recept na sekanou s medvědím česnekem
|

Recept: velikonoční sekaná s vejcem a bylinkovým pestem

Velikonoce se blíží! I když letos budou Velikonoce trochu jiné než obvykle, neznamená to, že si nemůžete užít rodinnou pohodu. Dnes vám ukážu velikonoční recept – čeká vás velikonoční sekaná s vejcem a bylinkovým pestem. 

Příběh receptu

Pro věřící jsou Velikonoce nejdůležitějšími svátky v roce, protože jsou spjaté s památkou smrti a zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Pro ostatní je to spíše pěkná tradice předávaná z generace na generaci. S tím, že každý kraj a dokonce i každá rodina má různé zvyky, které dodržuje.

Na Velikonoční pondělí se většinou dělá slavnostní oběd v podobě jehněčího masa, kachny nebo velikonoční sekané. Od své kolegyně z práce jsem dostala domácí pesto z medvědího česneku, a napadlo mě využít ho právě do slavnostní velikonoční sekané s vejcem.

No a proč vejce? Vajíčko je jedním symbolem Velikonoc. Jde o symbol nového života, plodnosti, úrodnosti a narození. Proto do velikonoční sekané rozhodně patří! Ale dost poučování a povídání. Máte přeci hlad, ne?

Velikonoční sekaná s vejcem a bylinkovým pestem

obtížnost: snadné • doba přípravy: cca 15 minut • doba pečení: 60 minut • počet porcí: 4 porce

recept na sekanou s medvědím česnekem

  • 0,5 kg mletého masa
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • hrst strouhanky
  • 5 vajec
  • sůl, pepř, majoránka
  • bazalkové pesto nebo pesto z medvědího česneku
  • olej
  • voda na podlití

Postup

Nejdříve si v mírně osolené vodě uvaříme 3 vejce na tvrdo. Mezitím si vyndáme maso z ledničky, aby nebylo studené a oloupeme si cibuli a česnek.

Maso dáme do velké mísy a přidáme k němu na jemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a hrst strouhanky. Do této směsi rozklepneme dvě vejce a celou směs osolíme, opepříme a přidáme majoránku. Celou tuto směs důkladně promícháme, aby se spojila v jeden velký celek.

Chvíli necháme směs odpočinout a mezitím si oloupeme uvařená vajíčka a předehřejeme troubu na 180°C. Maso si rozprostřeme na pečící papír nebo potravinářskou folii a lehce ho potřeme bazalkovým nebo česnekovým pestem. Na pesto poklademe na polovinu rozkrojená vajíčka. Maso zabalíme do velké šišky, aby bylo vajíčko schované uvnitř sekané.

Sekanou vložíme do pekáčku a podlijeme asi 1 cm studené vody. Pečeme v troubě na 180°C po dobu přibližně jedné hodiny.

Hotovou velikonoční sekanou s vejcem můžete podávat s bramborovou kaší, pečenými brambory nebo domácím pečivem a zeleninou. Doufám, že vám a vaší rodině bude velikonoční sekaná s vejcem chutnat stejně jako mému příteli.

Fotopostup

velikonoční sekaná s medvědím česnekem

Velikonoční sekaná s vejcem a bylinkovým pestem

Zdravá velikonoční dobrota pro celou rodinu!
5 zatím 1 hodnocení
Čas přípravy15 minuty
Čas vaření/pečení1 hodina
Čas celkem1 hodina 15 minuty
Počet porcí: 4 porce
Typ jídla: maso
Národní kuchyně: česká, německá
Obtížnost: pro zkušené
Příležitost: recepty pro každý den, večer s přáteli, Velikonoce, vykuchtěno ze zbytků

Ingredience

  • 0,5 kg mleté maso, (ideálně mix hovězí a vepřové)
  • 2 ks cibule
  • 2 stroužky česnek
  • 1 hrst strouhanka
  • 5 ks vejce
  • sůl, (podle chuti)
  • majoránka, (podle chuti)
  • pepř, (podle chuti)
  • pesto z medvědího česneku, (nebo bazalkové pesto)
  • olej
  • voda na podlití
vhodná příloha: bramborová kaše, pečené brambory, zeleninový salát, domácí pečivo

Kuchyňské vybavení (může se hodit)

Jak na to

  • Nejdříve si v mírně osolené vodě uvaříme 3 vejce na tvrdo. Mezitím si vyndáme maso z ledničky, aby nebylo studené a oloupeme si cibuli a česnek.
  • Maso dáme do velké mísy a přidáme k němu na jemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a hrst strouhanky. Do této směsi rozklepneme dvě vejce a celou směs osolíme, opepříme a přidáme majoránku. Celou tuto směs důkladně promícháme, aby se spojila v jeden velký celek.
  • Chvíli necháme směs odpočinout a mezitím si oloupeme uvařená vajíčka a předehřejeme troubu na 180°C. Maso si rozprostřeme na pečící papír nebo potravinářskou folii a lehce ho potřeme bazalkovým nebo česnekovým pestem. Na pesto poklademe na polovinu rozkrojená vajíčka. Maso zabalíme do velké šišky, aby bylo vajíčko schované uvnitř sekané.
  • Sekanou vložíme do pekáčku a podlijeme asi 1 cm studené vody. Pečeme v troubě na 180°C po dobu přibližně jedné hodiny.
  • Hotovou velikonoční sekanou s vejcem můžete podávat s bramborovou kaší, pečenými brambory nebo domácím pečivem a zeleninou.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 321kcal | Sacharidy: 0.4g | Bílkoviny: 22g | Tuky: 25g | Nasycené mastné kyseliny: 10g | Cholesterol: 93mg | Vláknina: 0.04g | Cukr: 0.04g | Vápník: 24mg
Zkoušeli jste recept?Označte mě @brunetavkuchyni nebo přidejte tag #receptypodlebrunety
jako od babičky, jídlo do krabičky, mleté maso, Velikonoce, základní recepty

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu