vánoční perníčky s perníkovým kořením recept
| |

Recept na vánoční medové perníčky bez másla

Vyzkoušejte recept na vánoční medové perníčky, které zvládnete i s dětmi. Jsou lahodné, výborné a jen se po nich zapráší. Navíc nádherně voní!

Vánoční perníčky prostě miluju! Bez nich by mé Vánoce nebyly Vánocemi. Každý rok zkouším nový a nový recept, ale nejvíce jsem si oblíbila recept na vánoční medové perníčky nebo vánoční perníčky s perníkovým kořením. A ráda se s vámi o tento recept podělím.

Tyto vánoční medové perníčky si připravte předem, protože potřebují nějakou chvíli uležet.

Perníčky měkké ihned vs. ty, které potřebují čas

V čem jsou rozdílné vánoční perníčky, které jsou měkké ihned (a můžete je udělat těsně před Vánoci) a těmi, které potřebují čas na změknutí? Trvanlivé perníčky, které vyžadují čas na odležení, mají větší podíl medu. Med je nejenom sladidlo, ale také konzervant, díky kterému vydrží perníčky trvanlivé velmi dlouho. Ale potřebují čas na změknutí. Někdo dělá perníčky několik měsíců předem a vydrží mu až do Vánoc? Proč? Protože nemají žádný cukr, ale pouze med.

Perníčky, které jsou měkké ihned mají naopak více cukru a vajec. Tato kombinace přispívá k větší vláčnosti a není potřeba dlouhého odležení. Proto můžete takové perníčky dělat i několik dní před Vánoci.

Jak už jsem ale řekla, tento recept je vhodný dělat několik týdnů před Vánocemi. Podle mého vánočního plánu pečení cukroví doporučuji připravit a upéct perníčky mezi 1. a 2. adventem. Zdobit můžete 3. advent nebo před Vánoci.

Recept na vánoční medové perníčky

anýzové perníčky recept

Ingredience na těsto:

  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 500 g medu
  • 250 g moučkového cukru
  • 4 žloutky
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • špetka prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička skořice
  • špetka zázvoru
  • 2 čajové lžičky perníkového koření (může být kupované, ale i domácí)
  • 1 čajová lžička anýzu
  • 2 čajové lžičky holandského kakaa pro obarvení
  • na potření: 1 bílek z vejce
  • ještě potřebujete: hrst hladké mouky na pomoučení válu


Ingredience na polevu:

  • 1 bílek
  • 160 g moučkového cukru
  • 2 čajové lžičky škrobu
  • 1 čajová lžička citronové šťávy

Postup:

1. fáze příprava těsta

Nejdřív si všechny ingredience připravte na kuchyňskou linku. Je lepší, když má vše pokojovou teplotu.
Následně si rozehřejte med a prosejte do něj mouku. Pořádně těsto zapracujte. Nelekejte se, že bude řídké až kašovité. V tomto okamžiku je to normální. Já používám kuchyňského robota, abych si usnadnila práci.
Nechte těsto trochu vychladnout, aby nebylo horké. Když přidáte prášek do pečiva, sodu a žloutky do horkého těsta, začnou suroviny vlivem tepla reagovat ihned. A to zatím nechceme! Takže zbytek ingrediencí přidejte do těsta až po jeho vychladnutí.
Vypracované těsto zabalte do alobalu a nechte odpočívat v ledničce minimálně přes noc, ale klidně můžete nechat až 3 dny.

2. fáze pečení

V této fázi budeme válet těsto, vykrajovat a péct. To většinou baví i děti.

Předehřejte troubu na 155°C a mezitím si připravte vál a plechy na pečení. Plechy vyložte pečicím papírem a dejte je zatím bokem.

Vyndejte si těsto z lednice a po kusech ho rozválejte na pomoučeném vále na 3-4 mm pláty.

TIP Brunety: Pokud vám přijde, že se těsto lepí, přidejte ještě trochu mouky. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte trochu vody.

Vykrajujte různé vánoční tvary a motivy a vykrájené perníčky vložte na pečicí papír. Perníčky pečte při 155°C cca 10 minut do světle zlaté až růžové barvy. Pokud to přeženete, nebude se jim chtít změknout. Ještě teplé perníčky potřete bílkem pro větší lesk.

pečení vánočních perníčků

Po vychladnutí můžete perníčky naskládat do papírové nebo plechové krabice a nechat je minimálně 10 dní změknout. Já přidávám do krabice jedno jablko, ze kterého perníčky natahují vlhkost.

3. fáze zdobení

Když jsou perníčky měkké, můžete se pustit do jejich zdobení. Já si vytvářím polevu podle receptu babičky – tedy tradičně z bílku, cukru, škrobu a citronové šťávy. Ale pokud si chcete ulehčit práci, můžete si koupit již hotovou polevu nebo směs na zdobení perníčků.

Cukr a škrob prosejte, abyste neměli v polevě hrudky. Vše smíchejte dohromady a pořádně zamíchejte. Cukrová poleva musí být hladká, aby neucpávala zdobící špičku. Konzistence by měla být taková, aby nestékala při zdobení, ale ne příliš hustá. Musí přilnout k perníčku, protože jinak by po zaschnutí odpadávala.
Recept na vánoční prvorepublikové perníčky
Když vyladíte polevu, můžete si vzít na pomoc zdobící špičku a rovnou zdobit. Fantazii se meze nekladou! 🙂

Vánoční medové perníčky bez másla

Perníčky, které jsou měkké ihned mají naopak více cukru a vajec. Tato kombinace přispívá k větší vláčnosti a není potřeba dlouhého odležení. Proto můžete takové perníčky dělat i několik dní před Vánoci.
Ještě nikdo nehodnotil
Čas přípravy40 minuty
Čas vaření/pečení15 minuty
Nicnedělání8 hod
Čas celkem8 hod 55 minuty
Počet porcí: 70 ks
Typ jídla: cukroví, sladká jídla
Národní kuchyně: česká
Obtížnost: pro zkušené
Speciální strava: bezlaktózové
Příležitost: Silvestr, Vánoce

Ingredience

Ingredience na perníčky:
  • 500 g hladká mouka
  • 500 g med
  • 250 g moučkový cukr
  • 4 ks žloutek
  • ½ čajová lžička jedlá soda
  • špetka kypřicí prášek
  • 2 čajové lžičky perníkové koření
  • 1 čajová lžička skořice
  • špetka mletý zázvor
  • špetka anýz
  • 2 čajové lžičky holandské kakao
na potření: 1 bílek z vejce
ještě potřebujete: hrst hladké mouky na pomoučení válu
Ingredience na polevu:
  • 1 ks bílek
  • 160 g moučkový cukr
  • 1 čajová lžička citronová šťáva
  • 2 čajové lžičky bramborový škrob

Kuchyňské vybavení (může se hodit)

plech na pečení
pečicí papír
vál
váleček

Jak na to

Příprava těsta

  • Nejdřív si všechny ingredience připravte na kuchyňskou linku. Je lepší, když má vše pokojovou teplotu
  • Následně si rozehřejte med a prosejte do něj mouku. Pořádně těsto zapracujte. Nelekejte se, že bude řídké až kašovité. V tomto okamžiku je to normální. Já používám kuchyňského robota, abych si usnadnila práci. Nechte těsto trochu vychladnout, aby nebylo horké. Když přidáte prášek do pečiva, sodu a žloutky do horkého těsta, začnou suroviny vlivem tepla reagovat ihned. A to zatím nechceme! Takže zbytek ingrediencí přidejte do těsta až po jeho vychladnutí. 
  • Vypracované těsto zabalte do alobalu a nechte odpočívat v ledničce minimálně přes noc, ale klidně můžete nechat až 3 dny. 

Vykrajování a pečení:

  • Předehřejte troubu na 155°C a mezitím si připravte vál a plechy na pečení. Plechy vyložte pečicím papírem a dejte je zatím bokem.
    Vyndejte si těsto z lednice a po kusech ho rozválejte na pomoučeném vále na 3-4 mm pláty.
    TIP Brunety: Pokud vám přijde, že se těsto lepí, přidejte ještě trochu mouky. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte trochu vody.
  • Vykrajujte různé vánoční tvary a motivy a vykrájené perníčky vložte na pečicí papír. Perníčky pečte při 155°C cca 10 minut do světle zlaté až růžové barvy. Pokud to přeženete, nebude se jim chtít změknout. Ještě teplé perníčky potřete bílkem pro větší lesk.
  • Po vychladnutí můžete perníčky naskládat do papírové nebo plechové krabice a nechat je minimálně 10 dní změknout. Já přidávám do krabice jedno jablko, ze kterého perníčky natahují vlhkost.

Příprava polevy

  • Cukr a škrob prosejte, abyste neměli v polevě hrudky. Vše smíchejte dohromady a pořádně zamíchejte. Cukrová poleva musí být hladká, aby neucpávala zdobící špičku. Konzistence by měla být taková, aby nestékala při zdobení, ale ne příliš hustá. Musí přilnout k perníčku, protože jinak by po zaschnutí odpadávala.
    Když vyladíte polevu, můžete si vzít na pomoc zdobící špičku a rovnou zdobit. Fantazii se meze nekladou! 🙂

Nutriční hodnoty

Kalorie: 73kcal | Sacharidy: 17g | Bílkoviny: 1g | Tuky: 0.2g | Nasycené mastné kyseliny: 0.02g | Cholesterol: 1mg | Vláknina: 0.2g | Cukr: 12g | Vápník: 2mg
Zkoušeli jste recept?Označte mě @brunetavkuchyni nebo přidejte tag #receptypodlebrunety
jedlé dárky, jídlo do krabičky, nepočítám kalorie, Silvestr, Vánoce, vánoční cukroví, vánoční perníčky

Podobné články

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu