyrovná!
Domácí listové těsto voní po másle, chuťově je mnohem lepší, textura je nadýchanější a lépe se s ním pracuje. Kupované listové těsto je většinou vyrobeno z náhražky másla (margarínu), což se odráží i na jeho chuti. Bezespornou výhodou kupovaného listového těsta je samozřejmě rychlost a to, že je již hotové. Povidlové šátečky z kupovaného listového těsta máte za 15 minut hotové. U domácího listového těsta je samozřejmě čas delší - většinou okolo 2-3 hodin.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 3145kcal | Sacharidy: 257g | Bílkoviny: 41g | Tuky: 215g | Nasycené mastné kyseliny: 121g | Cholesterol: 622mg | Vláknina: 11g | Cukr: 8g | Vápník: 121mg
Zkoušeli jste recept?Označte mě @brunetavkuchyni nebo přidejte tag #receptypodlebrunety
domácí pečivo, listové těsto, základní recepty