Recept na vánoční anýzové perníčky
Vyzkoušejte anýzové perníčky. Jsou lahodné, voňavé a dokonce podporují trávení! Letošní Vánoce voní po anýzu!
Anýzové perníčky dělávala moje prababička. Pamatuji si, jak to vždycky vonělo po celé kuchyni. Pokud se chcete vrátit do dětství nebo jenom změnit své klasické vánoční cukroví, vyzkoušejte recept na vánoční anýzové perníčky.
Anýz je velice aromatické koření, které podporuje trávení, působí protizánětlivě, posiluje imunitu a má hromadu dalších příznivých účinků na naše střeva, libido, ale i pleť. Na tyhle perníčky budete potřebovat 2 dny na přípravu a cca týden na změknutí, takže je nedělejte těsně před Vánoci!
Recept na vánoční anýzové perníčky
Anýzové vánoční perníčky
Ingredience
- 260 g hladká mouka
- 2 lžičky kypřicí prášek
- 120 g med
- 1 čajová lžička anýz, (mletý)
- 1 polévková lžíce mléko
- 1 ks vejce
- 90 g krupicový cukr
- 40 g máslo
Kuchyňské vybavení (může se hodit)
Jak na to
- 1. den příprava těsta:Nejdřív si nechte rozehřát máslo, aby vám následně stihlo vychladnout. Mezitím si v míse vyšlehejte vejce s medem a cukrem. Ideální je v tomto případě kuchyňský robot, ale pokud ho nemáte, sáhněte po klasické metličce.Do vyšlehané pěny prosejte mouku, přisypeme kypřicí prášek a anýz. Následně nalijte máslo a mléko.
- Vypracujte hladké těsto, které přikryjte utěrkou nebo zabalte do potravinářské folie a nechte odpočinout přes noc.
- 2. den pečení:Druhý den předehřejte troubu na 180 °C (horkovzdušnou troubu dejte na 170 °C).Mezitím si vyndejte těsto z lednice a rozkrojte ho na menší kusy. Na lehce pomoučeném vále rozválejte kousky těsta na 8mm silný plát.
- Z připraveného plátu můžete vykrajovat tvary dle libosti. S tímto těstem je potřeba pracovat rychle a v chladu, jinak se vám začne trhat a lepit!Vykrojené tvary dejte na plech vyložený pečícím papírem, potřete je žloutkem z vajíčka a pečte při 180 °C (při 170 °C horkovzduchu) cca 10 minut.
- Když jsou anýzové perníčky upečené do zlatova, vytáhněte je a nechte vychladnout. Studené perníčky uložte do chladu a nechte změknout (trvá to cca týden). Poté můžete zdobit nebo nechat jen tak.
Poznámky
Nutriční hodnoty
Ingredience:
- 260 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 120 g medu
- 1 čajová lžička mletého anýzu
- 1 polévková lžíce mléka
- 1 vejce
- 90 g jemného krupicového cukru
- 40 g másla na pečení
- na potření: 1 žloutek z vejce
- ještě potřebujete: hrst hladké mouky na pomoučení válu
Postup:
1. den připravujeme těsto
Nejdřív si nechte rozehřát máslo, aby vám následně stihlo vychladnout. Mezitím si v míse vyšlehejte vejce s medem a cukrem. Ideální je v tomto případě kuchyňský robot, ale pokud ho nemáte, sáhněte po klasické metličce.
Do vyšlehané pěny prosejte mouku, přisypeme kypřicí prášek a anýz. Následně nalijte máslo a mléko. Vypracujte hladké těsto, které přikryjte utěrkou nebo zabalte do potravinářské folie a nechte odpočinout přes noc.
2. den pečeme anýzové perníčky
Druhý den předehřejte troubu na 180 °C (horkovzdušnou troubu dejte na 170 °C).
Mezitím si vyndejte těsto z lednice a rozkrojte ho na menší kusy. Na lehce pomoučeném vále rozválejte kousky těsta na 8mm silný plát.
Pozor: S tímto těstem je potřeba pracovat rychle a v chladu, jinak se vám začne trhat a lepit!
Z připraveného plátu můžete vykrajovat tvary dle libosti.
Vykrojené tvary dejte na plech vyložený pečícím papírem. , potřete je žloutkem z vajíčka a pečte při 180 °C (při 170 °C horkovzduchu) cca 10 minut.
Když jsou anýzové perníčky upečené do zlatova, vytáhněte je a nechte vychladnout. Studené perníčky uložte do chladu a nechte změknout (trvá to cca týden). Poté můžete zdobit nebo nechat jen tak.