Dýňové karbanátky z máslové dýně

Dýňové karbanátky z máslové dýně

Vyzkoušejte lahodné dýňové karbanátky z máslové dýně. Jsou šťavnaté, zdravé a voňavé.
Ještě nikdo nehodnotil
Čas přípravy20 minuty
Čas vaření/pečení40 minuty
Čas celkem1 hodina
Počet porcí: 4 porce
Typ jídla: maso
Národní kuchyně: americká, světová
Obtížnost: snadné
Speciální strava: bezlaktózové, bezlepkové
Příležitost: Halloween, recepty pro každý den, večer s přáteli

Ingredience

  • 1 ks máslová dýně, (může být i Hokaido)
  • 0,5 kg mleté maso, (ideálně mix hovězí a vepřové)
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česnek
  • 2 ks vejce
  • 150 g sýr Gouda
  • ovesné vločky, (podle potřeby)
  • oregano, (podle chuti)
  • bazalka, (podle chuti)
  • sůl, (podle chuti)
  • pepř, (podle chuti)
  • 1 lžíce olej

Kuchyňské vybavení (může se hodit)

Jak na to

  • Máslovou dýni rozkrojte podélně na půl, vyndejte z její spodní buclaté části semínka a vydlabejte dužinu.  Cibuli i česnek zbavte slupky.
  • Použijete ke své práci mixér, což vám ušetří tak 10-15 minut krájení a strouhání (a potok slz). V tomto případě rozkrojte cibuli na čtvrtinu a dejte ji do mixéru. Přidejte oloupaný česnek, sýr a vydlabanou dužinu. Vše rozmixujte.
  • Předehřejte si troubu na 180℃. Potom do velké mísy dáte mleté maso, přidáte ingredience výše (cibuli, dýni, česnek, sýr), rozklepnete 2 vejce, přidáte špetku soli, pepře, oregana a bazalky. Vše důkladně omytýma rukama zamícháte.
  • A teď bude potřeba zkoušet pokus a omyl. Přidejte do směsi ovesné vločky, zamíchejte a vyzkoušejte, jestli jdou tvořit karbanátky, které drží pohromadě. Pokud ne, přidejte víc ovesných vloček.
  • Pokud drží směs tvar, tvarujte stejně velké kuličky nebo placičky (nebo si můžete vytáhnout formičky a piplat se s tvary, ale je to na dlouho). Kuličky, placičky nebo dýně vložte na plech vyložený pečicím papírem. Každou stranu můžete lehce zakápnout olejem. Pečte 20 minut z každé strany.
  • Můžete podávat s bramborami, bramborovou kaší nebo zeleninou. Dobrou chuť!

Poznámky

Já recept dělala z máslové dýně, ale určitě můžete zkusit verzi z Hokaido nebo muškátové dýně. Pozor na to, že každý druh dýně má svou typickou chuť a konzistenci, která ovlivní výslednou chuť karbanátků.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 1820kcal | Sacharidy: 4g | Bílkoviny: 124g | Tuky: 142g | Nasycené mastné kyseliny: 65g | Cholesterol: 533mg | Vláknina: 0.1g | Cukr: 3g | Vápník: 1145mg
Zkoušeli jste recept?Označte mě @brunetavkuchyni nebo přidejte tag #receptypodlebrunety
dýňová sezóna, jako od babičky, mleté maso, pečení, z jednoho hrnce