Plán pečení vánočního cukroví
| | | |

Plán pečení vánočního cukroví – kdy začít péct vánoční cukroví?

Vánoce mají být svátky klidu a míru. Ale při kolotoči práce-cukroví-spánek a sem tam shánění dárků vám to tak možná nepřijde. Adventní čas je pro mě tím nejoblíbenějším! Proč? Protože si vánoční čas opravdu užívám A dělám si seznamy. Třeba jako dnes – plán pečení vánočního cukroví.

Aby i pečení cukroví probíhalo ve vánoční pohodě, poradím vám, kdy je nejlepší čas pustit se do příprav jednotlivých druhů. Tady je článek, kdy začít péct cukroví. A na konci najdete také plán pečení cukroví, který si můžete stáhnout, vytisknout a použít.

Cukroví má velice dlouhou tradici. Pochází z přibližně z 16. století a mělo význam ochránit domácnost před temnými silami. Pokud vás víc zajímá historie cukroví a tradice s tím spojené, podívejte se na můj další článek: Historie vánočního cukroví a její tradice.

Kdy začít péct cukroví?

V každé rodině je zvykem upéct několik druhů cukroví. Mezi nejčastější patří linecké, vanilkové rohlíčky, perníčky, pracny, ořechy a sněhové pusinky. Každé cukroví potřebuje jinou péči, jiný čas přípravy, pečení i plnění. Některé druhy cukroví je dobré nechat odležet, jiné druhy se připravují až na poslední chvíli, aby se v nich nezkazil krém. Abychom vše stihli včas a bez stresu, měli bychom se na pečení pečlivě připravit.

Ale každá rodina zkouší také vlastní recepty, které se předávají z generace na generaci. A i díky migraci, food blogerkám a zahraničním kuchařkám se k nám dostávají i další recepty, které rozšiřují pole pečení i nepečení.

historie vánočního cukroví

V Čechách patří mezi nejoblíbenější druhy vánočního cukroví právě linecké cukroví, pracny, ořechové cukroví, vánoční perníčky, vanilkové rohlíčky, kokosky, rumové kuličky, čokoládové klášterní rohlíčky, úly s vaječným koňakem nebo také ischelské dortíčky. Ale oblíbených druhů je mnohem více. Mezi další druhy cukroví patří například:

  • pistáciové košíčky;
  • myslivecké knoflíčky;
  • medvědí tlapky;
  • Masarykovo cukroví;
  • žabí hubičky (škebličky);
  • citronové tyčinky;
  • kávové moka cukroví;
  • zázvorky;
  • pařížské tyčinky;
  • trubičky;
  • Dortoletky
  • vánoční hvězdičky;
  • citronové tyčinky;
  • mandlové sušenky;
  • sněhové pusinky;
  • šuhajdy;
  • strojkové cukroví;
  • marokánky;
  • modlitbičky;
  • kornoutky;
  • kávová zrna;
  • sádlové koláčky;
  • kokosové kuličky (Rafaelo);
  • kokosové banánky;
  • Brněnské dortičky
  • pudinkové podkovičky;
  • nepečené medové kuličky;
  • sandokanovi oči;
  • Crinkles a další.

plán pečení cukroví

Tipy, jak si ulehčit pečení cukroví

Pokud chcete péct více druhů cukroví, sepište si je na papír. K jednotlivým druhům si napište ingredience, které musíte koupit a informaci, kdy chcete cukroví připravovat. To si můžete také označit v kalendáři pro větší přehlednost a efektivitu.

Prázdný plán pečení vánočního cukroví

Nebo můžete použít můj prázdný plán pečení vánočního pečení, který najdete ke stažení na mém Pinterestu i na Facebooku. Můžete si tam dopsat své oblíbené cukroví a zaškrtnout, kdy ho budete připravovat, péct, plnit nebo mazat.

Rozdělte si pečení jednotlivých druhů cukroví na konkrétní dny vyznačené v kalendáři podle toho, aby byly jednotlivé druhy cukroví na Vánoce krásně uleželé a křehké.

Kolik péct druhů cukroví?

To záleží opravdu jenom na vás a vaší rodině. Někdo peče 2 oblíbené druhy, někdo 5 a někdo jich má 30. Podle tradic se má na štědrovečerní stůl nachystat 12 druhů – za každý měsíc v roce.

Plán pečení vánočního cukroví

Připravila jsem pro vás plán vánočního cukroví u nejoblíbenějších druhů cukroví. Připravený plán najdete ke stažení na mém Pinterestu i na Facebooku. Pokud nenajdete své oblíbené, nezoufejte. Samozřejmě tu máme další povídání!

plán na pečení cukroví

4 týdny do Vánoc (suché a neplněné cukroví)

Hned na začátek si připravte „suché“ cukroví. 4 týdny do Vánoc si připravte vánoční perníčky, linecké cukroví, išlské dortíčky, pistáciové košíčky, ořechové dortíčky nebo marokánky.

Tipy pro efektivní přípravu:

  • V týdnu si můžete zadělat na těsto a zabalit jej do potravinářské folie. Vždy je lepší, když je těsto mini
  • O víkendu můžete těsto vyválet, vykrajovat, plnit do formiček a péct. V jedné rozpálené troubě upečete postupně všechny druhy najednou, takže ušetříte čas i peníze.
  • Zatím neplňte krémem, nezdobte polevou ani nemažte marmeládou!
  • Vychladlé upečené kousky dejte do krabiček. Krabičky s připraveným cukrovím uložte na suché a chladné místo. Do Vánoc se jednotlivé kousky uleží a budou
    krásně křehké. Nenaplněné cukroví vám vydrží velmi dlouho.

Tip Brunety: Pokud si troufáte, můžete začít vytvářet perníkovou chaloupku nebo dokonce celé město. Stačí jen doplnit plán pečení vánočního cukroví.

pečení vánočního cukroví

3 týdny do Vánoc (celopečené cukroví a zdobení)

Toto období je ideální k přípravě jakéhokoliv jiného cukroví, kromě nepečeného cukroví a cukroví, které je plněno krémem. To znamená, že 3 týdny před Vánoci se můžete pustit do celopečeného cukroví – to jsou pracny, ořechy, vanilkové rohlíčky, myslivecké knoflíčky, medvědí tlapky, žabí hubičky a další. Celopečené cukroví potřebuje čas, aby se stihlo do Vánoc řádně odležet a zvláčnět. Opět jej po upečení vložte do krabičky na suché a chladné místo.

3 týdny do Vánoc je také ideálním časem pro mazání lineckého cukroví marmeládou.

vanilkové rohlíčky

2 týdny do Vánoc (plnění krémy)

V tomto týdnu byste měli mít všechno důležité cukroví upečené. Takže se můžete pustit do přípravy máslových krémů na plnění. Naplňte si išlské dortíčky nebo pistáciové košíčky. Pokud děláte ořechové dortíčky, připravte si náplň až v dalším týdnu. Ta jediná totiž do Vánoc nevydrží!

2 týdny do Vánoc je skvělý čas pro zdobení uleželých vánočních perníčků. Nezapomeňte k nim do krabičky přidat kousek jablka, aby perníčky nevysychaly a neztvrdly.

Pokud vám přijde, že máte málo cukroví, vrhněte se na pečení jednoduchého cukroví. U toho stačí připravit a upéct těsto, ale nemusíte ho nechat dlouho odpočívat. Mezi takové cukroví patří například mandlové sušenky, citronové tyčinky nebo vánoční hvězdičky.

plněné cukroví

1 týden do Vánoc (máslové a nepečené cukroví)

Poslední týden patří máslovému a nepečenému cukroví! Můžete si připravit vosí hnízda (včelí úlky), rolády, rumové kuličky, Rafaelo kuličky, medové kuličky, rumové tlačenky a podobně. Teď je také ideální čas spotřebovat veškeré nashromážděné bílky – můžete z nich připravit kokosky nebo sněhové pusinky. Pokud si myslíte, že máte stále málo cukroví, máte čas na přípravu laskonek, rakviček, větrníků a trubiček.

Teď je také ideální čas naplnit i ořechové košíčky kompotovanou višní, která jim dodá neodolatelnou chuť. Případně další krémové cukroví, na které jste neměli čas v předešlých dnech.

vosí hnízda recept

Den před Štědrým dnem

Pokud si chcete upéct svou vlastní vánočku, udělejte ji 23. prosince. Den před Štědrým dnem je také ideální čas na plnění tubiček a věnečků. A pro opozdilce je to opravdu poslední možnost k přípravě nepečeného cukroví!

„Nejez to! Je to až na Vánoce!“ Kdo by tule větu neznal. Každý chodí uždibovat vánoční cukroví ještě před Štědrým dnem a hospodyňky je každý rok brání vlastním tělem nebo důkladně schovávají. Podle tradic by se mělo cukroví jíst až na Štědrý den. Na stole by mělo být 12 druhů cukroví – za každý měsíc v roce jeden. Ale když ochutnáte o něco dříve, vůbec nic se neděje. 😉

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *