Recept na domácí Bombardino Scozzese po Česku
S chladnými zimními dny na mě přichází chuť na domácí svařák, medovinu, grog nebo na punč. Ale když se potřebuji opravdu uvolnit a prohřát, volím domácí Bombardino. A dnes se podělím o jeho recept.
Příběh receptu
Dnes vám ukážu recept na horký alkoholický nápoj s názvem domácí Bombardino Scozzese. Že jste ještě neslyšeli o nápoji zvaném Bombardino? Nevadí. Teplý nápoj Bombardino pochází z horské oblasti Livigna v Itálii. Vznikl na základě požadavku tehdejšího ředitele lyžařských vleků Alda Del Bó ve středisku Mottolino. Barista Erich Ciapponi proto vytvořil nápoj smícháním a zahřátím dvou druhů alkoholu a přidáním smetany. Nápoj se ve středisku podával bez názvu. Svůj název Bombardino dostal až po zvolání jednoho nadšeného konzumenta, že je to „Bombardare“. Od té doby nese nápoj název Bombardino.
Popravdě si nedovedu představit, že bych na lyžích nebo na běžkách popíjela Bombardino, protože bych byla jak bomba 😀 (A možná i z tohoto důvodu název vznikl :D)
Bombardino má zářivě žlutou barvu po výrazném vaječném likéru Advoccat. Tento nápoj je kombinací horkého vaječného likéru a tvrdého alkoholu v podobě brandy, rumu nebo whisky. Nyní se často setkáte i s variací s přidáním mléka. Původní Bombardino bylo tvořeno polovinou likéru Advocaat a polovinou brandy. A vždy mělo krémovou smetanovou čepičku.
Můžete se ještě setkat s následujícími variantami:
- Calimero – brandy, vaječný likér a káva
- Pirata – vaječný likér a rum
- Scozzese – vaječný likér a whisky
Já jsem pila Bombardino ve dvou kavárnách a musím říct, že mi velice zachutnalo. Letos jsem ho zkoušela doma a přítel byl nadšen. No, teda nadšen byl až ze druhého pokusu. První pokus jsem vytvořila přesně podle návodu na pravé italské Bombardino k prvnímu dílu Harryho Pottera. Ale bylo tak silné, že si ani jeden z nás nepamatuje příjezd Harryho do Bradavic.
Druhou várku jsem si lehce poupravila podle sebe a právě na tuto variantu vám dnes ukážu recept.
Domácí Bombardino Scozzese po Česku
Bombardino Scozzese po Česku
Ingredience
- 80 ml vaječný likér, (2 panáky)
- 40 ml whisky, (1 panák)
- 40 ml mléko, (1 panák)
- 1 kelímek smetana ke šlehání
Jak na to
- V menším hrnci pomalu zahřejte vaječný koňak, whisky a mléko. Směs nevařte, pouze prohřejte, aby se vám nevyvařil alkohol.
- Výslednou tekutinu přelijte do nahřáté průhledné sklenice nebo zimního hrnku. Já mám ráda obě varianty, protože v průhledném hrnku vidíte ty krásné barvy. Ale ze zimního vánočního se lépe pije. Domácí Bombardino Scozzese doplňte kopcem ušlehané krémové smetany a ozdobte kakaem, čokoládou nebo marshmallow.
Nutriční hodnoty
Jaký použít vaječný likér?
Základní surovinou je vaječný likér. Ten můžete použít kupovaný nebo domácí, ale u domácího většinou ztrácíte výraznou žlutou barvu.
Jak připravit domácí Bombardino?
V menším hrnci pomalu zahřejte vaječný koňak, whisky a mléko. Směs nevařte, pouze prohřejte, aby se vám nevyvařil alkohol. Výslednou tekutinu přelijte do nahřáté průhledné sklenice nebo zimního hrnku. Já mám ráda obě varianty, protože v průhledném hrnku vidíte ty krásné barvy. Ale ze zimního vánočního se lépe pije.
Výsledné domácí Bombardino Scozzese doplňte kopcem ušlehané krémové smetany a ozdobte kakaem, čokoládou nebo marshmallow.
Tak co, chutná vám?
Chcete se raději vrátit ke klasice svařeného vína? Podívejte se na rychlý recept na svařák z červeného vína.
3 Komentáře