recenze hmyzarna.cz
| |

Hmyzárna – jedlý hmyz jako jídlo budoucnosti

Dnes mám pro vás recenzi na e-shop Hmyzárna a na jejich jedlé hmyzí produkty od křupavých cvrčků, přes hmyzí protein až po hmyzí proteinové chipsy a pochutiny. Představuji vám křupavé jídlo budoucnosti, které si zamiluje každý!

Když se řekne jedlý hmyz, většině lidem se udělá mdlo. Ale víte, že je to opravdová pochoutka? Navíc je plná přírodních proteinů! A jako bonus – pěstování jedlého hmyzu je šetrné k životnímu prostředí.

Hmyzárna má tolik produktů, že si z nich vybere opravdu každý. Ať už jste milovník křupajících cvrčků s chilli nebo dáváte přednost hmyzímu proteinu, tady si prostě vyberete. Dlouho jsem přemýšlela, jak tuto recenzi pojmout, protože tu nemám jen fanoušky hmyzu, ale také čtenáře, kterým se vybaví spíše hláška ze známého českého filmu „to je hnus, velebnosti!“. A rozhodla jsem se, že vám představím jednotlivé kategorie a svůj postoj k jedlému hmyzu.

příroda

Já a jedlý hmyz

Jedlý hmyz jsem ochutnala před pár lety na food festivalu v Pardubicích. Měla jsem křupavé cvrčky na česneku a opečené kobylky na másle s bylinkami. A řeknu vám, že nejhorší na tom je ten pocit, že jíte cvrčky a kobylky. Respektive při prvním soustu. Trvalo mi 15 minut, než jsem ochutnala první sousto. A světe div se, bylo to skvělé! Přirovnala bych to ke křupkám nebo oříškům. Fakt lahoda! Takže největší nepřítel jedlého hmyzu je váš vlastní mozek!

Proč jíst jedlý hmyz?

Jedlý hmyz je stále populárnější a jsem ráda, že mám ve svém okolí lidi, kteří si ho rádi dají. Ale i pro vás mám hned několik důvodů, proč začít jíst jedlý hmyz:

  • Vysoký obsah živin – hmyz je plný přírodních bílkovin, které jsou důležité pro lidské tělo. A navíc některé druhy hmyzu, jako například kobylky, cvrčci nebo housenky, jsou bohaté na esenciální aminokyseliny, železo a další důležité minerály.
  • Rozmanitost – jedlý hmyz může být součástí pestré a vyvážené stravy. Můžete objevovat nové chutě nebo vylepšit své recepty.
  • Udržitelnost – s otázkou udržitelnosti zemědělství a produkce potravin se potýkají lidé na celém světě. Jedlý hmyz nabízí relativně efektivní způsob, jak získávat potravu bohatou na bílkoviny s menším dopadem na životní prostředí.
  • Ochrana životního prostředí – produkce hmyzu je šetrnější k životnímu prostředí než chovatelství tradičních zvířat. Hmyz potřebuje méně vody, půdy a krmiva na svůj růst a vývoj, což může snížit ekologickou stopu produkce potravin.
  • Tradice a kultura – v mnoha zemích je konzumace hmyzu tradiční součástí stravy. Nevím, jak moc cestujete, ale mnoho kultur považuje hmyz za chutné a výživné jídlo.

Jedlý hmyz z e-shopu Hmyzárna

Navázala jsem spolupráci s e-shopem Hmyzárna, kde najdete několik produktů z jedlého hmyzu v různých podobách. Dostala jsem otestování ochutnávkový balíček, který obsahoval opravdu vše, co potřebujete na dobrou hmyzí party!

Rozhodla jsem se, že vám jednotlivé produkty zhodnotím vlastními slovy. Hmyzí dobroty se mnou testoval můj manžel a některé kousky také celá jeho rodina na oslavě narozenin.

Jedlý hmyz na sladko i na slano

Nejdřív ze všeho jsme se pustili do balení sušených cvrčků Party bugs Mexican BBQ. A jsem ráda, že i přes koření je cítit chuť cvrčků. Tohle balení se zaručeně neztratí na žádné party nebo jako křupání večer k televizi. A rozhodně ho můžete darovat, protože balení je promakané a chuť je fakt výborná. A pokud neholdujete mexickému BBQ, zvolte si další příchuť z nabídky – třeba Asian Fusion, Cheesy Cheddar, Blue cheese a další.

Hmyzárna Party bugs Mexican BBQ

Potom jsme ochutnali křupavé Červíky s příchutí parmezánu od značky Grig. Červíky vidíte, takže chápu, že to na první pohled není moc lákavé, ale jakmile ochutnáte, změníte názor. Přiznám se, že červíky s parmezánem jsem měla poprvé a bylo to skvělé.

Červíci s příchutí parmezánu od značky Grig

V balíčku jsem měla ještě Lahodné cvrčky od WormUp Natural a Crispy červíky od Black FOOD MRKT. Značku WormUp znám, ale zamilovala jsem se spíše do ochucených červíků než do Natural verze. Ale to je věc chuťových pohárků a preferencí. Jedlý hmyz bez soli milují hlavně sportovci, kteří potřebují bílkoviny, ale žádné další zbytečnosti jako je sůl k tomu. Ale dají se použít třeba na vaření. Můžete je přidat do těstovin, na pizzu nebo do salátu. O značce Black FOOD MRKT jsem slyšela poprvé, ale jejích křupaví červíci se solí byli jako arašídy. Skvělé k večernímu křupání!

Lahodné cvrčky od WormUp Natural a Crispy červíky od Black FOOD MRKT

Co mě ale překvapilo nejvíc byly Cvrčci v mléčné čokoládě od Grig. Jedlý hmyz na sladko jsem měla poprvé a bylo to neuvěřitelně lahodné! Přirovnala bych to k tomu, když máte oplatek ze sušenky obalený v čokoládě. Prostě mňam!

Hmyzárna Cvrčci v mléčné čokoládě od Grig

Jedlý hmyz, který nevypadá jako jedlý hmyz

A teď přejdeme k potravinám, které obsahují jedlý hmyz, takže mají více živin a proteinů, ale rozhodně jako jedlý hmyz nevypadají. Tuhle kategorii bych shrnula asi tak: „když mi neřeknete, že v tom jedlý hmyz je, nepoznám to.“ a je to ideální kategorie pro všechny, kteří chtějí jíst zdravě, udržitelně, výživně, ale pomyšlení na cvrčky, kobylky a červíky jim zvedá žaludek.

Máme tu Proteinové chipsy s cvrččí moukou s příchutí česneku a bylinek od značky Sens. Jsou skvělé k televizi nebo jen tak jako svačinka na cesty. V celém balení je 20 g bílkovin, což je super, protože právě s bílkovinami docela bojuji. Tyhle chipsy jsou chuťově jako česnekové brambůrky, ale mnohem výživnější. Podobnou pochoutkou k telce jsou i Cricket sticks chilli od Grig, které jsou lehce pikantní. Tahle dobrota je vyrobená z pšeničné mouky a cvrččího prášku.

Proteinové chipsy s cvrččí moukou s příchutí česneku a bylinek od značky Sens

Další potravinou, kde budete celé cvrčky hledat marně je Cvrččí granola od Grig. Obsahuje ovesné vločky, čokoládu, lískové a vlašské ořechy, cvrččí prášek, agáve sirup a kokosové olej. Můžete si granolu přimíchat do tvarohu, jogurtu nebo do mléka. A jediné, co mi na této granole vadí je to, že si jí nepřipravím doma.

Další doplnění bílkovin poskytuje Čokoládový protein s cvrččím práškem od Sens, který má v jedné porci 70 bílkovin. A chuťově je skvělý – teda, zkoušela jsem s mlékem, protože s vodou mi proteinové prášky nechutnají.

Čokoládový protein s cvrččím práškem od Sens

Co jsem ještě neměla šanci vyzkoušet, ale moc se na to těším je Sens Cvrččí mouka – Proteinový prášek na vaření a pečení. Jsem zvědavá na konzistenci a chuť prášku a samozřejmě vám sem potom nasdílím nějaké recepty. Třeba na mé milované lívance! A moc se těším také na Proteinové těstoviny s cvrččí moukou. A přiznám se, že jsem neměla ani ponětí, že už se dělají i těstoviny! A i ony mají větší množství bílkovin než klasické semolinové nebo vaječné těstoviny!

Hmyzárna Proteinové těstoviny s cvrččí moukou

Kde koupit hmyzí dobroty?

Všechny tyto hmyzí dobroty (a samozřejmě mnohem víc) můžete koupit na e-shopu Hmyzarna.cz. Navíc mám pro vás dárek a tím je 10% sleva na celý nákup. Stačí zadat slevový kód BRUNETAVKUCHYNI. Akce platí do konce srpna 2024, tak šup šup nakupovat a ochutnávat!

Tímto děkuji e-shopu hmyzarna.cz za možnost ochutnat i jiné hmyzí dobroty a rozšíření obzorů ohledně jedlého hmyzu! A samozřejmě za spolupráci!

Nalákala jsem vás? V tom případě budu ráda za komentář, co jste ochutnali!

Podobné články

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *