Rychlý recept na vánoční svařené víno z červeného vína
Domácí svařák připravuji na dva různé způsoby. Dnes vám ukážu rychlejší recept na vánoční svařené víno.
Odkud se vzalo svařené víno?
Jak si myslíte, že je svařené víno staré? Zkuste tipnout.
Historie svařeného vína sahá až do antického Říma. Římané milovali víno v jakékoliv podobě a není tedy divu, že zkoušeli víno i svařit a přidat do něj i různé druhy koření a bylinek. Předchůdce „našeho“ svařáku můžeme najít i v historické kuchařce Marca Gavia Apicia, který do svařeného vína přidával hřebíček, skořici, listy vavřínu vznešeného (bobkový list), tymián a koriandr.
A jak se svařené víno dostalo do Evropy? No přeci s římskými vojsky.
Příběh receptu na vánoční svařené víno
Svařené víno je klasika, kterou každoročně dělá snad každý. Stejně jako u vánočního punče nebo u Bombardina se můžete setkat s několika variantami. Každý si recept upravuje dle svých chutí a také podle dostupných surovin. Přiznám se, že svařené víno nebo punč je moje slabina během vánočních trhů.
I přesto, že letos trhy nebyly, nevzdala jsem se svého oblíbeného svařáku a udělal jsem si ho doma. Na několik způsobů, než jsem konečně vychytala ideální recept, který chutná mně i mému příteli. Chcete recept?
Rychlý recept na vánoční svařené víno
obtížnost: snadné • počet porcí: 2-4 • doba přípravy: 10 minut

Ingredience
- 1 litr červeného vína *
- 3-4 kousky skořice
- 7-15 hřebíčků (koření)
- 4 polévkové lžíce cukru
- kůra z omytého citrusu
- špetka muškátového květu
- badyán
- volitelné: rozinky, med
* Archivní a drahá přívlastková vína si nechte na lepší příležitosti. Na svařák by jich byla škoda. Využít můžete vína jakostní i stolní – ideálně polosladké. A víte, že se dá svařák udělat také z bílého vína?
Postup
Dneska vám ukážu opravdu rychlý recept na svařené víno, ale když mám čas, dělám ještě jinou – časově náročnější variantu. Ale Vánoce se blíží a není času na zbyt. O druhou variantu se s Vámi podělím zase jindy. 🙂
Do rendlíku nebo do hrnce nalijete víno, přidáte cukr a veškeré koření a pomalu zahříváte na mírném stupni. Důkladně míchejte a ohřívejte, než se svařák dostane do bodu varu. To poznáte tak, že se na dně rendlíku začnou dělat bublinky.
Jakmile se dostanete svařák na bod varu, vypněte plotnu a nechte víno 5 minut odstát mimo rozpálenou plotnu. Pokud ho totiž budete dále vařit, vytratí se vám z vína alkohol. A o ten nechcete přijít.
Po 5 minutách přelijte svařené víno přes sítko do lahve nebo rovnou do skleničky. Svařák se pije teplý, protože zahřeje a zároveň více chutná ve vařené formě. A pokud by vám přišel svařák moc kyselý, vždycky si do něj můžete přidat cukr nebo med.
A jaký je váš nejoblíbenější recept na svařák?
2 Komentáře