Prvorepublikové vánoční perníčky
| |

Recept na vánoční prvorepublikové perníčky

Vánoce už klepou pomalu, ale jistě na dveře. Jste připraveni na další várku vánočních perníčků? Vyzkoušejte například recept na vánoční prvorepublikové perníčky.

perníkovky

I tyhle perníčky znám z dětství, ale bohužel nemám recept od své prababičky. Recept jsem viděla v Herbáři na ČT1. Když jsem je podle tohoto receptu vyzkoušela, chuťově byly téměř jako ty od prababičky.

Proto jsem se rozhodla tento vánoční recept s mírnou úpravou ingrediencí zveřejnit u sebe na blogu.

V čem byly prvorepublikové perníčky jiné?

Prvorepublikové perníčky se nevykrajovaly pomocí klasických vykrajovátek jak je známe dnes. Ale vytlačovaly se do připravené formy nebo se ořezávaly pomocí takzvaných perníkovek. Co jsou perníkovky? Jsou to barevné obrázky či archy pomocí, kterých se vytvářely perníčky nejenom na Vánoce, ale i na Velikonoce. Perníkovky pochází to z doby secese a k nám dorazily právě za 1. republiky.

Perníkovky se pokládaly na plát těsta a pomocí nože se vykrajoval každý kousek zvlášť. Takže šlo o takové předchůdce vykrajovátek. Prvorepublikové perníčky byly podstatně větší.

Já bohužel perníkovky ani formu nemám, takže jsem použila klasická vykrajovátka.

Recept na vánoční prvorepublikové perníčky

Recept na vánoční prvorepublikové perníčky

Ingredience na perníčky:

  • 2 polévkové lžíce medu
  • 80 g moučkového cukru
  • 50 g másla na pečení
  • 400 g hladké mouky
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 1 polévková lžíce perníkového koření
  • 1 čajová lžička kakaa holandského typu
  • 2 vejce
  • voda podle potřeby

Ingredience na polevu:

  • 1 bílek
  • 140 g moučkového cukru
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 1 čajová lžička bramborového škrobu

Postup:

Nejdřív si připravte vodní lázeň. Máslo s medem a cukrem zahřívejte za stálého míchání v hrnci ve vodní lázni, dokud se cukr dokonale nerozpustí. Nechte směs vychladnout a přelijte ji do větší mísy.

Do stejné mísy prosejte mouku, přisypte jedlou sodu, perníkové koření a kakao. Na závěr přidejte vejce. Z této směsi utřete hladké lesklé těsto.

TIP Brunety: Pokud vám přijde, že se těsto lepí, přidejte ještě trochu mouky. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte trochu vody.

Vytvořené těsto zakryjte v míse utěrkou, aby neosychalo. Nebo ho můžete zabalit do potravinářské fólie. Těsto uložte do chladu alespoň na 4 hodiny, ideálně přes noc.

Druhý den si na pomoučeném vále vyválejte těsto na plát silný zhruba 5 mm. Formičkami (nebo Perníkovkou, pokud ji doma po babičce máte) vykrajujte vánoční motivy. Tvary skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě při teplotě 180 °C zhruba 10–15 minut, až mírně zhnědnou. Vyjměte prvorepublikové perníčky a nechte je vychladnout.

Příprava polevy

Na polevu vyšlehejte vidličkou bílek s prosetým cukrem a citronovou šťávou. Polevu zahustěte škrobem, aby dobře držela a netekla při zdobení. Můžete použít i víc cukru, ale pak se po zaschnutí může poleva drolit. Cukrovou polevou zdobte prvorepublikové perníčky tenkým štětečkem nebo cukrářským sáčkem s tenkou hubičkou.

Podobné články

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *